Stiri: IT&C

Tehnologia blockchain invadează lumea

06.09.2018

Majoritatea directorilor şi managerilor spun că business-urile pe care le conduc au proiecte care au la bază tehnologia blockchain. Astfel, conform unei cercetări realizată de PwC, 4 din 5 directori executivi afirmă că derulează astfel de proiecte.

Mai exact, 84% din manageri spun acest lucru. În plus, 15% au proiecte care folosesc tehnologia blockchain pusă deja în funcțiune.

Studiul PwC se numește „Blockchain is here. What’s your next move?”. Cercetarea include părerile a 600 de executivi din 15 state.

Tehnologia blockchain remodelează companiile

Tehnologia blockchain a ajuns să remodeleze atât companiile, cât și comerțul. Şi, în acest context, se poate remarca o teamă a companiilor de a nu rămâne în urmă.

Principalul avantaj al tehnologiei blockchain este reprezentat de faptul că dezvoltarea extrem de rapidă oferă o oportunitate privind reducerea costurilor. De asemenea, accelerarea vitezei tranzacțiilor și un grad mai ridicat de transparență și trasabilitate reprezintă alte puncte forte ale tehnologiei blockchain.

Studiul mai arată că o treime dintre manageri spun că au început deja să implementeze tehnologia. În plus, 10% dintre aceştia au proiecte-pilot. Iar 15% au proiecte operaționale.

Cele mai puternice ţări

Cele mai puternice capabilități de a dezvolta proiecte folosind tehnologia blockchain se regăsesc în Statele Unite (29%), China (18%), și Australia (7%).

Persoanele intervievate în cadrul studiului PwC consideră, însă, că în următorii trei până la cinci ani China va depăși SUA (30%). Astfel, centrul de influență și activitate privind tehnologia blockchain se va muta în această ţară.

Ce spun realizatorii studiului?

„Dezvoltarea și implementarea tehnologiei blockchain pentru a-și atinge potențialul nu reprezintă un proiect IT. Este o transformare a modelelor, rolurilor și proceselor de business. Este nevoie de un context clar de business și de un ecosistem care să îl susțină, cu reguli, standarde, precum și flexibilitate în a lucra cu schimbările pe planul reglementărilor. Transparența și trasabilitatea tranzacțiilor trebuie să fie un deziderat comun al tuturor companiilor implicate în dezvoltarea blockchain deoarece numai printr-un astfel de demers se poate spori adopția la scară largă”, a spus Ionuț Sas, Partener în cadrul Departamentului de taxe și consultanță juridică, PwC România.

Pe de altă parte, acesta consideră că este nevoie de o conlucrare cât mai strânsă între companii.

„Odată ce au fost adresate aceste două probleme ale blockchain-ului vom asista atât la dezvoltarea de noi aplicații și utilizări cât și la o adopție mai facilă a acestei tehnologii”, a mai spus acesta.

Domeniile cu cea mai mare aplicabilitate

Serviciile financiare reprezintă domeniul cu cea mai mare aplicabilitate a acestei tehnologii. Astfel, 46% dintre cei intervievaţi spun că acesta este sectorul lider.

Alte domenii cu potențial sunt: domeniul energetic și utilitățile (14%), domeniul sănătății și de îngrijire personală (14%), și domeniul producției industriale (12%).

Principalele obstacole

Cu toate că are un potenţial imens, oamenii nu au încredere în tehnologia blockchain.

Aproape jumătate (45%) din persoane spun că încrederea este unul dintre cele mai mari obstacole în calea adoptării acestei tehnologii.

Un alt obstacol este reprezentat de nesiguranța (485) privind reglementările.

Citeşte şi Domenii în care mai poate fi utilizată tehnologia blockchain