Agricultura

Tendinte in agricultura inteligenta

Cum poate ajuta inteligenţa artificială domeniul agriculturii?

01.11.2020

Tendinţe în agricultura inteligentă. Aplicaţii şi soluţii tehnologice care ajută fermierii să aibă un randament ridicat al culturilor prin prevenirea bolilor și a secetei. Agricultura este una dintre cele mai vechi și mai importante îndeletniciri din lume. Omenirea a parcurs un drum lung în ceea ce privește modul în care se cultivă plantele prin introducerea diverselor tehnologii. Pe măsură ce populația continuă să crească la nivel global și terenurile disponibile pentru agricultură sunt din ce în ce mai puține, oamenii au fost nevoiţi să pună un accent mai mare pe eficienţa culturilor, pe productivitate şi pe randamentul pământului cultivat.

La nivel mondial, potrivit estimărilor existente în prezent, agricultura este o industrie de 5 trilioane de dolari, iar acum industria apelează la inteligenţa artificială pentru a ajuta la producerea unor culturi mai sănătoase, pentru controlul dăunătorilor, monitorizarea solului și a condițiilor de creștere a plantelor, precum și pentru colectarea de date pentru fermieri şi reducerea volumului de muncă.

Tendinţe în agricultura inteligentă. Hrănirea întregii populaţii a globului, o misiune dificilă

Asigurarea hranei pentru mai mult de 7,8 miliarde de oameni nu e o misiune uşoară, iar din acest motiv este nevoie de soluţii tehnologice inovatoare şi în agricultură.

Activitatea agricolă, în general, necesită un efort imens, începând de la plantarea, întreţinerea şi până la recoltarea culturilor. Astfel, tehnologia poate înlocui unele dintre activitățile efectuate de om și poate garanta o eficiență crescută.

Prin urmare, implementarea de soluţii care utilizează inteligenţa articială este momentan cea mai bună metodă pentru a garanta siguranţa alimentară.

Implementarea de soluţii care utilizează inteligenţa articială este momentan cea mai bună metodă pentru a garanta siguranţa alimentară

Inteligenţa artificială în agricultură se poate regăsi în următoarele activităţi: robotică agricolă, monitorizarea solului şi a culturilor şi analiza predictivă.

Care sunt, aşadar, cele mai inovatoare soluţii pentru agricultură şi ce rezultate produc acestea pentru piaţa alimentară mondială?

Tendinţe în agricultura inteligentă. Identificarea bolilor şi a dăunătorilor

O echipă de cercetători a realizat o aplicaţie care foloseşte inteligenţa artificială pentru a identifica bolile şi dăunătorii care afectează plantele. Această echipă a folosit o tehnică cunoscută sub numele de transfer learning. Ei au folosit TensorFlow, o bibliotecă open source deţinută de Google pentru a construi o bibliotecă cu 2.756 de imagini cu frunze de manioc (plantă erbacee tropicală din ale cărei tubercule se extrage tapioca) din Tanzania. Această aplicaţie a reușit să identifice bolile plantei cu o precizie de 98%.

Aplicaţia creată plecând de la datele TensorFlow a reușit să identifice bolile plantei cu o precizie de 98%

Tendinţe în agricultura inteligentă. Controlul buruienilor

Blue River reprezintă o tehnologie care se ocupă de controlul buruienilor. Folosind o serie de senzori, Blue River monitorizează buruienile, tipul acestora şi erbicidele care trebuie aplicate de fermieri. După aceea, erbicidele sunt aplicate doar acolo unde este nevoie de ele.

De asemenea, Blue River a dezvoltat şi un robot numit See & Spray, care foloseşte vederea artificială pentru a monitoriza și pulveriza cu precizie erbicid pe buruienile care cresc în plantaţiile de bumbac.

Pulverizarea cu precizie a soluțiilor erbicide poate ajuta la prevenirea rezistenței la erbicide a plantelor.

Senzorii AI pot detecta și „lovi cu precizie” buruienile. Acest lucru ajută la prevenirea aplicării excesive a erbicidelor care ajung în alimentele noastre

Tendinţe în agricultura inteligentă. Recoltarea culturilor

Harvest CROO Robotics a dezvoltat un robot care ajută fermierii să culeagă căpşunile şi să le împacheteze, în condițiile în care lipsa muncitorilor ar fi condus la pierderi imense, de milioane de dolari, în regiuni agricole cheie precum California și Arizona.

Astfel, robotul ajută fermierii să reducă costurile cu forța de muncă şi să nu îşi piardă producţia dacă nu găsesc forţa de muncă necesară recoltării, mai ales că aceste fructe trebuie culese într-o perioadă scurtă, necesitând un efort uman ridicat.

Harvest CROO Robotics a dezvoltat un robot care ajută fermierii să culeagă căpşunile şi să le împacheteze

Tendinţe în agricultura inteligentă. Analiza solului

Start-up-ul tehnologic agricol PEAT din Berlin a dezvoltat aplicația Plantix care identifică deficiențele de nutrienți din sol. Această aplicaţie oferă fermierilor posibilitatea de a aplica aşa-numita agricultură de precizie, în care fiecare plantă este valorificată la maximum. Dacă într-o anumită zonă a culturii se constată că există un deficit de nutrienți, acolo este aplicat îngrăşământ, astfel încât planta să aibă o producţie bună.

De asemenea, aplicaţia poate identifica şi bolile plantelor şi oferă un diagnostic al stării de sănătate a acestora. Aplicația folosește inteligenţa artificială și învățarea automată pentru a-şi lărgi sfera de cunoştinţe.

Tendinţe în agricultura inteligentă. Prognoza meteo

Tot inteligenţa artificială este cea care ajută fermierul să fie cât mai bine informat cu privire la prognoza meteo. Estimările realizate privind necesarul de apă din sol îi ajută pe fermieri să ia măsuri din timp astfel încât plantele să nu fie afectate nici de secetă, nici de prea multă apă. Aceste aplicaţii privind cantitatea de precipitaţii căzută şi cea estimată pe termen scurt şi mediu duc la randamente mai ridicate pentru fermieri şi la riscuri mai mici de pierdere a unor culturi din cauza secetei.

Estimările realizate privind necesarul de apă din sol îi ajută pe fermieri să ia măsuri din timp astfel încât plantele să nu fie afectate

Este clar că inteligenţa artificială poate oferi soluţii extrem de utile în agricultură, însă întrebarea pe care şi-o pun mulţi specialişti din domeniu este dacă va înlocui aceasta intuiţia şi cunoştinţele pe care fermierii le-au avut dintotdeauna. Cel mai probabil răspuns este că nu va face acest lucru, însă va reuşi să completeze şi să ajute la deciziile luate pentru a îmbunătăți practicile agricole.

Citeşte şi TOP SEEDS, pasiune transpusă în rezultate pentru fermieri