Tehnici pentru negocierea salariului. Primul pas al negocierii salariale este reprezentat de evaluarea subiectivă a ceea ce puteți oferi companiei care doreşte să vă angajeze. Negocierea salarială nu a fost niciodată uşoară, însă cei care învăţă anumite tehnici în acest sens pot obţine veniturile pe care şi le doresc mult mai uşor.
Atunci când o companie face unui angajat o propunere pentru un nou loc de muncă, aceasta include, de obicei, atât un pachet salarial, cât şi o serie de beneficii extra-salariale. Însă, dacă oferta făcută nu este pe măsura aşteptărilor, cel mai probabil este momentul să începeţi un proces de negociere privind compensaţiile oferite.
Negocierea ofertelor salariale
A ști cum să negociezi ofertele salariale reprezintă o abilitate valoroasă care vă poate ajuta să fiţi remunerat mai bine pentru munca pe care o depuneţi. Cu toate acestea, ca orice abilitate, şi pentru negocierea salariului este nevoie de pregătire și practică.
Ideea de a negocia o ofertă de job și de a discuta despre salariu poate fi intimidantă și inconfortabilă pentru multe persoane. Într-un sondaj recent Indeed, mai mult de jumătate (58%) dintre respondenți susțin că nu își negociază niciodată sau îşi negociează destul de rar salariul atunci când îşi schimbă locul de muncă.
Ideea de a negocia o ofertă de job și de a discuta despre salariu poate fi intimidantă și inconfortabilă pentru multe persoane
Pe de altă parte, un alt sondaj arată că 70% dintre manageri se așteaptă ca cei care candidează pentru un loc de muncă să își negocieze salariul și beneficiile extra-salariale. Așadar, chiar dacă negocierea poate părea stresantă, aceasta nu este privită într-un mod negativ de către manageri şi, de cele mai multe ori, este necesară pentru a obţine veniturile pe care le doriți.
Tehnici pentru negocierea salariului. Când trebuie să începeţi negocierea?
Cel mai indicat este să începeţi discuţia despre salariu atunci când primiţi oferta unui nou loc de muncă, înainte de interviurile de specialitate. Este important să nu pierdeţi timpul cu aceste interviuri dacă nivelul salarial nu este pe măsura aşteptărilor.
Dacă nivelul salarial se situează în apropierea sumei pe care o doriţi, continuaţi discuţia după ce aţi trecut de interviuri.
Însă, trebuie să ştiţi că dacă începeţi negocierea prea devreme, acest lucru vă poate afecta şansele să mergeți mai departe cu interviurile.
Aşadar, sfatul specialiştilor în resurse umane este să aşteptaţi ca discuţia despre nivelul salarial să fie deschisă de persoana care vă face propunerea de angajare.
Dacă începeţi negocierea prea devreme, acest lucru vă poate afecta şansele să mergeți mai departe cu interviurile
Dacă oferta salarială inițială este prezentată la telefon, este cel mai bine să cereți o perioadă de timp pentru a vă gândi. În acest fel, veţi putea analiza mai bine dacă nivelul salarial este pe măsura muncii pe care urmează să o depuneţi.
Evaluaţi ceea ce aveţi de oferit
Primul pas al negocierii salariale este reprezentat de evaluarea subiectivă a ceea ce puteţi oferi companiei care doreşte să vă angajeze. Cel mai important este să plecaţi de la experienţa deţinută în domeniul în care urmează să lucraţi şi, după aceea, să vă evaluaţi ţinând cont şi de studiile pe care le deţineţi, certificatele şi alte abilităţi necesare pentru job.
Primul pas al negocierii salariale este reprezentat de evaluarea subiectivă a ceea ce puteţi oferi companiei care doreşte să vă angajeze.
Un al doilea pas este reprezentat de aşa-numita cercetare de piață privind salariile oferite de diverse companii pentru un post similar.
De asemenea, dacă ştiţi care sunt salariile medii oferite pentru experienţa pe care o deţineţi, aveţi deja o bază de la care să plecaţi cu negocierea.
Tehnici pentru negocierea salariului. De ce credeți că meritați un salariu mai mare?
De ce credeți că meritați un salariu mai mare decât cel pe care îl oferă angajatorul? Atunci când negociaţi un nivel salarial ar fi indicat să aveţi un răspuns clar la această întrebare.
Gândiţi-vă, aşadar, la rezultatele pe care le-aţi obţinut în funcţiile anterioare, la obiectivele de carieră pe care le aveţi şi la experienţa deţinută în domeniu. La acestea se pot adăuga şi certificările pe care le-aţi obţinut în ultima vreme.
Înainte să mergeţi la negociere încercaţi să oferiţi argumente clare pentru următoarea întrebare: de ce credeți că meritați un salariu mai mare decât cel pe care îl oferă angajatorul?
Repetaţi cu un prieten negocierea
Chiar dacă în mintea dumneavoastră toate aceste răspunsuri au sens, ar fi bine să încercaţi să efectuaţi o negociere salarială, acasă, cu un prieten. Acesta vă poate oferi un feedback clar în ceea ce priveşte modul în care negociaţi. La final, întrebați-l sincer dacă v-ar acorda sau nu un salariu mai mare.
Dacă răspunsul lui este nu, atunci mai lucraţi la răspunsurile oferite.
Tehnici pentru negocierea salariului. Fiţi încrezător
Încrederea de sine de care daţi dovadă poate fi la fel de importantă ca şi motivele pe care le invocaţi în negocierea salarială. Cu cât aveţi mai multă încredere în ceea ce spuneţi, cu atât angajatorul va fi şi el mai deschis şi va aprecia mai mult propriile abilităţi şi calităţi.
Încrederea, adică aprecierea corectă a propriilor abilități și calități, nu trebuie confundată cu aroganța, care reprezintă un sentiment exagerat al importanței dumneavoastră. În plus, lipsa de încredere poate duce, de asemenea, la explicaţii excesive sau la scuze care nu îşi au rostul. Aşadar, niciuna dintre acestea nu îşi au locul într-o negociere de salariu.
Prin urmare, deşi negocierea unui salariu pentru un nou loc de muncă poate părea dificilă şi stresantă, cu cât exersaţi mai mult, cu atât şansele de reuşită vor creşte. În plus, managerii vor aprecia mereu angajaţii care deţin abilităţi de negociere.
Citește și Burnout-ul, un fenomen ocupațional