Stiri: Sanatate

Stimulent risc medici

Testare anticorpi COVID – 19. Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii

03.06.2020

Testare anticorpi COVID – 19. Ministerul Sănătății a anunţat că a finalizat Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2, pe teritoriul ţării noastre. Potrivit documentului, studiul de seroprevalență va avea loc în perioada iunie – septembrie 2020.

Testare anticorpi COVID – 19. Ce spune Nelu Tătaru?

„Urmărim determinarea gradului de răspândire a infecției SARS-CoV- 2 în populația României, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecție a sănătății populației. Institutul Național de Sănătate Publică va coordona tehnic proiectul, va prelucra și va analiza datele, astfel încât în luna septembrie să avem primele rezultate. Conform estimărilor, un număr de 29.019 de seruri reziduale urmează să fie colectate și investigate. În acest sens vom aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziția de kituri, reactivi etc”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Testare anticorpi COVID – 19. Cine poate participa la studiu?

Studiul de seroprevalență va include seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de vârstă, care se prezintă conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare județ pe durata perioadei de înrolare și care vor fi selectate cu pas de eșantionare.

Este vorba de persoane fără semne și simptome de boala infecțioasă, în conformitate cu prevederile legale și care își vor exprima consimțământul informat de participare la studiu.

Testare anticorpi COVID – 19. Laboratoare

Direcțiile de Sănătate Publică vor alege la nivelul fiecărui județ și a municipiului București un număr de 3-5 laboratoare care vor participa la studiu. Pot fi laboratoarele proprii și/sau laboratoare externalizate ale spitalelor județene, care deservesc ambulatorul de specialitate, alte laboratoare publice sau private care furnizează servicii pentru pacienți neinternați, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1.000 probe/ săptămână sau peste 40.000 probe/ an).

Nu vor fi incluse în studiu laboratoarele proprii sau externalizate ale:

  • spitalelor de boli infecţioase
  • centrelor de transfuzii
  • spitalelor COVID
  • spitalelor de pneumoftiziologie TBC
  • laboratoarelor care deservesc cu predilecție aceste tipuri de spitale

Testare anticorpi COVID – 19. Respectarea principiilor de etică

Studiul de seroprevalență va fi efectuat cu respectarea deplină a principiilor şi regulilor de etică şi a confidenţialităţii datelor cu caracter personal. Acest studiu este avizat de Consiliul Științific al Institutului Național de Sănătate Publică – Comitetul de Etică a Cercetării.

Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2 va fi publicat în Monitorul Oficial.

Citeşte şi Coronavirus 2 iunie 2020: 119 de noi cazuri. Câte decese s-au înregistrat în ultimele 24 de ore?