Stiri: Finante

Tax & Finance Forum Brasov 2019

Tax & Finance Forum Brașov 2019. Principalele subiecte dezbătute

22.05.2019

Tax & Finance Forum Brașov 2019 a avut loc la pe 15 mai. Participanții au avut ocazia să dezbată teme de interes din sectorul legislativ, aspecte adresate adresate atât companiilor din mediul privat, cât și celor din sectorul public. S-au prezentat și analizat următoarele subiecte:

  • tendințe și politici fiscale la nivel internațional
  • armonizarea legislației românești
  • principalele aspecte privind impozitele directe și impozitele indirecte
  • modificări și reglementări ale Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală

Tax & Finance Forum Brașov 2019. Alocarea transportului în cazul livrărilor succesive de bunuri

Conferința a fost deschisă de Alexandru Comănescu – Associate Director, KPMG România. Acesta a vorbit despre alocarea transportului în cazul livrărilor succesive de bunuri. De asemenea, el a menționat și aspectele prezente și viitoare ale Directivei 2006/112/CE.

”Pentru a putea aplica scutirea de TVA pentru o livrare intracomunitară de bunuri, o persoană impozabilă trebuie să dețină următoarele: Factura – care trebuie să conțină toate informaţiile prevăzute la art. 319, alin. (20) din Codul Fiscal, Codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit cumpărătorului în alt Stat Membru (valid), Documentul care atestă că bunurile au fost transportate din România în alt Stat Membru (e.g. CMR), și, după caz, orice alte documente, cum ar fi: contractul / comanda de vânzare / cumpărare, documentele de asigurare”, a afirmat acesta.

Tax & Finance Forum Brașov 2019. Inspecții fiscale

Reprezentanții PwC România au discutat aspecte legate de tendințele și etapele în materia inspecțiilor fiscale.

Etapele procedurale ce vizează inspecțiile fiscale au fost dezbătute de:

  • Georgiana Iancu – Director, Indirect Tax, PwC România
  • Ana Maria Iordache – Partener, D&B David şi Baias, asociat PwC România

Tax & Finance Forum Brașov 2019. Prețuri de transfer

Prima sesiune s-a încheiat alături de Liviu Gheorghiu – Senior Manager Tax Advisory, Head of the Transfer Pricing Team, MAZARS România. Acesta a atins subiectul analizei și documentării prețurilor de transfer.

”Dosarul prețurilor de transfer este obligatoriu, se analizează inclusiv tranzacțiile între persoane afiliate din România, iar documentația de prețuri de transfer a grupului nu este acceptată ca atare de inspectori. De asemenea, în general, termenul de realizare a dosarului este de cel puțin 2-3 luni, benchmark-urile trebuie realizate mai întâi pe piața din România și actualizarea dosarului trebuie făcută anual”, a explicat Liviu Gheorghiu.

Tax & Finance Forum Brașov 2019. Facilități fiscale

În cea de-a doua sesiune a conferinței au fost dezbătut facilitățile fiscale pentru activități de cercetare-dezvoltare alături de Andreea Cosmănescu, Senior Tax Manager, EY Romania și Valentin Crețu -Tax Manager, International Tax Services, EY Romania – R&D and tax incentives.

Ei au menționat scutirea de impozit pe venit (R&D) și deducerea suplimentară a 50% din cheltuielile eligibile la calculul impozitului pe profit (R&D).

”Cine poate beneficia de scutirea de impozit pe profit? Toate persoanele care sunt incluse în echipa unui proiect de cercetare-dezvoltare şi inovare.’ Cât despre cei care pot beneficia de deducerea suplimentară, cei doi reprezentanți EY au menționat ‘plătitorii de impozit pe profit care desfășoară activități de cercetare-dezvoltare prin mijloace proprii sau în colaborare/asociere/acord, în scopul valorificării, pe teritoriul României, al statelor membre UE sau ale Spațiului Economic Europe”, conform acestora.

Tax & Finance Forum Brașov 2019. Impozite

Despre impozitului pe profit și impozitul pe veniturile microîntreprinderilor a vorbit Maria Popa, Tax Manager, PKF Finconta.

”De la 1 aprilie 2019, plătitorii de impozit pe profit/micorîntreprinderi pentru a beneficia de credit fiscal, opt acorda sponsorizări doar către entități înscrise într-un registru special instituit la nivel ANAF, „Registrul entitatilor/unitatilor de cult”. În același timp, Legea nr. 30/2019 prevede că entitate ala acre merge sponsorizarea trebuie să fie înregistrată în registrul respectiv la data închiderii contractului de sponsorizare”, conform acestuia.

Citește și Mezelurile Cris-Tim au primit certificarea internațională “fără gluten”