Slide

IT&C

Tehnologia 6G

6G, o nouă revoluţie tehnologică

01.05.2021

Tehnologia 6G ar urma să ofere posibilitatea de a atinge viteze de transfer de date de 1 TB, însă deocamdată totul este la nivel teoretic, fără vreo aplicare reală. Tehnologia 6G generează deja dezbateri în lumea tehnologiei, dar ce este 6G și când vom putea obţine viteze superioare ale conectivităţii mobile? În acest moment, 5G este (aproape) aici. Putem cumpăra un smartphone 5G și ne putem bucura de toate avantajele unei conexiuni de date 5G. Cu toate acestea, tehnologia nu se oprește niciodată și se vorbește deja despre următorul pas în lumea conectivității mobile – 6G.

Astfel, după ce tehnologia 5G a început să fie implementată, deja începe dezvoltarea pentru succesoarea ei: 6G. Viitorul standard de viteză în telecomunicaţii este deja testat de către China, iar Japonia depune eforturi pentru a atinge acest standard de viteză.

Tehnologia 6G va oferi viteze de transfer superioare

Tehnologia 6G ar urma să ofere posibilitatea de a atinge viteze de transfer de date de 1 TB, însă deocamdată totul este la nivel teoretic, fără vreo aplicare reală. Primele rețele ar putea fi lansate în 2030 de către operatorii de telefonie mobilă, dacă standardul va fi finalizat până atunci.

Primele rețele 6G ar putea fi lansate în anul 2030

6G nu este încă o tehnologie funcțională și se află în schimb în faza de cercetare timpurie. Companiile de telecomunicații mobile sunt încă prea concentrate pe 5G pentru a face tranziţia către 6G, însă proiecte de cercetare timpurii au fost demarate datorită finanțării din partea guvernelor care doresc să câștige un avantaj competitiv în domeniul tehnologiei.

„Este prea devreme pentru a vorbi despre 6G”, spun specialiştii în tehnologie, adăugând că la ora actuală totul se rezumă la 5G. În ceea ce priveşte estimările pentru adoptarea unui nou standard de viteză în telecomunicaţii, analiştii afirmă că va fi nevoie de aproximativ un deceniu de cercetare înainte ca 6G să apară.

„Este prea devreme pentru a vorbi despre 6G”, spun specialiştii în tehnologie, adăugând că la ora actuală totul se rezumă la 5G

Dacă vorbim despre viteza 6G, previziunile spun că aceasta ar fi de 100 de ori mai rapidă decât cea oferită de conexiunea 5G.

China începe cercetarea pentru noua tehnologie 6G

În urmă cu câteva zile, Eric Xu, Președinte al Wireless Network Product Line, Chief Strategy & Marketing Officer, Chief Products & Solutions în cadrul Huawei a declarat că tehnologia 6G ar putea fi disponibilă în jurul anului 2030, adăugând însă, pe un ton glumeţ, că „nu știm încă ce este 6G”. Acesta a mai precizat că industria de telecomunicaţii trebuie să decidă clar care sunt beneficiile pe care le aduce 6G, întrucât dacă nu va fi un studiu de caz convingător, tehnologia 6G ar putea să nu fie lansată prea curând.

În ciuda acestor declaraţii, gigantul tehnologic chinez Huawei ar urma să lanseze doi sateliți, împreună cu doi parteneri chinezi, în luna iulie a acestui an, cu scopul de a analiza şi verifica tehnologiile 6G pe care compania le-a studiat.

Huawei ar urma să lanseze în luna iulie a acestui an, împreună cu doi parteneri chinezi, doi sateliţi cu scopul de a analiza şi verifica tehnologiile 6G pe care compania le-a studiat

Spre deosebire de tehnologia 5G care se bazează pe antene mici care transmit semnale, rețelele 6G, care transmit frecvențe mai mari, trebuie să folosească un satelit pentru comunicații.

Huawei va lansa 6G în anul 2030

De asemenea, președintele Huawei, Xu Zhijun, a anunțat la conferința analiștilor globali Huawei, care a avut loc la începutul lunii aprilie, că gigantul tehnologic își va lansa rețelele 6G în anul 2030 și scoate pe piaţă în curând o Carte Albă 6G pentru a explica industriei ce este, de fapt, noul standard de comunicaţii.

De asemenea, la sfârșitul anului trecut, China a lansat primul satelit experimental 6G din lume de la Centrul Taiyuan din provincia Shanxi din nordul Chinei, marcând astfel o descoperire în explorarea tehnologiilor de comunicații spațiale.

Germania, investiţii masive în cercetarea pentru 6G

Guvernul german a anunţat pe data de 12 aprilie 2021 că intenționează să finanţeze cu până la 700 de milioane de euro cercetarea tehnologiilor 6G până în anul 2025. Într-un comunicat, Ministerul Federal al Educației și Cercetării din Germania (BMBF) a declarat că începe săptămâna aceasta prima inițiativă germană de cercetare privind tehnologia 6G.

Germania a anunţat că intenționează să finanțeze cu până la 700 de milioane de euro cercetarea tehnologiilor 6G

Scopul primei măsuri de finanțare este reprezentat de crearea bazei unui ecosistem de inovare pentru viitoarea tehnologie 6G.

Lupta pentru supremaţia 6G

„Transformarea digitală a accelerat și scoate în evidenţă necesitatea unei infrastructuri de rețea puternice”, a afirmat ministrul german al cercetării, Anja Karliczek. Potrivit acesteia, 6G va fi tehnologia viitorului în datele mobile care va revoluționa comunicarea în următorul deceniu. „Cu 6G, datele sunt transmise de peste 100 de ori mai repede decât cu 5G”, a mai spus ministrul, adăugând că noul standard va aduce avantaje majore pentru comunicațiile mobile atât pentru cetățeni, cât şi pentru diferite domenii economice, precum industrie sau agricultură.

6G va fi tehnologia viitorului în datele mobile

„Acum trebuie să investim masiv în cercetarea 6G. Doar aşa putem consolida suveranitatea tehnologică a Germaniei și a Europei pe termen lung. Nu vrem să fim dependenți de ceilalți pe viitor. Pentru aceasta avem nevoie de investiții masive în tehnologie”, a încheiat Anja Karliczek.

Aşadar, încă nu se ştie la nivel public cum va funcţiona 6G, ce viteze va avea sau când se va implementa, însă este cert că au început cercetările și „lupta” pentru supremaţia acestui nou standard de telecomunicaţii.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/ce-tari-au-implementat-5g/