Stiri: Social

Tichete sociale pentru mame 2024.

Tichetele sociale pentru mame se acordă și în 2024

08.04.2024

Tichete sociale pentru mame 2024. Executivul a aprobat Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate, cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-născuți, precum și pentru modificarea art.155, alin.(1), litera i din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru prorogarea unui termen.

Continuarea acordării măsurilor de sprijin

Actul normativ stipulează continuarea acordării măsurilor de sprijin, având ca sursă de finanțare Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, pentru categoriile de cupluri mamă-nou-născut defavorizate.

Este vorba despre acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, de mamele cu dizabilități, de mamele aflate temporar în situații de risc, mame care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturi civile, mamele minore, mamele cetățeni sau apatrizi proveniți din zone de conflict.

Valoarea tichetului social

Valoarea tichetului social pe suport electronic este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.

Măsura de sprijin material este completată de măsurile auxiliare, care constau în indicații de îngrijire a nou-născutului, consiliere în alăptare, educație sanitară, educație de prim-ajutor pentru nou-născuți, educație cu privire la asigurarea igienei personale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, recomandări nutriționale pentru bebeluși necesare pentru diversificarea alimentației.

Tichete sociale pentru mame 2024. Buget

Bugetul măsurii de sprijin este de 120 milioane lei, echivalent a 24 milioane euro, iar coordonatorul măsurii este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citește și Autostrada Ploiești – Pașcani: Guvernul a aprobat contractul de finanțare