Slide

Stiri: IT&C

Tehnologia 5G

Ce impact va avea tehnologia 5G asupra vieţii noastre?

08.12.2020

Tehnologia 5G. A cincea generație de rețele celulare, care promite viteze fără precendent, chiar și de 1000 de ori mai rapide decât 4G, stârnește numeroase controverse de presă, manevre politice și interes public, afirmă Alexandra Cernian – Lector universitar, Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Conform acesteia, este o tehnologie profund inovatoare care ne va duce într-o nouă eră a conectivității totale. De la lansarea 5G la sfârșitul anului 2018, pionierii acestei tehnologii sunt:

  • Coreea de Sud – care a lansat 5G în toată țara
  • China – a lansat servicii 5G în 50 de orașe
  • Statele Unite
  • Regatul Unit
  • Germania

Tehnologia 5G. Estimări

Erricson Mobility Report de la finalul anului 2019 arată că numărul total de abonamente 5G depășise 13 milioane la nivel global și estimează că vor fi peste 2,8 miliarde de abonamente globale 5G până la sfârșitul anului 2025.

Tehnologia 5G diferă de standardul actual din telecomunicații – 4G – prin câteva aspecte esențiale și revoluționare:

Viteza. Experiența online a utilizatorilor va fi radical schimbată. 5G va permite oamenilor să descarce filme întregi pe telefoanele lor în câteva secunde. Datele vor fi transmise de 20 de ori mai rapid decât în 4G. Dacă în 4G dura în medie 6 minute să downloadăm un film, în 5G durează mai puțin de 20 de secunde. Astfel de viteze vor aduce mult mai aproape viitorul Internet of Things.

Latență. Latența este timpul necesar pentru a trimite din punctul A în punctul B. Cu 5G aproape că vorbim de răspunsuri în timp real între dispozitive cu o latență de 1 milisecundă, față de 50 de milisecunde la 4G. Acest lucru înseamnă transfer de date aproape instantaneu și aduce avantaje în multe industrii, cum ar fi healthcare sau aviație, unde răspunsul rapid este de o importanță primordială.

Lățimea de bandă. O lățime de bandă mai mare înseamnă conectivitate mai mare. 5G are o lățime de bandă mai mare decât 4G, ceea ce îi permite să suporte de 10 ori mai multe dispozitive pe km2 decât 4G. Se elimină astfel problemele de supraîncărcare din prezent, ceea ce va avea un impact vizibil pentru casele inteligente.

Interferența. Spre deosebire de 4G și 3G, unde dispozitivele folosesc același spectru de frecvență, 5G utilizează un spectru de frecvențe foarte ridicate care nu se suprapun cu cele utilizate în prezent. Asta înseamnă că nu există interferențe sau zgomote.

Tehnologia 5G. Ce industrii va revoluționa?

„5G aduce o viteză exponențial mai mare și o latență aproape inexistentă, ceea ce, pe scurt, înseamnă o revoluție a comunicațiilor. Asta îl face pilonul principal în dezvoltarea exponențială a Internet of Things (IoT) – concept ce presupune conectarea prin intermediul Internetului a miliarde de dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de sisteme care permite colectarea si schimbul de date și creând astfel o lume interconectată”, spune Alexandra Cernian – Lector universitar, Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Conform ei, este vorba de o adevărată transformare tehnologică. Se va aduce foarte aproape imaginea orașelor cu adevărat smart, a clădirilor inteligente sau a mașinilor autonome. Va fi mult mai ușor să fim interconectați : oameni – mașini – dispozitive.

Tehnologia 5G. Reţea de senzori, roboţi şi vehicule autonome

Dacă rețelele de acum leagă în principal oamenii de oameni, următoarea generație va conecta o vastă rețea de senzori, roboți și vehicule autonome prin inteligența artificială sofisticată. Aplicațiile includ dar nu se limitează la:

• mașini autonome – vor lua decizii mai sigure în timp real

• case inteligente și orașe inteligente – clădirile, mașinile și oamenii vor fi interconectați în orașele viitorului

• dispozitive purtabile conectate – vor permite monitorizarea la distanță și update-uri în timp real

• fabrici inteligente – 5G va îmbunătăți performanța și productivitatea prin integrarea realității augmentate/virtuale cu roboți și analize de date avansate în timp real.

• servicii medicale conectate și interoperabile – de exemplu, operații chirurgicale realizate la distanță cu roboti și inteligență artificială.

Aceste cazuri de utilizare  vor face ca tehnologia 5G să ajungă la o piață de aproape $668 miliarde până în 2026, potrivit Allied Market Research.

Tehnologia 5G. Ce planuri are România?

România a fost una dintre primele state europene care au avut lansarea 5G. Este foarte posibil ca de la finalul anului să o și putem folosi. Eduard Lovin, vicepreşedintele Autorităţii naţionale de reglementare în comunicaţii (ANCOM), a declarat în cadrul Videoconferinței ZF Cybersecurity Trends 2020 că în trimestrul 4 al acestui an se vor acorda licenţele pentru spectrul suplimentar 5G.

5G reprezintă o prioritate pentru Strategia pieței unice digitale. Facilitarea implementării 5G și asigurarea unui cadru optim de conectivitate a infrastructurii vor juca un rol important în creșterea competitivății României și transformarea digitală a Uniunii Europene.

Dragoş Preda, secretar de stat, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, spune că “Tehnologia 5G va genera o valoare economică de 4 miliarde euro pentru România în următorii ani”. El declara, de asemenea, în cadrul Cybersecurity ONLINE FORUM în perioada COVID-19, că “rețele 5G, create pentru a oferi o gamă de oportunități statelor europene, în special în zona inovaţiei, vor schimba societatea într-un mod radical”.

Citeşte şi Modernizare şcoli România: 100 de milioane de euro de la BERD