Stiri: Companii

TeraPlast prea compania Somplast

Teraplast cumpără o fabrică de panouri sandwich în Serbia

08.06.2017

Grupul Teraplast a cumpărat producătorul de panouri sandwich Interlemind din Serbia, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 4,3 milioane de euro. Grupul Teraplast va investi anul acesta 11 milioane de euro în Serbia, sumă ce include valoarea achiziţiei fabricii, investiţii de 2,7 milioane de euro în dezvoltare şi capital de lucru de 4 milioane euro.

Compania preluată are o capacitate de producţie similară celei a subsidiarei TeraSteel, mai exact în jur de 2,2 milioane mp/an, precum şi aceleaşi utilaje. Fabrica de panouri sandwich din Serbia va deservi în principal ţărilor următoare: Serbia, Bulgaria, Macedonia, Bosnia, Croaţia şi Muntenegru, dar şi pieţelor secundare precum Ungaria, sudul României şi nordul Greciei.

Conform estimărilor Teraplast aceste pieţe au în 2017 un potenţial de 9,6 milioane mp, adică circa 153 milioane euro. Piaţa panourilor din Serbia este estimată la un volum de 2,3 milioane mp, din care producţia locală reprezintă 20%, diferenţa fiind reprezentată de importuri. În comparaţie, în ţara noastră producţia locală reprezintă aproximativ 80% din total piaţă, respectiv nouă fabrici de panouri termoizolante.

„Achiziţia din Serbia face parte din strategia Grupului Teraplast de a creşte volumul vânzărilor şi profitabilitatea. TeraSteel exportă în Serbia, Bulgaria, Muntenegru şi Slovenia de aproximativ doi ani, iar prin fabrica de la Leskovac ne propunem să creştem exponenţial vânzările în zona Balcanilor. Suntem convinşi că Grupul Teraplast poate să devină un exemplu pentru companiile româneşti care până în acest moment nu au avut curajul sau nu au fost încurajate să deschidă fabrici pe pieţele externe. În schimb, firmele din Polonia, Rusia sau Ungaria au deschis fabrici în România şi sunt foarte active în zona construcţiilor. Prin cele două achiziţii de anul acesta Grupul Teraplast va ajunge să consume în 2018 capacitatea de producţie a unui combinat mediu, adică peste 70.000 de to de tablă, în valoare de peste 55 milioane euro”, a afirmat Dorel Goia, preşedinte al Consiliului de Administraţie Teraplast.

Teraplast şi-a bugetat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 434,6 milioane lei şi un profit net de 38,1 milioane lei.