Tehnologia de compostare Gore Cover, Iridex Group Plastic

05.06.2018

Iridex Group Plastic, companie cu experiență în domeniul compostării, propune una dintre cele mai performante și eficiente soluții de tratare a deșeurilor organice: tratarea prin digestie aerobă în instalații închise cu sistem de aerare pozitiv și membrană semipermeabilă ePTFE – Sistemul GORE® Cover. EPTFE (politetra florura de etilen expandat), este materialul cunoscut pe piață în special pentru haine și încălțăminte funcțională, sub denumirea comercială de GORE-TEX®, iar varianta industrială a acestui material este numită GORE® Cover.

Recunoscută în industrie ca o tehnologie fiabilă, tehnologia GORE® Cover asigură un proces eficient de descompunere biologică. Sistemul GORE® Cover reprezintă o soluție viabilă pentru tratarea tuturor tipurilor de deșeuri organice (resturi vegetale din producția agricolă, dejecții animaliere, deșeurilor verzi, a deșeurilor alimentare, a altor deșeuri organice separate la sursă, biosolide (nămoluri), precum și pentru deșeuri solide municipale). Tratarea statică cu sistem de aerare pozitivă, folosind tehnologia membranei semipermeabile, prezintă cel mai scăzut nivel al emisiilor comparativ cu alte sisteme de tratare. Sub prelatele GORE® Cover se tratează la nivel mondial milioane de m3 de materie organică pe an, în sute de instalații distribuite la nivel global.

Compostarea este unul dintre procesele recunoscute pentru reintroducerea deșeurilor organice în Economia Circulară, putând fi astfel valorificate corespunzător prin aplicarea lor pe toate categoriile de soluri care necesită fertilizare și refacerea texturii, inclusiv în agricultură și chiar în agricultura ecologică (dacă materialul de intrare este corespunzător). Utilizarea sistemului GORE® Cover permite reducerea mirosurilor cauzate de procesul de descompunere aerobă cu până la 97%, iar atât compușii organici volatili, cât și patogenii, rămân sub membrană.

Varietate mare de deșeuri organice tratate prin sistemul GORE® Cover

Deșeurile de curte, deșeurile alimentare, deșeurile organice separate la sursă, deșeurile de abator, deșeurile verzi, legume/ fructe stricate, dejecțiile animaliere, nămolurile provenite de la stațiile de epurare etc. pot fi transformate în compost. În fiecare caz, sistemul de compostare s-a dovedit flexibil, nu a provocat emisii de mirosuri și a oferit compost de foarte bună calitate pentru comercializare.

Ca urmare a creșterii numărului stațiilor de epurare, există o tendință spre compostarea nămolurilor. Această tehnologie oferă multe beneficii de mediu, însă tratarea acestor deșeuri este o provocare (au conținut ridicat de umiditate, conțin patogeni, dar și alți contaminanți de natură chimică) și necesită un control riguros al procesului.

Tehnologia GORE® Cover, propusă pe piața din România de Iridex Group Plastic, presupune amestecarea nămolului cu material de structură (lemn tocat, resturi vegetale) într-o anumită proporție, așezarea acestuia sub formă de gramadă pe o platformă dotată cu un sistem de aerare forțată și acoperirea amestecului cu prelată GORE® Cover.  Aerarea este controlată automat de un sistem SCADA care primește date de la o sondă de temperatură și un senzor de oxigen și comandă pornirea sau oprirea suflantei ce introduce aer în canalele de aerare. Astfel, compostul rezultat poate fi valorificat pentru utilizarea pe pajiști, grădini de flori și chiar în agricultură dacă îndeplinește condițiile necesare din punct de vedere fizico-chimic și microbiologic.

O altă categorie de deșeuri potrivite pentru compostare sunt deșeurile municipale solide. Scopul tratării acestora în astfel de instalații este reducerea de masă (biouscarea), biostabilizarea și igienizarea. Alternativ, se poate obține Refuse-derived fuel (RDF) combustibil derivat pentru generarea energiei. Sistemul s-a dovedit eficient în rezolvarea problemelor de mirosuri pentru instalații de tratare a deșeurilor municipale solide care inițial erau tratate în instalații mult mai complexe, mai costisitoare și mai puțin eficiente.

Prin compararea costurilor totale de achiziție și operare, sistemul GORE® Cover reprezintă soluția cea mai eficientă economic pentru tratarea deșeurilor organice solide (compostare, stabilizare înainte de depozitare, igienizare și biouscare). Un model de implementare locală este proiectul pilot pentru compostarea nămolurilor provenite de la Stația de Epurare a Apelor Uzate Mioveni, dezvoltat de Iridex Group Plastic, alături de partenerii sai W. L. Gore Associates GmbH si UTV AG, în toamna anului 2016. Proiectul este o colaborare de succes între Primăria Orașului Mioveni, operatorul Stației de Epurare a Apelor Uzate Mioveni – compania Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni – și Asociația pentru o Apă Curată din Pitești. Mai multe informații despre tehnologia GORE® Cover puteți afla de pe site-ul www.iridexplastic.ro, sau luând legătura cu reprezentanții Iridex prin email la: compostare@iridexgroup.ro.

 

 

Citiți și despre: