Stiri: Economie

Timişoara este Capitala Europeană a Culturii în anul 2021

17.09.2016

După experienţa Sibiului din anul 2007, cel de-al doilea titlu de “Capitală Europeană a Culturii”, acordat Timişoarei în urma unei baze de selecţie care a impresionat juriul internaţional delegat de Uniunea Europeană, va constitui o oportunitate de promovare a României, a tradiţiilor şi valorilor contemporane, a originalităţii şi spiritului european care caracterizează istoria şi cultura română.

Ministerul Afacerilor Externe salută, într-un comunicat de presă, alegerea oraşului Timişoara ”Capitală Europeană a Culturii” în 2021. Oraşul care a candidat cu proiectul “Luminează oraşul prin tine”, este recunoscut nu numai pentru tradiţiile sale, fiind, aşa cum sugerează şi ideea simbolică a proiectului, primul oraş din Europa continentală cu iluminare stradală electrică, dar şi pentru efervescenţa sa culturală de astăzi.

Selecţia Timişoarei s-a făcut dintr-un număr important de candidaturi, cele 14 oraşe care s-au înscris iniţial demonstrând oferta culturală a României în peisajul european şi internaţional, tradiţiile multiculturale şi deschiderea către spiritul european şi internaţional, originalitatea şi creativitatea comunităţilor de artişti de pe întreg cuprinsul ţării. Nu în ultimul rând, pregătirea candidaturilor a demonstrat valoarea muncii în echipă, buna pregătire a specialiştilor şi managerilor culturali, colaborarea între autorităţile centrale şi cele locale.

Ministerul Afacerilor Externe va include între prioritățile sale de diplomație publică şi culturală din următorii ani promovarea Timișoarei, în colaborare cu Ministerul Culturii, cu autoritățile locale și cu organizații nonguvernamentale. Astfel, misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate vor contribui, prin mijloacele specifice, la pregătirea şi promovarea prestigiosului statut dobândit de Timişoara – model de multiculturalism, diversitate, creativitate contemporană, inovaţie şi spirit european.