Stiri: Sanatate

Taxa clawback blochează accesul la tratament pentru sute de mii de pacienți

10.07.2014

Taxa clawback blochează accesul la tratament pentru sute de mii de pacienți, crește cheltuielile în sistemul de sănătate, prin dispariția medicamentelor accesibile și distruge industria farmaceutică locală, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Astfel, potrivit datelor Asociaţiei, în perioada 2011-2014 au dispărut de pe piață 1.332 de medicamente, din care peste jumătate costau mai puțin de 50 lei, iar 45% erau fabricate în România. Această tendință se va accentua, cu efecte sociale și economice grave.

Taxa clawback va continua să crească în condițiile actualizării listei de medicamente compensate cu noi molecule. Includerea celor 17 medicamente orfane, implementată deja de Ministerul Sănătății, va determina o creștere cu încă 10% a taxei clawback, după ce în trimestrul patru din acest an, taxa a înregistrat un avans de 20% față de trimestrul anterior, ca urmare a renunțării la listele de așteptare pentru programele naționale.

În absența unei formule de calcul diferențiat al taxei clawback, povara fiscală rezultată se va transfera în mod injust asupra producătorilor de medicamente generice.

În plus, din cauza taxei clawback, ţara noastră riscă să rateze numai în acest an investiții de peste 50 milioane de euro în dezvoltarea facilităților de producție locale.

În acest context, APMGR solicită Guvernului să corecteze mecanismul de aplicare al taxei clawback prin introducerea unui calcul diferențiat pentru medicamentele generice, în acord cu recomandările organismelor financiare internaționale.

„Datele confirmă avertismentele noastre: medicamentele accesibile dispar de pe piață, iar creșterea taxei clawback la peste 20% în ultimele trei trimestre va accentua acest proces dramatic atât pentru pacienți cât și pentru producătorii locali”, a declarat Dragoș Damian, Președintele APMGR.

Din 2011 până în prezent s-a înregistrat o reducere a consumului de medicamente generice în favoarea variantelor mai scumpe, de la 36% la 28%, ceea ce înseamnă că atât statul cât și pacienții plătesc mai mult, pentru compensarea.

„În plus, din cauza taxei clawback, România riscă să rateze, numai în acest an, investiții de peste 50 milioane de euro în dezvoltarea facilităților de producție locale. Guvernul trebuie să intervină pentru salvarea industriei locale, până nu este prea târziu”, a mai afirmat Dragoș Damian.