Stiri: IT&C

Tehnologiile mobile avansate vor deveni tot mai populare, în următorii 5 ani

09.06.2015

În următorii 5 ani, tehnologiile mobile avansate vor deveni tot mai populare și des întâlnite la nivel mondial. Astfel, 70% din populația lumii va utiliza smartphone-uri și 90% dintre oameni vor locui în zone acoperite de rețele de broadband mobil

Potrivit celui mai nou raport Ericsson, Mobility Report, până în 2020, 80% din traficul mobil de date va fi generat de smartphone-uri. America de Nord și Europa vor fi în continuare regiunile cu cel mai intens trafic pe Internet raportat la numărul total de smartphone-uri

Anual, traficul video va crește anual cu câte 55%, impulsionat de serviciile de streaming video și de includerea de mai mult video în conținutul media și publicitar

“Cel mai indică o creștere fantastică a popularității tehnologiilor mobile avansate la nivel mondial până în 2020: numărul de abonamente pentru smartphone-uri se va dubla, ajungând la un total de 6,1 miliarde, 70% din populația lumii va utiliza smartphone-uri și 90% dintre oameni vor locui în zone acoperite de rețele de broadband mobil”, se arată în raportul citat.

Creșterea în popularitate a telefoanelor inteligente și la o creștere accelerată a traficului de date. Aşadar, traficul mobil inițiat de pe smartphone-uri se va majora de 10 ori până în 2020, ajungând să reprezinte 80% din traficul total de date. În America de Nord, spre exemplu, consumul lunar mediu de date va crește de la 2,4 GB, cât este în acest moment, la 14 GB în 2020.

„Tehnologia mobilă se dezvoltă, iar ratele de utilizare a datelor mobile crește exponențial, având la bază popularitatea tot mai mare a smarpthone-urilor și conectivitatea mobilă îmbunătățită. În acest condiții, în câțiva ani, revoluția big data pe care o experimentăm noi astăzi va semăna mai mult cu sosirea unui floppy disk. Există un potențial imens pentru o transformarea la scară largă a tehnologiei, ceea ce le va permite operatorilor telecom, dar și companiilor din alte industrii să își asigure noi surse de venit. În același timp, însă, noua direcție de dezvoltare va necesita și un focus mai atent pe livrarea de servicii într-o manieră eficientă din punct de vedere a costurilor și pe deschiderea companiilor către noi modele de business pentru a putea fi competitive”, a afirmat Rima Qureshi, Senior Vice President, Chief Strategy Officer, Ericsson.

Totodată, creșterea numărului de aplicații disponibile, precum și costurile în scădere ale modemurilor vor contribuit la mărirea numărului de dispozitive conectate. Specialiștii Ericsson estimează un total de 26 de miliarde de dispozitive conectate până în 2020, confirmând astfel că suntem pe drumul cel bun către transformarea viziunii celor 50 de miliarde de dispozitive conectate în realitate.

O parte semnificativă a traficului de date, pe piețele dezvoltate, provine de la un grup mic de abonați. Acești utilizatori intensivi de date reprezintă 10% din numărul total de abonați, dar generează 55% din traficul total de date. Acești utilizatori urmăresc, în medie, o oră de conținut video în fiecare zi, de 20 de ori mai mult decât un utilizator obișnuit.