Pamant pentru tineri fermieri

Tranzacţii în valoare de 170 milioane de euro cu terenuri, în Bucureşti

27.09.2018

Interes crescut pentru terenurile din Bucureşti, în perioada ianuarie-septembrie 2018. Astfel, în intervalul menţionat, terenurile au reuşit să suscite interesul dezvoltatorilor imobiliari. În primele nouă luni ale anului au fost tranzacționate terenuri în Bucureşti cu o suprafață de peste 60 de hectare. Pe acestea pot fi construite aproximativ 8.000 de locuințe, 180.000 de metri pătrați de birouri și spații comerciale, conform unei analize Cushman & Wakefield Echinox.

Compania de consultanţă a monitorizat, în perioada ianuarie – septembrie, 24 de tranzacții medii și mari. Acestea au o valoare cumulată de 170 de milioane de euro.

Cine a cumpărat terenuri în Bucureşti?

La fel ca şi anul trecut, dezvoltatorii români au fost cei mai activi. Ei au fost responsabili de peste 50% din volumul tranzacționat.

De asemenea, au mai cumpărat terenuri în București investitori din Israel (AFI Europe, Hagag), Belgia (Mitiska, Speedwell), Turcia (Opus Land) sau Germania (Kaufland, REWE, Lidl).

„Așa cum anticipam, 2018 se dovedește a fi un nou an bun pentru piața terenurilor din București, cu cerere venind dinspre toate sectoarele cheie ale pieței imobiliare. Cu atât mai îmbucurător este faptul că au fost tranzacționate terenuri mari în toate zonele orașului pentru realizarea unor proiecte care sperăm să contribuie la îmbunătățirea imaginii generale a orașului, dar și a condițiilor de viață, a mediului de lucru și a experiențelor de shopping”, a spus Alexandru Mitrache, Head of Land Development.

Cele mai mari tranzacţii cu terenuri în Bucureşti

În topul celor mai mari tranzacții realizate se numără preluarea de către AFI Europe a unui teren de patru hectare adiacent centrului comercial AFI Palace Cotroceni. O altă tranzacţie a fost reprezentată de vânzarea fostei platforme Helitube de nouă hectare din Colentina. Acest teren a fost preluat de grupul belgian Mitiska.

Cushman & Wakefield Echinox mai precizează şi achiziția de către One United a unui teren de 2,6 ha de pe malul lacului Floreasca şi tranzacția prin care Speedwell a cumpărat un teren de 4,6 ha în zona Jandarmeriei – Băneasa.

Terenuri pentru sectorul rezidenţial

Sectorul rezidențial continuă să fie principalul sector care generează cerere pentru terenuri.

„Acest lucru se datorează, pe de o parte, nevoii neacoperite de unități locative, susținută într-o proporție semnificativă de programul „Prima Casă”, cât și de TVA-ul redus la 5% până la pragul de 450.000 RON, iar pe de altă parte creșterii economice, a salariilor și a deschiderii băncilor către finanțarea imobiliară”, se mai arată în studiu.

Terenuri în Bucureşti pentru birouri

Domeniul office a fost și el impulsionat de apetitul unor companii noi pe piața de investiții. Este vorba de investitori atât străini, cât și români. Prin urmare, dezvoltatorii sunt motivați să livreze noi produse pe piață. În acest scop, și-au securizat noi terenuri atât în zonele consacrate, cât și în cartiere noi, precum Tineretului sau Pajura – Bucureștii Noi.

Printre investitorii care au preluat terenuri pentru proiecte de birouri se numără AFI Europe, Portland Trust, Globalworth sau Speedwell.

Terenuri în Bucureşti pentru spaţii de retail

Pe segmentul de retail, în urma tranzacțiilor din 2018, se prefigurează dezvoltarea unui nou parc de retail în Colentina. În plus, se are în vedere extinderea centrului comercial AFI Palace Cotroceni. Un alt proiect este reprezentat de construcția unui nou hipermarket Kaufland în nordul Bucureştiului.

Citeşte şi Principalele provocări din HR în 2018

 

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Tranzacţii în valoare de 170 milioane de euro cu terenuri, în Bucureşti

  1. Pingback: Topul destintiilor turistice in 2018 | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - Tranzacţii în valoare de 170 milioane de euro cu terenuri, în Bucureşti

Comentariile nu sunt permise.