De la componente pentru sectorul electromecanic, portofoliul companiei include servicii destinate industriilor textilă, auto și feroviară. TERMOSTAMPI ROM a fost înființată ca rezultat al efortului continuu de a răspunde cerințelor unei piețe internaționale a companiei-mamă, NTS SPA, cu sediul în Lallio (Bergamo, Italia). NTS a fost fondată la sfârșitul anilor ’50 de către Manzoni Alessandro, fiind inițial o mică întreprindere artizanală specializată în construcția de matrițe pentru prelucrarea materialelor plastice.
La mijlocul anilor ’70, odată cu creșterea economică, compania a început să prelucreze materiale termorigide prin compresiune, utilizând prioritar masa poliesterică și materialele preimpregnate (BMC și SMC), introduse recent pe piață. Aceste materiale s-au dovedit ideale pentru aplicații electrice, oferind performanțe mecanice și termice excelente, care au devenit în timp principalul segment de piață al companiei.
TERMOSTAMPI ROM a fost înființată ca rezultat al efortului continuu de a răspunde cerințelor unei piețe internaționale a companiei-mamă, NTS SPA, cu sediul în Bergamo, Italia
Prelucrarea materialelor termoplastice
La mijlocul anilor ’80, NTS și-a extins producția pentru prelucrarea materialelor termoplastice, în special polimeri tehnici, și a început procesul de injectare a rășinilor poliesterice (BMC). În prezent, compania este un punct de referință pentru clienții din întreaga Europă în domeniul materialelor termorigide.
Între 2000 și 2005, competitivitatea companiei a fost pusă la încercare de dinamica pieței internaționale, în special de concurența din Orientul Îndepărtat. Pentru a răspunde acestei provocări, în 2005, NTS SPA a deschis o filială de producție la Curtici (Arad), într-o locație strategică din punct de vedere logistic.
`Astăzi, unitatea de producție din Curtici angajează 100 de persoane și este specializată în procese de prelucrare prin compresiune a materialelor termorigide, precum și în operațiuni de asamblare a produselor finite pentru diverse sectoare. De la componente pentru sectorul electromecanic, oferta a fost extinsă pentru a include servicii destinate industriilor textilă, auto și feroviară. Parcul de utilaje cuprinde 20 de prese hidraulice cu tonaje variind între 80 și 500 de tone, care satisfac o gamă largă de cerințe, ne-a declarat dna. Brîndușa Ghiță, Director General TERMOSTAMPI ROM.
Cele mai înalte standarde în procesele de producție
Compania aplică cele mai înalte standarde în procesele de producție și în calitatea produselor, fiind certificată conform standardului UNI EN ISO 9001:2015. Sub presiunea piețelor internaționale, strategia grupului NTS a fost aceea de a transfera în România activități cu o mare componentă de forță de muncă, cum ar fi asamblarea sau prelucrarea asistată cu un raport om/mașină de 1:1, a cărei tehnologie consolidată, cu sprijinul și supravegherea firmei-mamă, permite obținerea de economii semnificative în termeni de costuri totale.
Strategia grupului NTS a fost aceea de a transfera în România activități cu o mare componentă de forță de muncă, cum ar fi asamblarea sau prelucrarea asistată
Prin intermediul operațiunilor din România, NTS a reușit să pătrundă în sectoarele din Europa de Est, menținând același nivel de calitate italiană și fiind în măsură să ofere soluții mai atractive din punct de vedere logistic atât pentru piața internă, cât și pentru cea internațională.
„Atât în România, cât și în Europa, sectorul nostru de activitate este unul de nișă, astfel încât NTS și TERMOSTAMPI ROM sunt un punct de referință pentru clienții din întreaga Europă în complexul univers al materialelor termorigide”, menționează dna. Ghiță.
Proiectele de referință ale TERMOSTAMPI ROM
În prezent, departamentul de cercetare și dezvoltare din cadrul firmei-mamă este implicat într-un proiect de cercetare finanțat de Comunitatea Europeană, numit Deremco, care are ca scop găsirea unei soluții pentru reciclarea materialelor termorigide, începând cu recuperarea palelor elicelor eoliene.
În 2023, ca răspuns la creșterea bruscă a comenzilor de pe piață, compania a achiziționat două prese noi de ștanțare de 300 de tone. În prezent, urmează să fie pusă în funcțiune o nouă presă, de 350 de tone, aceasta fiind rezultatul încheierii unui nou contract cu o companie lider global în tehnologie care activează în domeniul electrificării și automatizării.
La sfârșitul lunii septembrie 2024, compania a depus o solicitare de finanțare în cadrul Apelului de proiecte PRV/1.3.B/1 – Sprijin pentru IMM-uri, lansat prin Programul Regional Vest, prioritatea P1, printre ale cărui obiective regăsim:
- Asigurarea creșterii competitivității întreprinderii pe piață prin îmbunătățirea productivității ca urmare a extinderii și modernizării capacității de producție a fabricii prin achiziționarea de noi echipamente și tehnologii care să permită adaptarea producției la nevoile pieței.
