Teste antigen COVID.

Testele pentru COVID-19, decontate din fonduri europene

23.09.2020

Teste COVID-19. România va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiți pentru decontarea testelor RT-PCR efectuate la nivel național în vederea identificării infecțiilor cu COVID-19. Acest lucru se realizează în cadrul Programului național de supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare.

Teste COVID-19. Patru proiecte

Ministerul Sănătății a depus spre finanțare patru proiecte europene în cadrul apelului privind consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 lansat în luna mai 2020 de Ministerul Fondurilor Europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Activitațile principale ale proiectelor vizează decontarea din fonduri europene a costurilor cu servicii medicale de testare RT-PCR pentru identificarea infecțiilor active cu virusul SARS-CoV 2 la nivel național realizate sau ce se vor realiza în cadrul Programului național de supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare în perioada februarie 2020- ianuarie 2021.

Proiectele depuse de Ministerul Sănătății, atât retrospective, dar și care privesc cheltuieli viitoare, au ca obiectiv și majorarea numărului de teste RT-PCR efectuate la persoanele eligibile, la nivel național, în vederea identificării infecțiilor active cu virusul SARS-CoV 2 și controlul evoluției sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19). Evaluarea proiectelor va începe după 30 septembrie 2020, estimându-se ca în luna martie să fie aprobată finanțarea.

Teste COVID-19. Buget de 200 milioane de euro

Bugetele celor patru proiecte însumează aproximativ 949 milioane lei (200 milioane de euro).

“Am început lupta în această pandemie în condiții de austeritate și am fost nevoiți ca în câteva luni să recuperăm pentru a putea gestiona în condiții de siguranță prima etapă. Vom solicita ca banii pe care îi vom recupera în cadrul acestor proiecte retrospective de la UE să fie redirecționați pentru a fi utilizați tot în sectorul sanitar”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Citeşte şi Topul celor mai bogate judeţe din România

 

 

Citiți și despre: