Stiri: IT&C

Taxele de roaming, interzise în Uniunea Europeană din iunie 2017

28.10.2015

Parlamentul European a votat ieri proiectului noului pachet telecom care conține interzicerea taxelor suplimentare pentru ”roaming” la utilizarea telefoanelor mobile în alte state din Uniunea Europeană, începând cu iunie 2017, precum și reguli clare privind dreptul la acces internet.

Astfel, începând cu data de 15 iunie 2017, taxele de roaming pentru a suna, trimite mesaje text și a utiliza internet mobil în altă țară europeană vor fi interzise, iar de la finele lunii aprilie a anului 2016, taxele de roaming nu trebuie să depășească 0,05 euro pe minut pentru apelurile vocale, 0,02 euro pentru mesajele text (SMS) şi 0,05 euro pe megabyte la utilizarea internetului mobil.

Noua lege va obliga companiile care oferă acces la internet să trateze tot traficul în mod egal, fără să blocheze sau să încetinească livrarea conținutului, a aplicațiilor sau a serviciilor transmise de anumiți emițători sau recipienți, dacă acest lucru nu este cerut de sentințe judecătorești sau de legi sau dacă aceste decizii nu sunt luate pentru a preveni aglomerarea rețelei sau pentru a combate atacurile cibernetice.

În plus, deputații europeni s-au asigurat că furnizorii de internet vor fi obligați să ofere utilizatorilor care semnează contracte de internet fix sau mobil explicații clare privind vitezele de descărcare și încărcare (comparativ cu vitezele anunțate) la care se pot aștepta în realitate. Orice diferență semnificativă va duce la dreptul de terminare a contractului sau de a primi compensații.