Stiri: Energie

Conferinta „Sisteme performante de energie"

Ținta de energie regenerabilă pentru 2030, aprobată în Parlamentul European

14.11.2018

Țintă energie regenerabilă 2030. Parlamentul European a decis să aprobe obiectivul obligatoriu pentru 2030 privind energia regenerabilă. Mai exact, nivelul de energie care provine din surse verzi trebuie să ajungă la 32%, în următorii 12 ani. Instituția a aprobat și un obiectiv orientativ pentru eficiență energetică (32,5%). Aceste măsuri dețin un rol crucial în atingerea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene.

Țintă energie regenerabilă 2030. Acordul provizoriu

Plenul reunit ale PE a confirmat acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul și Consiliul, în luna iunie, cu privire la:

  • eficiența energetică (434 voturi pentru, 104 împotrivă și 37 abțineri)
  • energie regenerabilă ( 495 voturi pentru, 68 împotrivă și 61 abțineri)
  • guvernanța Uniunii Energetice (475 voturi pentru, 100 împotrivă și 33 abțineri)
  • Aceste trei acte legislative fac parte din pachetul ”Energie Curată pentru Toți Europenii”.

“Creșterea eficienței energetice e o politică win-win pentru toți europenii. E un acord bun pentru cetățenii noștri, fiindcă va însemna o reducere semnificativă a consumului energetic, implicit și a facturii. În același timp, este și o veste excelentă pentru competitivitatea industriei europene, reducerea costurilor și stimularea investițiilor”, a spus raportorul pentru eficiență energetică Miroslav Poche (S&D, Cehia).

Țintă energie regenerabilă 2030. Realizarea țintelor

Așadar, până în anul 2030, eficiența energetică trebuie îmbunătățită cu 32.5%. În același timp, cota de regenerabile trebuie să fie de cel puțin 32% din consumul final.

Aceste obiective vor fi reanalizate în 2023.

Însă, ele pot să devină mai ambiţioase, în niciun caz reduse.

Țintă energie regenerabilă 2030. Reducerea facturilor la energie

Prin eficientizarea energetică, cetățenii UE vor simți o reducere a facturilor la energie.

Totodată, Europa își va reduce dependența față de furnizorii externi de gaz și petrol, va îmbunătăți calitatea aerului și va proteja mediul.

Statele membre UE vor fi obligate să adopte măsuri specifice pentru eficiența energetică, în beneficiul celor afectați de sărăcia energetică.

De asemenea, țările vor trebui să asigure dreptul cetățenilor de a produce energie regenerabilă pentru propriul consum, dar și de a stoca și vinde energia neutilizată.

Biocombustibili pentru transport

De asemenea, conform PE, generația a doua de biocombustibili poate juca un rol important în reducerea amprentei de carbon din transporturi.

Până în anul 2030, cel puțin 14% din combustibilul destinat transporturilor trebuie să provină din surse regenerabile.

“Am înlesnit investițiile într-o producție nouă de biocombustibili pe bază de alimente și am încurajat biocombustibilii avansați. Am reușit să întărim, ca o regulă generală, dreptul la autoconsum și am inclus solicitarea Parlamentului de a elimina taxele pentru energia de autoconsum”, a precizat Raportorul pentru regenerabile José Blanco López (S&D, Spania).

Citește și Deficitul de cont curent, în creștere puternică