Anul începe cu plata taxelor și impozitelor, cu reducere. Este cunoscut deja faptul că impozitele plătite până la data de 31 martie aduc o reducere de 10%. Tocmai de aceea, încă din primele luni ale anului românii se adună în fața ghișeelor pentru a scăpa de grija dărilor obligatorii anuale și a beneficia în același timp de reducere, care nu este deloc mică în cazul în care sumele de bani datorate la stat sunt mari.
Ceea ce poate nu știu însă mulți români este că de câțiva ani pot renunța la așteptarea la cozi și pot face plățile cu doar câteva click-uri, de acasă, din fața computerelor, la orice oră din zi și din noapte și în orice zi. E drept, simplu nu este, mai ales pentru cineva care nu a făcut până acum plăți online sau care nu lucrează zi de zi depinzând de Internet, dar este o soluție de viitor care merită încercată măcar pentru comoditatea pe care o promite.
Plată online, cu vizită la primărie
Primul lucru pe care ar trebui să-l știe cei care doresc să scape de așteptatul la coadă pentru plata taxelor și impozitelor și să aleagă calea online se referă la care sunt plățile care se pot face online, prin Ghișeul.ro. Impozite pe proprietăţi şi taxe stabilite de primăriile locale, amenzile contravenţionale, cu deducerile aferente plăţii în 48 de ore sunt plățile acceptate, care pot fi efectuate. Problema este legată însă de faptul că nu toate instituţiile publice, la care ar trebui să ajungă banii contribuabililor, sunt parte din sistem. Lista acestora se poate consulta pe site-ul Ghișeul.ro, în secțiunea instituții.
Dacă aveți noroc și primăria de care aparțineți se află pe lista oficială cu instituții beneficiare, atunci nu vă rămâne decât să faceți o vizită autorităților locale pentru a solicita numele de utilizator și parola aferente contului oficial. Sunt cazuri în care primăriile au trimis românilor un plic cu aceste informații, dacă nu l-ați primit înseamnă că nu scăpați de un drum către instituție pentru a efectua plățile. E drept, există posibilitatea și plății fără autentificare, mai simplu spus nu este necesar nici numele de utilizator și nici parola, însă în acest caz este necesar să știți exact valoarea totală a taxelor și impozitelor datorate la stat pentru a se putea efectua plata totală, fără vizualizarea altor detalii despre aceasta. Autentificarea fără parolă și fără nume de utilizator permite așadar plata obligaţiilor sau taxelor spre bugetul instituţiilor care fac parte din program, prin acceptarea la plata online a cardurilor bancare Visa, Visa electron, Mastercard şi Maestro, emise desigur de orice bancă. Cum puțini sunt însă cei care știu exact cât au de plată, drumul către primărie pentru a solicita numele de utilizator și parola trebuie făcut.
Vestea foarte bună pentru cei care nu doresc să plătească taxele și impozitele integral este că se poate efectua o plată parțială pentru o anumită datorie. Din contul personal, în căsuţa unde sunt trecute sumele, se poate modifica suma astfel încât să corespundă nevoilor românilor. Valoarea restantă de plată se modifică automat.
Siguranța plății online
Una dintre principalele semne de întrebare ale plății online este cât de sigură este o astfel de tranzacție. Autoritățile ne asigură însă că toate informațiile și plățile pe Ghișeul.ro sunt unele realizate în deplină siguranță.
