Stiri: Sanatate

Terapia ABA pentru autism

Terapia ABA pentru autism: Cursuri de specializare

10.10.2019

Terapia ABA pentru autism. Autism Voice și Help Autism organizează primul curs de specializare în terapia ABA din România. Cursul va începe în ianuarie 2020 și va avea o durată de doi ani. În plus, diploma va fi recunoscută la nivel național de Colegiul Psihologilor din țara noastră.

Terapia ABA pentru autism. Ce spun reprezentanții Autism Voice

„Deși ABA se practică în România de peste 15 ani, nu a existat până acum un program de formare recunoscut la nivel național. În orice domeniu există mai multe specializări. Așa cum în medicină există medicul generalist și medicul chirurg, în psihologie, o comparație similară se poate face între psiholog și psihologul specializat în analiză comportamentală. Psihologul te va îndruma la modul general, dar nu poate să abordeze în profunzime toate aspectele comportamentului uman, fără o specializare aprofundată”, a precizat Anca Dumitrescu, președintele Autism Voice.

Conform acesteia, specializările pot fi multiple, iar ABA nu este singura modalitate de a deveni specialist. Însă, pentru a putea fi coordonatorul planurilor de intervenție și pentru a avea titulatura de psiholog cu specializare în analiză comportamentală, este necesară o formare de lungă durată.

Analiza comportamentală aplicată

Terapia ABA pentru autism. În cadrul cursului va fi aprofundată analiza comportamentală aplicată. Cei care vor absolvi vor avea pregătirea necesară pentru a realiza planuri de intervenție pentru copii și adulți și vor dobândi o înțelegere aprofundată a tulburărilor din spectrul autist sau a altor tulburări de dezvoltare.

Terapia ABA pentru autism. O șansă în plus pentru copiii cu autism

“Cursul este o șansă în plus pentru copiii cu autism din România. Copiii au nevoie în primul rând de acest program, care va fi accesibil tuturor psihologilor din România, iar informația va ajunge în absolut toate colțurile țării. Fără o specializare, un terapeut poate coordona un plan de intervenție doar la nivelul activităților de predare, însă nu va avea toate instrumentele pentru a practica modificarea comportamentală în adevăratul sens al cuvântului. Mai mult, el nu va putea analiza și înțelege în profunzime ce menține și ce declanșează comportamentele disfuncționale. Practicând ABA devii un <om de știință>,” a mai explicat Anca Dumitrescu.

Terapia ABA pentru autism. După aceea, absolvenții vor putea lucra atât cu cei mici, dar și cu adulții, într-un centru specializat sau chiar la domiciliul familiilor.

Citește și EDUCAŢIA 4.0 – ediția 2019 va avea loc pe 16 octombrie. Ce subiecte se vor dezbate?