Cea de-a doua ediţie a Forumului național dedicat energiei termice, organizat sub denumirea generică de „Thermal Energy Forum 2016”, va avea loc pe 18 februarie. Evenimentul, organizat de The Diplomat-Bucureşti, va cuprinde două secţiuni şi va dezbate cele mai importante provocări din domeniu.
„Perioada de implementare a programului pentru încălzire termică în România estimat pentru 2006-2015 constând în diverse investiții în generarea, transportul și distribuția de energie termică a fost prelungit până în 2020. Până în 2015, doar 95 de milioane de Euro din suma totală alocată inițial de 480 de milioane de Euro au fost utilizate pentru a finanța programul. Suma rămasă este destinată finanțării programului între 2015 și 2020”, au spus organizatorii Forumului.
Potrivit acestora, programul continuă să sprijine modernizarea centralelor termice și îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu energie termică prin punerea în aplicare a politicilor de eficiență energetică.
Prima secțiune a evenimentului este dedicată energiei termice şi aduce în discuție actualizările privind programul energetic național, cadrul de reglementare pentru producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie termică, încălzire autonomă versus sistemele centralizate de încălzire (SACET), centralizate, modele de sisteme de putere și de promovare a tehnologiile de înaltă eficiență pentru încălzire termică.
A doua secțiune din cadrul Forumului va fi dedicată cogenerării și termoficării, alături de discuții privind schema de sprijin pentru cogenerare de înaltă eficiență, cu prioritate în utilizarea biomasei drept combustibil, promovarea cogenerării industriale, restructurarea a soluțiilor existente sistemelor termice prin concesiune, modalități de finanțare a noilor proiecte și impactul liberalizării pieței de gaze naturale și de energie electrică, aprobate împreună cu Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană.
Agenda evenimentului:
8: 30-9: 00 Welcome coffee, înregistrarea participanților
9: 00-10: 30 Sesiunea I: politici, strategii, agenți economici (producători și distribuitori)
Temele de discuţie:
• Politicile naționale privind termice de energie actualizări ale programului de încălzire termică
• Cadru de reglementare pentru producția, transportul și distribuția de energie termică • Sisteme de încălzire autonomă și sistemele de încălzire centralizate (SACET)
• Clădiri de eficiență energetică
• Promovarea tehnologiilor cu eficiență ridicată în încălzire termică
10:30-10:50 Q & A
Pauză de cafea 10:50-11:00
11: 10-12: 40 Sesiunea II: cogenerare și încălzire centrală în România
Temele de dezbatere:
• Schema de sprijin pentru cogenerare cu randament ridicat
• Prioritate în utilizarea biomasei drept combustibil
• Promovarea cogenerării industriale
• Restructurarea soluții de sisteme termice existente, prin concesiune
• Modalități de finanțare a noi proiecte
• Impactul liberalizării gazelor naturale și energiei electrice
12: 40-13: 00 Q & A
13:00 – 14:00 Prânz și networking
Concluziile evenimentului vor fi materializate prin elaborarea unui document oficial, cu sprijinul asociației COGEN, care va fi transmis ulterior autorităților centrale precum și participanților la Forum.