Stiri: Constructii

Terenurile, investiția imobiliară cu cel mai mare potențial de creștere

09.12.2015

În acest an, terenurile cu potențial de construire au revenit în topul tranzacțiilor imobiliare, conform RE/MAX România. Principalii clienți ai terenurilor sunt dezvoltatorii mici şi mijlocii. În plus, terenurile devin din ce în ce mai des solicitate și pentru construcții individuale.

„Spre deosebire de perioada din 2007 – 2008, cumpărătorii nu mai caută terenurile speculativ, ci își îndreaptă atenția către zonele care oferă un potențial crescut de construire și coeficienți de urbanism cerți”, a declarat Răzvan Cuc, Director Regional RE/MAX România.

Poziţionarea rămâne, conform acestuia, cel mai important criteriu în selectarea terenului potrivit, cumpărarea fiind determinată ulterior și de alte aspecte precum accesul la utilități, drumuri, intrări și vecinătăți.

Răzvan Cuc a mai afirmat că București, Cluj-Napoca, Brașov și Iași sunt printre cele mai efervescente zone, şi că în primele șase luni ale acestui an piața imobiliară din aceste oraşe a crescut cu aproximativ 5% datorită numărului mare de proiecte rezidențiale finalizate sau aflate în curs de dezvoltare.

RE/MAX estimează că terenurile care stau la baza oricărui tip de dezvoltare vor rămâne pe un trend ascendent și pe parcursul anului viitor.

„Raportat la piața imobiliară, considerăm că terenurile reprezintă investiția cu cel mai mare potențial de creștere, însă, pentru ca investitorul să obțină rezultate bune pe termen lung, recomandarea noastră este abordarea unor consultanți imobiliari calificați și experimentați, care pot identifica și argumenta potențialul acestor suprafețe”, a mai adăugat reprezentantul companiei.

Pe lângă terenurile pentru dezvoltarea spațiilor industrial – comerciale, logistice sau de producție, mulți clienți provin din zona rezidențială și vizează terenuri ale căror suprafețe variază între 400 – 600 mp, cu scopul de a construi case sau vile cu grădină, fie individual, fie în asocieri mici.

„Pentru construcții individuale, suprafaţa medie cumpărată este de circa 500 mp, însă sunt și clienți care solicită terenuri mai întinse, care să ofere un grad de intimitate și confort sporit”, a adăugat Răzvan Cuc.