- Asigurarea dezvoltării durabile prin prosperitate economică (creșterea rentabilității întreprinderii pe baza unor tehnologii noi, competitive, performante și eficiente), dezvoltare socială (crearea de locuri de muncă, reducerea ratei șomajului în zonă) și protecția mediului (reducerea impactului asupra mediului prin utilizarea unor tehnologii noi, nepoluante, ecoeficiente și ecologice).
- Contribuția la îmbunătățirea calității produselor oferite pentru a răspunde nivelului tot mai ridicat al exigențelor clienților, în condițiile unei concurențe acerbe pe piață, în special în China.
Ca rezultat imediat al realizării investiției, TERMOSTAMPI ROM își propune să crească cifra de afaceri cu peste 15% în primii trei ani de la finalizarea investiției, comparativ cu rezultatele din 2023, și să creeze cel puțin 15 noi locuri de muncă cu normă întreagă.
TERMOSTAMPI ROM își propune să crească cifra de afaceri cu peste 15% în primii trei ani de la finalizarea investiției și să creeze cel puțin 15 noi locuri de muncă cu normă întreagă
Oportunități și provocări
Având în vedere însă cerințele tot mai complexe din industrie, integrarea continuă a noilor tehnologii în construcția matrițelor și în procesul de matrițare a permis societății să dobândească noi capacități în transformarea unei game variate de materiale plastice pentru produse tehnice. În paralel, compania oferă servicii de co-design, ceea ce a permis o extindere a pieței de desfacere de la sectorul electromecanic, care este astăzi piața principală, la sectoarele auto, mecanic, mecano-textil, electrocasnic și electronic.
Cea mai mare provocare este însă reprezentată de lipsa de forță de muncă, atât necalificată, dar mai ales calificată.
„Migrarea masivă a muncitorilor români către statele din Europa de Vest, îmbătrânirea populației și inadecvarea curriculei școlare la realitățile pieței muncii sunt principalele motive care au dus la această situație cu care ne confruntăm de ani de zile”, afirmă reprezentantul companiei.
Pentru asigurarea forței de muncă necalificate, TERMOSTAMPI ROM a apelat la muncitori proveniți din țările asiatice, în special din India și Sri Lanka. Deși această soluție implică dificultăți logistice, administrative și organizaționale, a oferit o relativă stabilitate, reducând semnificativ fluctuația de personal.
TERMOSTAMPI a apelat la muncitori proveniți din țările asiatice, în special din India și Sri Lanka pentru a oferi o relativă stabilitate, reducând semnificativ fluctuația de personal
În ceea ce privește personalul calificat, situația este mai dificilă. Migrarea românilor către Vest și dificultățile în calificarea muncitorilor veniți din afara spațiului european, din cauza reglementărilor învechite și nearmonizate, reprezintă provocări majore. De exemplu, deși procesul de recrutare și angajare a străinilor se desfășoară în limba engleză, pentru a obține un atestat de utilizare a unui stivuitor, aceștia trebuie să cunoască limba română și să obțină documente de recunoaștere a studiilor din țara de origine. Acest proces este de lungă durată și costisitor, necesitând supralegalizarea și apostilarea diplomelor de studii în format original.
Provocările întâmpinate în piață țin, de asemenea, de teme ESG (Mediu, Social și Guvernare). „Pentru o companie localizată în România, precum TERMOSTAMPI ROM, acestea pot fi semnificative și complexe. Totuși, compania-mamă ne pune la dispoziție expertiza sa pentru abordarea acestor provocări, ceea ce necesită un angajament constant din partea noastră și o viziune pe termen lung”, precizează dna. Brîndușa Ghiță.
O viziune omogenă, apreciată de piață
Cu susținerea firmei-mamă, orientată spre asigurarea continuității în serviciu și imagine, echipa de conducere de la TERMOSTAMPI ROM a participat și continuă să participe la cursuri de formare și training la sediul din Italia, pentru a adopta o viziune omogenă, apreciată de piață. De asemenea, există un plan anual de formare și instruire a personalului de execuție, iar angajații companiei sunt încurajați și susținuți să caute și să propună soluții de dezvoltare personală și profesională.
Pe viitor, compania va continua procesul de extindere a capacității de producție prin achiziționarea de noi echipamente de producție dotate cu cea mai modernă tehnologie, ca parte a strategiei de dezvoltare a procesului de turnare a materialelor termorigide. Această strategie răspunde nevoii de câștigare a unor noi segmente de piață, de consolidare a încrederii clienților și a reputației întreprinderii.
Compania va continua procesul de extindere a capacității de producție prin achiziționarea de noi echipamente de producție dotate cu cea mai modernă tehnologie
„Acest proces de extindere răspunde unei politici clare de atragere a clienților prin oferirea de prețuri competitive și condiții de execuție marcate de o îmbunătățire continuă a calității proceselor și a rezultatelor finale. Prin aceste acțiuni, urmărim consolidarea veniturilor din vânzări, generând rezultate care permit atât companiei, cât și grupului, să progreseze prin investiții în resurse umane și utilaje moderne”, a declarat, în încheiere, dna. Brîndușa Ghiță, Director General TERMOSTAMPI ROM.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/neky-grup-expansiune-si-inovatie/