Stiri: Social

Prețuri alcool 2023

Tinerii şi consumul de alcool. Statisticile sunt alarmante

22.04.2016

În jur de 60% dintre tinerii români cu vârste între 14-18 ani fie au consumat alcool în ultima lună, fie consumă în prezent, arată un studiu realizat de Open-I Research, la inițiativa asociației Educația Azi. Mai mult, probabilitatea ca tinerii să consume regulat alcool crește dacă aceștia au problemele în familie, dar și dacă își văd părinții sau cercul de prieteni consumând alcool. În același timp, consumul de alcool tinde să fie asociat și cu consumul de alte substanțe, precum tutunul sau marijuana.

„Din studiile pe care le-am realizat până acum, am observat că adolescenții sunt, în principal, motivați de recompensele obținute facil și că își doresc foarte mult aprobarea grupului de prieteni. De aceea, orice comportament – chiar și unul negativ, precum consumul de alcool sau de alte substanțe ce pot crea dependență – poate crește în frecvență dacă este încurajat de către modelele sociale de referință ale adolescenților, de către grupul de egali sau de către adulții care au rol important în viața tinerilor”, declară Adina Nica, Managing Director Open-I Research.

Deși majoritatea adolescenților din România au declarat că au consumat alcool în ultima lună, obiceiul de consum este, mai degrabă, ocazional și strâns legat de activitățile de socializare cu prietenii. Astfel, 54% dintre tineri consumă alcool cel mai frecvent alături de prietenii de la școală sau din afara școlii comparativ cu 13% care consumă alcool mai degrabă când sunt singuri.

„Pe măsură ce sistemul nervos al tinerilor se dezvoltă în perioada adolescenței, la nivelul creierului au loc o serie de modificări emoționale care, la rândul lor, determină un comportament dezinhibat și impulsiv, o mai slabă percepție a riscului sau dificultăți în interpretarea corectă a semnalelor transmise de cei din jur”, susține Dragoș Cîrneci, Senior Consultant Open-I Research, specialist în neuroștiinte.

Conform acestuia, se poate întampla ca tinerii să utilizeze consumul de tutun sau de alcool pentru a-și gestiona mai ușor stările emoționale și să-și reducă nivelul de stres.

Pe de altă parte, studiul Open-I a mai arătat că o parte din tineri consumă alcool alături de unul dintre membrii familiei sau de un alt adult cu care locuiesc (21%), ceea ce indică faptul că unii adulți consideră tolerabil consumul de alcool în rândul adolescenților.