Finante

Timișoara va avea un centru care oferă facilităţi tinerilor antreprenori

01.02.2014

Peste 250 de milioane de lei pentru retehnologizarea sistemului de termoficare din Timișoara. Țimișoara este unul dintre cele  mai frumoase orașe din România, dar nu mulți sunt cei care știu că localitatea apare în documente din anul 1173, fiind unul dintre orașele care nu au fost proiectate o singură dată, ci de două ori: prima dată în 1716, când austriecii au demolat orașul și au ridicat un altul nou și a doua oară la începutul secolului XX, când a fost realizat proiectul Timișoarei moderne.

Orașul din vestul țării este unul unde au fost marcate multe momente importante pentru viitorul țării, precum deschiderea primei școli elementare din România din 1718, a celui dintâi spital comunitar din țară în 1745, este de asemenea primul oraş al monarhiei cu străzile iluminate cu lămpi fiind și primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric, funcționând nu mai puțin de 731 de lămpi. Timișoara este un punct de reper și pentru viața culturală, fiind singurul oraș european cu trei teatre de stat în română, maghiară și germană.

Proiecte recente

Orașul este o localitate la înălțime și din punctul de vedere al proiectelor importante susținute de autoritățile locale și nu numai. Cu ajutorul fondurilor europene, în Timișoara au fost finalizate mai multe proiecte de succes, ne-a declarat primarul Nicolae Robu. “Am finalizat acum, la termen, unul dintre cele o sută de proiecte cu finanţări europene de pe lista celor considerate strategice la nivel naţional, cel de retehnologizare a sistemului de termoficare din municipiu, cu o valoare totală de 255.196.884 lei. Am încheiat, tot cu fonduri europene  reabilitarea şi extinderea la patru benzi a străzii Cloşca, cu o valoare de 14.039.993,53 lei. Cu fonduri de la bugetul local am reabilitat cea mai mare piaţă din oraş, Piaţa Iosefin, iar zona în care se află, zonă istorică, se modernizează printr-un proiect cu finanţare europeană. Consider că menţinerea unei dezvoltări economice puternice se poate face doar printr-o infrastructură bine pusă la punct. De aceea, nu mai puţin de 70 de şantiere am avut deschise simultan cu puţină vreme în urmă. De când sunt eu primar, de un an şi jumătate am realizat 75 km de carosabile reabilitate / modernizate / nou realizate pe 148 de străzi, peste 34 km de trotuare reabilitate / nou realizate pe 73 străzi, peste 1300 noi locuri de parcare amenajate, şaptesprezece noi piste de biciclete pe tot atâtea străzi, peste 18.5 km de reţea de canalizare reabilitată / modernizată / nou realizată pe 43 de străzi, peste 2,5 km de reţea de alimentare cu apă reabilitată / modernizată / nou realizată pe şase străzi. Iar pentru ca Timişoara să fie un oraş tot mai plăcut, mai atractiv am plantat peste 1500 de pomi, peste 3 000 de arbuşti foioşi şi răşinoşi, peste 400 000 de flori, iar zece clădiri monumentale, monumente şi fântâni au fost iluminate artistic”, ne-a declarat primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

Infrastructura regională de afaceri şi inovare în sectorul IT&C

Proiectele de mai sus nu sunt unele singulare, anul acesta bugetul de investiții al Primăriei Timișoara este estimat la 337 milioane de lei, din care 218 milioane sunt proiecte cu finanțare europeană. “Dacă în 2013 am finalizat un Sistem Agro – Logistic Regional Integrat la Piaţa de Gros din Timişoara, împreună cu oraşul Szeged din Ungaria, în 2014 vom inaugura <Infrastructura regională de afaceri şi inovare în sectorul IT&C> – o clădire nouă cu toate facilităţile pentru deschiderea de afaceri de către tineri, un Centru regional de competenţe şi dezvoltare a furnizorilor în sectorul automotive – amenajat special şi pus la dispoziţia firmelor din domeniu pentru pregătirea profesională a angajaţilor şi pentru diferite alte activităţi, precum şi un incubator de afaceri în comuna Dumbrăviţa, lângă Timişoara. Extindem astfel în 2014 consistent infrastructura de afaceri, cele trei investiţii pe care le terminăm în acest an fiind realizate cu fonduri europene nerambursabile şi având o valoare totală de 35 de milioane de euro”, ne-a declarat primarul din Timișoara, care a adăugat faptul că în tot acest timp se vor derula și alte lucrări de modernizare a infrastructurii, cu finanţări de la Comisia Europeană. Cele mai mari dintre acestea sunt:

  • modernizarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă, de canalizare şi epurare a apelor uzate în municipiu şi în alte localităţi, valoarea sa fiind de 116.500.000 lei pentru Timişoara;
  • amenajarea complexului rutier Michelangelo, cu realizarea unui pasaj rutier subteran, cu o valoare de 69.057.561,94 lei şi finalizare în 2014;
  • reabilitarea infrastructurii urbane a malurilor canalului Bega, cu o valoare de 51.650114,49 lei, care se va finaliza în 2015;
  • reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al Timişoarei, cu o valoare de 65.588.177,70 lei, la care lucrările se vor termina în 2015.

Interes pentru investitori

Timişoara este cel mai puternic centru economic din vestul ţării şi din Euroregiunea Dunăre-Criş-Mureş-Tisa, adunând peste 80% din cifra de afaceri a judeţului şi mai bine de 30% din cea a regiunii, spun autoritările locale. “Municipiul a atras numeroşi investitori, industria fiind cu precădere orientată către producţie. Numeroase companii străine au realizat investiţii majore în spaţii de producţie în domeniul industriei auto, procesării alimentelor şi al înaltelor tehnologii. Astfel, aici sunt 20 dintre cele mai mari companii din judeţul Timiş, având o structură industrială diversificată. Principalele ramuri industriale care au cunoscut o dezvoltare deosebită sunt telecomunicaţiile, industria electronică şi electrotehnică, industria de maşini, echipamente şi a componentelor auto. Industria electronică şi electrotehnică este o ramură de succes în industria oraşului, mai ales datorită investiţiilor marilor întreprinderi cu activităţi în producţia „high-tech”, de software sau telecomunicaţii (Alcatel, Flextronic, ABB Rometrics, Siemens, Luxten Lighting, ELBA-Philips etc.), ceea ce a determinat şi o dezvoltare a societăţilor autohtone, furnizori sau sub-contractori ai acestora”, ne-a declarat primarul Timișoarei, Nicolae Robu. La baza dezvoltării acestei industrii a stat forţa de muncă înalt calificată existentă, spune edilul șef, care explică faptul că una dintre industriile care au înregistrat o creștere este cea auto. „Industria de maşini, echipamente şi industria componentelor auto a înregistrat o dezvoltare puternică, prin firme de renume (Lisa Draxelmaier, Siemens Automotive, Delphi Packard, Kromberg & Schubert). Industria chimică şi petrochimică s-a dezvoltat în special prin investiţiile efectuate de Continental Automotive, Procter & Gamble şi Azur. Industria textilă şi a confecţiilor şi industria pielăriei şi încălţămintei concentrează un număr mare de firme. Unul din sectoarele economice cele mai dinamice este sectorul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (IT&C). Tradiţia industrială, calitatea educaţiei şi cercetării de specialitate din universităţile Timişoarei, precum şi proximitatea faţă de pieţele mari din Europa Centrală constituie elemente importante pentru dezvoltarea acestui sector. De asemenea, se remarcă un grad mare de concentrare a firmelor în zona Timişoara (98% din totalul firmelor din sectorul IT&C din cadrul Polului de creştere). Ne bucurăm că, în ciuda crizei economice şi a tendinţei de relocare în alte ţări, investitorii străini puternici, firmele mari, au rămas la Timişoara. Atragerea investitorilor este o prioritate pentru noi şi dezvoltăm o politică activă în acest sens”, ne-a explicat primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

Scheme de ajutor pentru afaceri

Pentru stimularea investiţiilor în zonă, autoritățile au început să ia mai multe măsuri care să susțină afacerile. „În acest context, am aprobat o schemă de ajutor de minimis pentru atragerea de investiţii şi crearea de noi locuri de muncă. Facilităţile fiscale care se pot acorda întreprinderilor în cadrul acestei scheme de minimis, pentru realizarea unei investiţii iniţiale, sunt reducerea sau scutirea de la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren, în funcţie de valoarea investiţiilor efectuate şi a numărului de noi locuri de muncă create ca urmare a realizării investiţiilor, cu condiţia menţinerii investiţiilor şi a locurilor de muncă nou create pentru o perioadă de minim cinci ani. Totodată, derulăm ambiţioase investiţii prin care să valorificăm atu-urile pe care Timişoara le are în vederea atragerii de investitori români şi străini”, ne-a declarat primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

