Stiri: Sanatate

Terapia Bowen pareri - tehnica Bowen

Terapia Bowen, unul dintre cele mai dezbătute concepte terapeutice

08.09.2019

Terapia Bowen sau tehnica Bowen a devenit, în ultimii ani, unul dintre cele mai dezbătute concepte terapeutice, atât la nivel mondial, cât și în țara noastră. Și, în acest context, multe persoane se întreabă ce este mai exact această terapie și la ce rezultate poate duce.

Terapia Bowen. Armonie și echilibru

Terapia Bowen are la bază următoarea teorie: relaxarea corpului poate activa capacitățile organismului de a se redresa și de a rezolva orice problemă legată de corpul nostru și a minții noastre. Conform susținătorilor acestui concept terapeutic, la bază stau conceptele de armonie și de echilibru.

O re-echilibare neuro-musculară

Așadar, tehnica Bowen constă într-o re-echilibare neuro-musculară. Totuși, prin intermediul ei sunt implicate următoarele sisteme ale organismului:

  • nervos
  • muscular
  • circulator
  • limfatic

Terapia Bowen păreri

Susținătorii acestei terapii promit atât tratarea afecțiunilor, cât și reducerea perioadei de convalescență. Conform acestora, pacienții care aleg această terapie au o stare de bine, o senzație de relaxare și de ușurare.

Cine a dezvoltat tehnica Bowen

Terapia Bowen reprezintă un tip de masaj dezvoltat în Australia de Thomas Ambrose Bowen (1916-1982).

Spre deosebire de multe alte tipuri de masaj, tehnica Bowen este administrată în timp ce clientul este complet îmbrăcat. Scopul acesteia este de a stimula țesuturile și nervii astfel încât să fie stimulată vindecarea.

Cine a fost Thomas Ambrose Bowen?

Thomas Ambrose Bowen nu avea studii medicale, însă el se considera osteopat.

În anul 1981, el a solicitat să fie pus pe lista oficială a osteopaților din Australia, însă a fost refuzat deoarece nu îndeplinea cerințele.

Potrivit acestuia, abilitatea lui de a vindeca prin tehnica care îi poartă numele a fost un dar de la Dumnezeu. Thomas Ambrose Bowen a devenit faimos pentru tratarea multor pacienți în fiecare zi. În anul 1973, el pretindea că tratează în medie 65 de pacienți pe zi.

Ce boli se pot trata cu terapia Bowen?

Susținătorii acestei terapii susțin că masajul Bowen vindecă următoarele afecțiuni:

– probleme musculare

– probleme cu articulațiile

– dureri de spate

– afecțiuni ale rinichilor

– afecțiuni ale ficatului

– afecțiuni ale vezicii

– afecțiuni biliare și stomacale

– chisturile la ovare

– dezechilibre hormonale

– boli respiratorii

– afecțiuni neurologice

Terapia Bowen. Eficiență

Cu toate acestea, în anul 2015, Departamentul de Sănătate al Guvernului din Australia a publicat rezultatele unei analize a terapiilor alternative care urmăreau să stabilească ce tratamente complementare ar trebui să fie acoperite de asigurările de sănătate. Terapia Bowen a fost una dintre cele 17 terapii evaluate pentru care nu a fost găsită nicio dovadă clară de eficiență.

Citește și Medicina alternativă și complementară – Riscuri și avantaje