Stiri: Finante

Tax & Finance Forum a dezbătut principalele probleme din domeniul fiscalităţii

10.05.2015

În perioada 6-7 mai, BusinessMark, cu sprijinul Camerei Consultanților Fiscali, a organizat Tax & Finance Forum, eveniment care a constituit un prilej de analiză și dezbatere a fiscalității în România și a reunit reprezentanți ai celor mai mari companii de consultanță și experți financiari, factori de decizie din departamentele financiar-contabile ale celor mai importante companii prezente pe piața românească.

În prima zi a conferinței au fost dezbătute subiecte legate de legislația europeană, modificări, armonizarea legislației românești, Noul Cod Fiscal, TVA, impozitul pe profit/venit, contribuții sociale, impozitarea veniturilor obținute de nerezidenții din ţara noastră.

A doua zi a evenimentului a oferit răspunsuri la unele dintre cele mai importante aspecte fiscale în cadrul unor seminarii susținute de reprezentanți ai celor mai importante companii de consultanță.

Printre subiectele abordate se număra inspecția fiscală, litigiile fiscale, planificarea prețurilor de transfer, aspecte practice privind rambursările de TVA, reglementările Noului Cod Vamal al UE, noutăți legislative în domeniul contabil, OMFO 1802/2014, optimizarea și planificarea fiscală.

”ANAF a făcut recent o campanie cu titlul ” România funcționează cu taxele tale ”. Cred că titlul corect ar fi ”România funcționează cu taxe letale” și poate că greșeala este în prima parte pentru că România funcționează și nu prea. Sistemului fiscal din România are multiple deficiente. La elaborarea codului fiscal nu a existat o strategie pe termen lung acceptată de toată lumea. Nu există stabilitate. Într-o știre am citit că în ultimii 10 de ani Codul Fiscal a fost modificat de 120 de ori. Spre comparație, în Germania, ultima modificare s-a făcut în luna aprilie 2015, iar cea anterioară în aprilie 2013. Este evident că acolo există o mult mai mare stabilitate. De asemenea, în România nu există intenția de a educație fiscală. Sistemul nostru fiscal nu are un caracter constructiv, pozitiv, ci mai degrabă punitiv, pentru că nu există niciun fel de măsură de încurajare a celui care plătește taxele să o facă având un minimum de confort ”, a declarat Corneliu-Teofil Teaha, General Manager, Teaha Management Consulting.

Cristina Clujescu, Tax Manager, EY România, a prezentat modul în care modificările fiscale vor influența contribuabilii companii și persoane fizice, iar Mihaela Mitroi, Partener PwC România, Coordonator al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, Vicepreședinte, CCF, a atras atenția asupra abuzurilor care se fac în cadrul controalelor fiscale și a vorbit despre schimbările fiscale trecute și viitoare efectuate la nivel mondial, al UE și al României.

În cadrul celei de-a doua sesiuni, Luisiana Dobrinescu, Partener, Dobrinescu Dobrev SCA, a vorbit despre noile modificări în cazul bonurilor caselor de marcat fiscale și despre controalele efectuate de autoritățile fiscale.

”Modificarea sistemului sancţionatoriu (amenda de la 3.500 de lei până la 27.500) se face în funcție de suma încasată lipsă. Primul prag este de 300 de lei, dar nu mai puțin de 3% din încasări. Nu este specificat însă 3% din care sumă (din ziua, săptămâna, luna respectivă). Dacă suma este mai mică se poate da un avertisment și nu amendă. Suspendarea activității se dispune începând cu cea de-a două sancțiune dispusă într-un interval de 24 de ore. Suspendarea activității încetează în 24 de ore de la plata unei sume egale cu de zece ori amenda. Plângerea nu suspendă executarea”, a explicat Luisiana Dobrinescu.

Totodatăƒ, Daniel Sacal, Partener, Transfer Pricing Services, a detaliat implementarea legislației privind prețurile de transfer.

În perioadă 2010-2013 inspecțiile privind prețurile de transfer au fost peste 400, iar în 2014 numărul lor a fost de 130, a explicat Ciprian Gavriliu, Tax Director a€“ Transfer Pricing, Deloitte România, iar Mihai Petre, Senior Manager, Customs & Global Trade, Deloitte România, a vorbit despre avantajele AEO.

„La importurile din afara comunității cel mai dureros lucru a fost mereu pentru România plata TVA la import. S-a introdus însă și la noi neplata TVA la import. Alte facilități AEO sunt: export permis în afara programului de lucru al vămii, alegerea locului controlului, vămuire la domiciliu fără intervenția BV, 24% îmbunătățire flux de numerar ”, a explicat Mihai Petre.