Capitală Culturală Europeană în 2021

Chiar dacă mediul de afaceri este unul susținut în Timișoara, nici segmentele de turism și cultură nu au fost uitate. Edilul șef al Timișoarei spune că bugetul alocat culturii este unul important. Noi susţinem în mod foarte consistent cultura, astfel că de când sunt eu primar bugetul pentru acest domeniu aproape că s-a dublat. În 2014 bugetul alocat culturii va fi cel puțin egal cu cel din 2013, când Timișoara a avut cel mai mare buget pentru cultură din ultimele câteva decenii. Avem patru instituţii prestigioase de cultură finanţate de la bugetul local: Teatrul german, Teatrul maghiar, Filarmonica şi Casa de Cultură a Municipiului. Finanţăm manifestări culturale de anvergură: Festivalul Internaţional de Jazz, Festivalul Internaţional „Timişoara Muzicală”, Festivalul Euroregional de Teatru (TESZT), Festivalul Internațional de Teatru de Tineret de Expresie Germană, Festivalul European de Teatru „Eurothalia, Bega Bulevard, Zilele Muzicii Sacre, Festivalul de Operă şi Operetă, Festivalul Plai, concerteTM LIveIN, Festival Kamo Blues, Festival Blues pentru Timişoara, Festivalul Internaţional de Scurt metraje Timishort, Street Delivery, Acces aRT , Festival de Street Art Fisart 2013, Festivalul Baroc, Festivalul Inimilor, care este un festival internaţional de folclor autentic, precum şi alte sute de manifestări în toate domeniile culturii. Am creat şi un spaţiu expoziţional propriu al Primăriei, unde artiştii expun gratuit, tinerii de la arte plastice fiind încântaţi. După cum ştiţi, ne-am anunţat candidatura pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021 şi ne pregătim intens în acest sens, investind în infrastructura culturală”, ne-a explicat Nicolae Robu.

Turism în era tehnologiei

Timișoara nu doar că este unul dintre cele mai frumoase orașe din țară, dar oferă turiștilor posibilitatea de a rezerva online locurile în hotelurile dorite, astfel că o vacanță în oraș este la distanță de un sigur click. “Primăria Municipiului Timişoara are un compartiment specializat, care activează la Infocentrul Turistic, obiectivul fiind  promovarea turismului. Astfel, se asigură relaţii directe cu turiştii care vizitează Timişoara oferind informaţii şi suport pentru cunoaşterea atracţiilor şi oportunităţilor oraşului şi a zonei. Ne implicăm în  organizarea de evenimente, programe şi proiecte vizând dezvoltarea turismului local, asigurăm managementul turistic al municipiului, în colaborare cu asociaţiile de turism locale şi cu agenţi economici cu activităţi specifice. Infocentrul Turistic pe care îl avem gestionează şi un program informatic de rezervări hoteliere online şi cooperează cu infocentre similare din ţară şi străinătate”, ne-a declarat primarul Nicolae Robu.

În plus, autoritățile locale vor să devină acționari ai Aeroportului Internațional din Timișoara, pentru a susține mai bine turismul de business. „Deoarece o componentă majoră la noi este turismul de business, dorim să devenim acţionari la Aeroportul Internaţional Timişoara şi suntem parteneri în realizarea unui centru intermodal de transfer de mărfuri. De asemenea, vrem să derulăm investiţii majore în infrastructura de transport, revitalizând transportul feroviar şi chiar cel pe apă. Aceste măsuri se adresează atât turiştilor, cât şi investitorilor şi ducem o politică activă de atragere, printr-o susţinută activitate de relaţii internaţionale şi prin participări la mari evenimente europene. De pildă, pentru prima dată în 2013 Timişoara a participat la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin, iar în acest an suntem prezenţi la Târgul Internaţional de Turism de la Viena. Începând cu 2013 Timişoara a fost inclusă în cadrul celor mai bune destinaţii europene, apărând pe website-ul www.europeanbestdestinations.org”, spune primarul din Timișoara.