Slide

Stiri: Social

Tinerii antreprenori premiați la Gala JA Hall of Fame – Investește în educație!

29.05.2017

Junior Achievement (JA) România a premiat, în cadrul Galei JA Hall of Fame – INVESTEȘTE ÎN EDUCAȚIE!®, tinerii și profesorii participanți în acest an școlar în programele JA de educație economică, antreprenorială, financiară și de orientare profesională, precum și companiile care investesc în educație în ţara noastră și care contribuie la dezvoltarea unor noi generații de profesioniști și antreprenori.

La eveniment au participat Excelența Sa, Ambasadorul SUA în România, domnul Hans Klemm, Ministrul Educației Naționale, domnul Pavel Năstase, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, domnul Augustin Jianu (Alumn JA), companii care investesc în programele de educație, elevi, studenți și profesori. Evenimentul s-a încheiat cu anunțarea start-up-urilor câștigătoare în finala națională a competiției europene de antreprenoriat JA Compania Anului 2017.

Echipele înscrise în competiție participă în incubatorul educațional JA BizzFactory™, unde au ocazia să primească feedback de la antreprenori și investitori prin webinarii și sesiuni de consultanță la clasă, să câștige finanțări pentru a-și lansa proiectele de business și să-și testeze ideile de afaceri cu clienți reali, făcând prima vânzare și verificând fezabilitatea produselor și serviciilor pe piață reală.

Marele premiu JA Compania Anului 2017:

Echipa Find Me Anywhere, de la Liceul Teoretic O.C Taslauanu din Toplița, a fost desemnată câștigătoarea competiției de antreprenoriat JA Compania Anului 2017 pentru un „plasture GPS” multifuncțional. Eficient în găsirea obiectelor ușor de pierdut sau în monitorizarea copiilor sau a persoanelor cu afecțiuni precum Alzheimer, dispozitivul poate fi controlat cu ajutorul unei aplicații și este ideal în viața oricui. Echipa va reprezenta România la finala JA European Company of the Year 2017 din Bruxelles, Belgia, în iulie 2017.

La categoria Studenți, câștigătorul marelui premiu al competiției de antreprenoriat este echipa InstaHouse de la Academia de Antreprenoriat. Studenții au dezvoltat o platformă on-line care pune în legătură oamenii care au nevoie de servicii de curățenie cu agenți locali de încredere. Echipa InstaHouse vrea să înlocuiască procesul greoi și lung de a găsi o menajeră de încredere cu efectuarea unei comenzi simple, de 3 minute. Echipa va reprezenta România la finala europeană JA Europe Enterprise Challenge 2017 din Helsinki, Finlanda, la începutul lunii iunie 2017.

În cadrul Galei au fost premiate și companiile care susțin educația learning by doing prin programele și proiectele JA România:

Investitori în educație – în secțiunea Dezvoltarea abilităților pentru viață

· Raiffeisen Bank – pentru programul de Dezvoltare a abilităților de viață și ABCdar bancar pentru elevii din ciclul primar și liceal
· Holcim România – pentru programul Drum sigur – ABCdar rutier

Investitori în educație – în secțiunea Educație financiară

· Metropolitan Life – pentru programul Schimbăm vieți (Life Changer), destinat elevilor de gimnaziu
· Visa – pentru programele de educație financiară BaniIQ și Banii pe net, implementate în licee cu ajutorul consultanților voluntari din băncile membre.

Investitori în educație – în secțiunea Orientare profesională

· Accenture – pentru proiectul Success skills for future careers
· Ubisoft – pentru proiectul IT & CREATIVITY Gamecelerator 4.0
· ExxonMobil România – pentru proiectul Sci-Tech Challenge

Investitori în educație – în secțiunea Educație antreprenorială

· Monsanto Fund – pentru programul Fostering Innovation Driven Entrepreneurship
· Google – pentru programul Atelierul digital
· NN România – pentru programul Social Innovation Relay
· Citi – pentru programul Fii antreprenor!
· Romanian-American Foundation – pentru programele Antreprenoriat în agricultură și Universitatea antreprenorială

Premii speciale acordate în cadrul competiției:

· Premiul pentru Cel mai bun plan de afaceri, acordat de Citi, a revenit echipei DELIGHT de la Colegiul Economic Costin C. Kirițescu din București.
· Premiul Investiția anului în agricultură, acordat de Romanian-American Foundation, a revenit echipelor Ouă prețioase de la Liceul Tehnologic nr. 1 din Salonta și Grape Junior de la Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir din Huși.

Școala antreprenorială a anului 2017:

Colegiul Economic Dimitrie Cantemir – Suceava, Colegiul Economic Ion Ghica – Târgoviște, Colegiul Economic Dionisie Pop Marțian – Alba Iulia, Colegiul Național Ion Luca Caragiale – București, Liceul Tehnologic Teodor Diamant – Boldești-Scăeni, Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza – Bacău, Colegiul Economic A. D. Xenopol – București și Liceul Teoretic Vasile Alecsandri – Iași au fost selectate ca finaliste în cadrul competiției „Școala antreprenorială a anului”, ce își propune recunoașterea la nivel național și european, în noiembrie 2017, în Estonia, a celei mai bune școli în domeniul educației antreprenoriale.