Stiri: Economie

Taxele miniere au fost majorate

21.05.2015

Executivul a actualizat, printr-o Hotărâre, valorile taxelor miniere cuvenite statului român din activitățile de prospecțiune, explorare și exploatare a resurselor minerale desfășurate de titularii actelor de dare în administrare sau de concesiune.

Astfel, aceste taxe miniere au fost majorate după cum urmează:

  • Taxa anuală pentru activitatea de prospecțiune se majorează de la 320 lei/kilometru pătrat la 341 lei/kilometru pătrat;
  • Taxa anuală pentru activitatea de explorare se majorează de la 1.280 lei/kilometru pătrat la 1.367 lei/kilometru pătrat;
  • Taxa anuală pentru activitatea de exploatare se majorează de la 32.000 lei/kilometru pătrat la 34.180 lei/kilometru pătrat.

Valoarea acestor taxe se actualizează cu rata inflației, prin Hotărâre de Guvern. Ultima modificare a acestor taxe s-a făcut prin Hotărârea Guvernului nr. 463/2013 privind reactualizarea valorii taxelor pentru activități miniere.

Se estimează că aplicarea noilor valori ale taxelor miniere de prospecțiune, de explorare și de exploatare a resurselor minerale va determina o creștere anuală a veniturilor bugetare cu 0,9 milioane de lei.

Desfășurarea activităților miniere este reglementată prin Legea minelor nr. 85/20013, cu modificările și completările ulterioare. Potrivit unor prevederi ale acestui act normativ, valoarea taxelor miniere de prospecțiune, de explorare și de exploatare a resurselor minerale se actualizează în funcție de rata inflației.