Tehnologia blockchain

Tehnologia blockchain devine prioritară pentru companii

01.07.2019

Companiile au înțeles ce avantaje le poate aduce tehnologia blockchain. Astfel, soluțiile de tip blockchain se numără, la ora actuală, printre primele cinci priorități strategice adoptate în interiorul organizațiilor. Acestea au câștigat din ce în ce mai mult teren în industrii precum fintech și tehnologie, mass-media, telecomunicații, sectorul public, știință sau sănătate, conform celei mai recente ediții a studiului Deloitte Global Blockchain 2019.

Tehnologia blockchain. Direcții strategice

Nu mai puțin de 50% dintre respondenții sondajului consideră blockchain-ul o direcție strategică esențială. Nivelul este cu 10% mai crescut față de anul 2018. În plus, patru din zece respondenți plănuiesc să investească, fiecare, în 2019, peste cinci milioane de dolari pentru dezvoltarea de soluții care să aibă la bază această tehnologie, arată studiul Deloitte Global Blockchain 2019.

Tehnologia blockchain. Abordarea este una mai matură

Cu toate acestea, raportul arată că se menține un nivel ridicat de circumspecție din partea multor companii, însă aceste date arată mai degrabă că abordarea este una mai matură. Companiile nu mai sunt entuziasmate de elementul de noutate, ci au multe întrebări de ordin practic. Cu toate că 53% dintre respondenți afirmă că blockchain-ul este o prioritate în companii, doar 23% dintre aceștia au făcut pași în implementarea soluției. Totodată, 43% dintre respondenți sunt de părere că tehnologia generează un entuziasm exagerat.

Tehnologia blockchain. Avantaje pentru utilizatori

Comparativ cu rezultatele din 2018, studiul Deloitte prezintă un spectru mult mai larg de avantaje pentru utilizatorii de tehnologii blockchain. În ansamblu, percepția respondenților este schimbată, drept dovadă creșterea cu 12% a numărului celor care doresc să înlocuiască sistemele actuale de planificare cu cele de tip blockchain și care urmăresc o serie de avantaje specifice, cum ar fi:

  • creșterea nivelului de securitate și reducerea riscurilor (23% dintre respondenți)
  • dezvoltarea unor noi modele de afaceri și lanțuri valorice (23%)
  • creșterea vitezei în procese din faza de producție sau livrare (17%)

Tehnologia blockchain. O schimbare lentă, dar notabilă

„Începem să vedem o schimbare – lentă, dar notabilă, totuși – a atitudinii mediului de business față de blockchain. Organizațiile încep să treacă de la circumspecție și interes moderat pentru astfel de soluții, la deschidere și chiar pregătire pentru implementare, sunt mai puțin preocupate de întrebările legate de funcționalitate și caută răspunsuri legate de modul de aplicare a acestei tehnologii în companiile lor”, explică Dinu Bumbăcea, Partener Coordonator Consultanță, Deloitte România.

Tehnologia blockchain. Modele de business

Printre respondenții studiului se află atât lideri ai companiilor emergente, care își construiesc modelul de business în jurul tehnologiei blockchain, cât și lideri ai marilor companii, pentru care blockchain-ul nu reprezintă un element constitutiv al modelului de business. Aceștia din urmă se așteaptă la rezultate mai lente în urma implementării acestor tehnologii.

Așadar, trei din cinci organizații au răspuns că se așteaptă să vadă rezultatele implementării soluțiilor blockchain în termen de trei ani, față de patru din cinci companii emergente.

Tehnologia blockchain. Bariere în calea adoptării acestei soluții

Mai mult, întrebate despre barierele în calea adoptării acestei soluții, organizațiile mari nu au putut ajunge la un numitor comun în privința răspunsurilor oferite. Pe de altă parte, companiile emergente (71%) au indicat problemele de reglementare drept cea mai mare barieră în calea adoptării tehnologiei blockchain.

Citește și Podul Grant se închide, începând de astăzi, 1 iulie 2019

 

 

 

Citiți și despre:

  • Tehnologia blockchain invadează lumeaTehnologia blockchain invadează lumea Majoritatea directorilor şi managerilor spun că business-urile pe care le conduc au proiecte care au la bază tehnologia blockchain. Astfel, conform unei cercetări realizată de PwC, 4 din 5 directori executivi […]
  • Deblocarea tehnologiei Blockchain pentru sistemul bancarDeblocarea tehnologiei Blockchain pentru sistemul bancar Beneficiile tehnologiei Blockchain în sectorul bancar devin din ce în ce mai vizibile, pe măsură ce tot mai multe bănci încep să își creeze propriile rețele Blockchain sau se înscriu într-o astfel de rețea. O […]
  • Domenii în care mai poate fi utilizată tehnologia blockchainDomenii în care mai poate fi utilizată tehnologia blockchain Această tehnologie este destul de complexă și ar putea fi folosită în mult mai multe domenii, pe lângă cel bancar. Cand ne gândim la blockchain, automat ne gândim la criptomonede sau la bitcoin, însă această […]
  • Evenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrieEvenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrie Marţi 7 noiembrie, începând cu ora 8.30, are loc evenimentul România Durabilă - AgriBusiness "Contribuţia agriculturii la viitorul model economic românesc", în cadrul Academiei de Studii Economice - Aula […]
  • Parteneriat între Deloitte România și FintechOSParteneriat între Deloitte România și FintechOS Deloitte România și FintechOS au anunțat că au încheiat un parteneriat. În cadrul acordului, cele două companii oferă soluții de transformare digitală și de automatizare pentru instituțiile financiare. […]