Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA) investeşte în sistemul educaţional: organizaţia a inaugurat ieri trei săli de studiu, oferind un sprijin important în ceea ce privește creșterea educației la nivel preșcolar, școlar și universitar.
„Educația și cultura sunt domenii prioritare pentru TIKA, așadar primul proiect pe care Agenția l-a implementat în România, în zona Dobrogei, a avut ca obiect educația. Beneficiarii acestor investiții vor fi copiii de la grădinița ‘Zubeyde Hanim’, care vor avea de astăzi un nou loc de joacă și materiale și echipamente tehnice educative, dar și elevii mai multor școli din Constanța, Medgidia, Mangalia, Cobadin, Făurei și Castelu, care vor avea la dispoziție 10 clase de curs renovate, pentru a studia limba turcă în cele mai bune condiții”, au afirmat reprezentanţii TIKA.
Agenţia a investit în cei 24 de ani de existență în ţara noastră în proiecte precum renovarea, construirea și dotarea cu aparatură a unor școli și spitale, realizarea unor centre de reciclare sau restaurarea unor drumuri și poduri. În plus, în luna februarie, Agenția a deschis un Oficiu de Coordonare a Proiectelor și în România.
În plus, tot cu sprijinul TIKA, studenții Facultății de Litere – Universitatea Ovidius au acum posibilitatea de a studia limba turcă în cadrul Lectoratului de Limbă, Cultură și Civilizație Turcă Mehmet Akif Ersoy, o sală complet renovată.
Renovarea, amenajarea și dotarea sălilor de curs din județul Constanța reprezintă un prim pas pe care TIKA îl face în vederea susținerii sistemului educațional din România. Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă vrea să finanțeze în continuare proiecte care vor veni în beneficiul societății românești.
„Educația și cultură au fost mereu o prioritate pentru TIKA, așadar ne-am dorit ca primele investiții din România să fie în aceste domenii. Am ales să începem activitatea în România prin a aduce un aport educației în zona Dobrogei și suntem bucuroși că în decursul a câteva luni am reușit să contribuim la îmbunătățirea procesului de educare a unor copii din mai multe niveluri ale învățământului”, a declarat Directorul Departamentului Balcani şi Europa de Est din cadrul TIKA, Dr. Mahmut Cevik.