“Procesatorul de plăţi electronice a luat toate măsurile pentru a asigura securitatea tranzacţiilor cu card prin internet. Datele de card pe care dvs. le completaţi şi trimiteţi prin internet sunt criptate prin protocolul SSL. Transferul datelor de card este strict între dvs. şi procesator, nici Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională, nici instituţiile beneficiare nu solicită şi nu stochează aceste informaţii. Autorizarea plăților se face prin procesatori externi. SNEP nu preia, implicit nu prelucrează și nu stochează nici un fel de date referitoare la cardurile bancare. Aceste date sunt introduse de utilizator direct și exclusiv în sistemele procesatorilor prin interfețele acestora, în termenii și condițiile proprii ale acestora. Vă informăm că operatorul SNEP (CNMSI) nu cere informații privind plățile și cardurile utilizatorilor sau date de acces în sistem. Aceste date nu vor fi solicitate prin e-mail, telefonic sau prin alte mijloace de către operatorul sistemului SNEP. În cazul în care aceste informații vă sunt solicitate vă rugăm să vă adresați organelor abilitate pentru investigarea fraudelor cibernetice sau trimiteți un mail la adresa: contact[at]ghiseul.ro”, se arată pe Ghișeul.ro.
Alternativa: infochioșcuri
Cei care nu vor să aștepte la cozile de la ghișee și nici nu doresc să plătească prin Ghișeul.ro au o alternativă: infochioșcurile. Acestea au fost lansate în România în 2009 și în prezent există 18 astfel de infochioșcuri în țara noastră. Din păcate însă doar două sunt orașele din România unde sunt amplasate: 14 funcționează în București și celelalte patru infochioșcuri sunt amplasate la Ploiești.
Dacă doriți să încercați această modalitate de plată, trebuie să ajungeți la unul dintre infochioșcurile de mai jos:
- București – CHIOȘC 10 SECTOR 6, Calea Plevnei nr. 147 Primăria Sector 6
- București – CHIOȘC CARREFOUR ORHIDEA, Sp. Independenței, nr. 120-210B (Grozăvești)
- București – CHIOȘC AFI COTROCENI, Bulevardul Vasile Milea nr. 4
- București – CHIOȘC Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, Șoseaua Pipera, Nr. 49
- București – CHIOȘC 09 SECTOR 6, Piața nouă Crângași (Parter)
- București – CHIOȘC AFI COTROCENI PARK, Bulevardul Vasile Milea nr. 4
- București – CHIOȘC AUCHAN MILITARI, Bulevardul Iuliu Maniu, nr. 546-560
- București – CHIOȘC CARREFOUR MILITARI, Șoseaua Virtuţii, nr 1- 3
- București – CHIOȘC CORA LUJERULUI, Bulevardul Iuliu Maniu, nr 19
- București – CHIOȘC METRO MILITARI, Bulevardul Iuliu Maniu, nr 500
- București – CHIOȘC PLAZA MILITARI, Bulevardul Timișoara, nr. 26
- București – CHIOȘC SELGROS, Strada Valea Cascadelor, nr 26B
- București – CHIOȘC 1 SPFPL SECTOR 2, Bulevardul Gării Obor, nr. 10
- București – CHIOȘC 2 SPFPL SECTOR 2, Bulevardul Gării Obor, nr. 10
- Ploiești – CHIOȘC REAL PLOIEȘTI, Comuna Blejoi, Sat Blejoi, nr. 1200
- Ploiești – CHIOȘC INTEREX PLOIEȘTI, Șoseaua Nordului, Supermarket Interex
- Ploiești – CHIOȘC PALATUL ADM PLOIEȘTI, Bulevardul Replublicii, nr. 2
- Ploiești – CHIOȘC CARREFOUR PLOIEȘTI, DN1B, km. 6, comuna Blejoi.
Cum se realizează plata la infochioșcuri?
Plata impozitelor sau taxelor la infochioșcuri se realizează ceva mai simplu decât cea online. Practic, este necesară prezența unei cărți de identitate, care se plasează în zona specială pentru aceasta. Documentul este astfel scanat și se identifică automat contribuabilul, care vede exact ce sume are de plată. Sumele de bani sunt afișate pe cateogorii și, cu ajutorul cardului bancar, se poate efectua plata integrală sau parțială a acestora. Multe dintre infochioșcuri nu percep comisioane pentru aceste tranzacții.