Telecomunicatii

Tendințe în tehnologie pentru 2020

01.12.2019

Tendințe tehnologie 2020. Înțelegerea modului în care lumea se va schimba va permite firmelor să beneficieze de oportunitățile oferite. În sectorul tehnologiei, inovațiile apar mai repede decât ne putem imagina. Companiile și specialiștii care nu reușesc să fie la curent cu evoluția tehnologiei își asumă riscuri majore deoarece înțelegerea modului în care lumea se va schimba permite atât firmelor, cât și persoanelor fizice, să beneficieze de oportunitățile oferite.

Compania americană de consultanță și cercetare în IT, Gartner, a publicat tendințele tehnologice care vor marca anul 2020. Am enumerat în rândurile de mai jos schimbările așteptate să apară anul viitor în domeniul tehnologiei.

Tendințe tehnologie 2020. Inteligența Artificială

Inteligența Artificială este deja folosită de către companii pentru a îmbunătăți experiența clienților și pentru a eficientiza operațiunile de afaceri. Acest lucru va continua în 2020. Treptat, oamenii se vor obișnui să „coopereze” cu ceea ce poartă numele de Inteligență Artificială și astfel vor beneficia de avantajele aduse de această nouă tehnologie care acaparează lumea.

Companiile trebuie, prin urmare, să înțeleagă că nu mai au de ales între a implementa sau nu sistemele și soluțiile oferite de Inteligența Artificială, chiar dacă uneori acest lucru poate aduce costuri mari.

Firmele trebuie să înțeleagă că nu mai au de ales între a implementa sau nu soluțiile oferite de Inteligența Artificială

Citește și Riscuri potențiale aduse de Inteligența Artificială

Tendințe tehnologie 2020. Mașinile autonome

Se pare că nici 2020 nu va fi anul în care vom vedea pe străzi mașini care se conduc singure. Însă chiar și anul viitor mașinile autonome vor continua să creeze emoții. Așadar, 2020 va fi anul în care va continua pregătirea pentru acest tip de mașini.

Pentru ca mașinile autonome să devină realitate, este nevoie de modificarea legislației, precum și a infrastructurii rutiere și a modului de percepere a acestora de către societate.

Dacă până în prezent s-a discutat despre tehnologia care stă în spatele mașinilor autonome, din 2020, cel mai probabil, se vor dezbate și alte aspecte, precum legislația din domeniu sau infrastructura rutieră necesară pentru mașinile autonome. Și, de ce nu, poate anul următor vom afla și răspunsul la întrebarea: când ne vom putea deplasa cu mașini care se conduc singure?

Până în anul 2023 ar putea exista la nivel mondial nu mai puțin de 745.705 de vehicule care permit şofatul autonom, fără supravegherea unei persoane

Tendințe tehnologie 2020. Computer Vision

Computer Vision reprezintă un domeniu științific interdisciplinar care se ocupă de modul în care calculatoarele pot obține o înțelegere la nivel înalt a realității folosind imagini sau videoclipuri. Din perspectiva ingineriei, acestea încearcă să automatizeze sarcinile pe care sistemul vizual uman le poate face.

În 2020, specialiștii se vor axa pe acest sector, mai ales că este esențial, de exemplu, să se înțeleagă modul în care mașinile autonome văd și percep realitatea și pericolele apărute într-un mod inopinat.

De asemenea, anul viitor se va discuta destul de mult de modul în care Computer Vision poate face recunoaștere facială.

Computer Vision reprezintă un domeniu relativ nou în cadrul Inteligenței Artificiale și al Roboticii. Acesta se bucură în prezent de un interes extrem de ridicat în ceea ce privește cercetarea științifică, precum și dezvoltarea tehnologică și industrială.

Tendințe tehnologie 2020. Hiper-automatizarea

A venit momentul ca, în anumite sectoare, oamenii să facă un pas în spate și să lase loc sistemelor automatizate. Acest lucru se aplică mai ales în modul de lucru cu partenerii de afaceri, întrucât unele companii mai inovatoare au ales deja să implementeze diferite modele de automatizare și vor să beneficieze de acestea.

Citește și Isteria 5G. sunt sau nu periculoase radiațiile emise?

Tendințe tehnologie 2020. Democratizarea inovației

Democratizarea inovației presupune furnizarea de acces indivizilor la informațiile tehnice și de afaceri ale unei companii, fără ca aceștia să fie specialiști în aceste sectoare. O astfel de metodă s-a dovedit extrem de eficientă, întrucât cu ajutorul Inteligenței Artificiale, persoanele respective au reușit să se descurce extrem de bine.

În plus, se pare că ideile inovatoare sunt mult mai structurate atunci când accesul la diferite proiecte este permis și celor care dețin cunoștințe conexe proiectului, nefiind însă specializați în acel sector.

Tendințe tehnologie 2020. DARQ

Tehnologia de registru distribuit, cum este blockchain-ul, Inteligența Artificilă, Realitatea Extinsă (realitatea virtuală și cea augmentată) și calculul cuantic – prescurtat DARQ – reprezintă modelul tehnologic al anului 2020 pentru business-urile care vor să aibă rezultate pozitive pe viitor.

Citește și Ce sunt calculatoarele cuantice? Cum funcționează acestea?

DARQ reprezintă un acronim care include:

Distributed ledger technology – Tehnologia de registru distribuit

Artificial intelligence  – Inteligență Artificială

Extended reality  – Realitatea Extinsă

Quantum computing – Calculul Cuantic

Tendințe tehnologie 2020. Piețele de „moment”

Companiile se vor strădui din ce în ce mai mult pentru a prinde ceea ce se numește piețele de „moment”. Acest lucru va avea un impact asupra modului în care firmele se promovează și analizează datele pe care le dețin.

Companiile vor fi nevoite, așadar, să analizeze datele deținute, în timp real, astfel încât să poată înțelege comportamentele în continuă schimbare ale clienților.

Companiile trebuie să analizeze informațiile privind nevoile de moment ale consumatorilor, comportamentul consumatorilor în anumite situații și factorii care determină procesul de achiziție

Așadar, consumatorul trebuie analizat atât ca individ independent, cât și ca membru al unor comunități. În plus, firmele trebuie să dobândească abilitatea de a afla de ce indivizii își modifică modul în care se comportă în funcție de diferiți factori externi.

Citește și Chatbot-urile în business: avantaje și dezavantaje