Producatori

TE-ROX PROD, textile tehnice de milioane de euro

01.05.2014

Compania produce accesorii destinate scaunelor auto de copii pentru cei mai mari producători din domeniu. TE-ROX PROD este una dintre companiile tinere care s-au dezvoltat într-un timp record, reușind să crească incredibil de rapid. Totul a început de la o “întâmplare fericită”, așa cum spune administratorul TE-ROX PROD, Doina Cepalis, iar acum compania produce scaune auto pentru copii pentru cele mai mari nume din domeniu la nivel mondial. “Este dovada că visele se pot materializa, că poți dacă îți dorești și muncești pe măsură. S-a înființat în aprilie 2007, pornind de la o idee, o necesitate și o strângere de mână. Fără contracte, garanții, simplu. O companie din Franța, cel mai mare producător din Europa, vroia să-și relocheze în estul continentului o parte din producția de huse folosite la scaunele auto pentru copii. Printr-o întâmplare fericită, am intrat în contact cu cei din conducerea companiei și au ales să producă o serie mică în Pașcani, unde exista o oarecare infrastructură și experiență în confecții. Din rațiunea de a ne dezvolta, am investit, ne-am format specialiști, reușind în 5 – 6 ani să creștem cifra de afaceri și numărul angajaţilor de 1.000 de ori și să exportăm în peste 50 de țări”, ne-a declarat Doina Cepalis, administratorul TE-ROX PROD.

doina cepalis te-rox prod

Compania producătoare de accesorii pentru scaunele auto destinate copiilor exportă acum în peste 50 de țări, doar produse la comandă, realizate în cele cinci unități, unde capacitatea de producție depășește cu mult cifra de milioane de articole anual, după cum ne-a povestit Doina Cepalis. “TE-ROX este o companie producătoare de accesorii scaune auto pentru copii. La sfârșitul anului 2007, compania exporta produse în valoare de 230.000 euro, în prezent rulajul anual este de aproximativ 25 milioane euro și face parte dintr-un grup de companii cu o cifră de afaceri ce depășește cu mult 30 de milioane de euro. Tot ceea ce produce fabrica merge, în proporţie de peste 99%, la export și din aceste motive nu fabricăm decât modele ce le primim la comandă, pentru că și aici, ca și în modă, există tendințe și colecții care se demodează și nu mai au căutare. Am lansat de curând o gamă mai variată de la Disney, imprimând husele cu tot felul de personaje din desene animate ce îi atrag pe copii, acestea având căutare în România”, ne-a explicat administratorul TE-ROX PROD. Compania lucrează acum cu firme care nu au nevoie de nicio prezentare, printre care se numără Ferrari, Disney, Fisher Price sau Carrefour Europa. “Aceste parteneriate presupun consecvență în calitate și precizie, pentru că producem articole de care depinde siguranța copilului în trafic”, este de părere Doina Cepalis.

Standarde de siguranță

Atuurile companiei TE-ROX PROD sunt distanța relativ redusă între România și Europa de Vest, comparativ cu țări precum China și costurile de producție relativ reduse, crede Doina Cepalis. Cu toate acestea, unul dintre cele mai importante standarde ce trebuie respectate este cel cu privire la siguranță. “Cele mai importante elemente ce trebuie respectate se referă la calitatea materialelor folosite în fabricația huselor și standardele de siguranță.

Există norme internaționale stricte, ce reglementează producerea și vânzarea scaunelor auto pentru copii. Cel mai important este Regulamentul ECE R44.04. Această lege impune protecția maximă a copilului la impact chiar și la o viteză de 180 km/h, rezistența la foc și la deschiderea centurii în repetate rânduri, de peste 50.000 de ori și multe alte reglementări de acest gen, făcute pentru o mai bună siguranță”, ne-a declarat administratorul TE-ROX PROD. Calitatea produselor este, așadar, esențială, iar defectele pot fi fatale. “Un singur defect de fabricație la cele peste 2 milioane de produse anual poate însemna un recall de produse și suspendarea tuturor contractelor. Produsele noastre salvează vieți, vorbim de siguranța unui copil la impact”, explică Doina Cepalis.

Compania este implicată într-o campanie de responsabilizare a părinților care nu știu cât de importantă este alegerea unui scaun auto de calitate pentru călătorii. “Anul acesta, am demarat împreună cu o altă companie ce veghează asupra siguranței și sănătății, o campanie prin care dorim să responsabilizăm părinții că este vital să-ți transporți copilul într-un scaun special și nu la întâmplare pe bancheta din spate sau în brațe. Legea există, doar că sunt puțini cei care o respectă sau care iau în considerare toate riscurile atunci când își plimbă copilul cu mașina, acesta nefiind asigurat”, ne-a povestit Doina Cepalis.

Creșteri pe toată linia

Compania TE-ROX PROD a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 20,3 milioane de euro. “Planurile companiei sunt de dezvoltare, investim în echipamente noi care să personalizeze produsul, inovăm și ne extindem pe alte piețe ca Brazilia, China. În trimestrul I al anului 2014, cifra de afaceri a crescut cu 19,3% și continuăm politica de extindere”, explică Doina Cepalis. Cu toate acestea, dacă ar fi să înceapă totul din nou, aceasta spune că ar modera creșterea cifrei de afaceri. Motivul? ”O creștere anuală de 650% are și dezavantaje. Compania noastră a crescut mult prea repede sărind etape în organizare”, ne-a declarat Doina Cepalis, administratorul TE-ROX PROD.

 

Sfaturi pentru tinerii antreprenori

Curajul și inovația sunt cele mai importante sfaturi ale Doinei Cepalis pentru tinerii antreprenori din România. “Noii antreprenori să treacă de la idee la acțiune, să dezvolte un plan de afaceri în care să-și exprime idei și dorințele de business prin obiective concrete. Să-și construiască echipa din angajați conectați la aceleași valori pe care le împărtășesc. Să aibă curaj și să inoveze”, spune Doina Cepalis, administratorul TE-ROX PROD.