Finante

Tipuri de management de succes

Cinci tipuri de management care îţi pot aduce succesul

01.08.2021

Tipuri de management de succes. Un manager de succes trebuie să ştie să se adapteze din mers, să fie deschis la schimbarea strategiei atunci când situaţia o cere şi să îşi cunoască punctele forte şi punctele slabe. Abilitățile de management trebuie dobândite prin practică și muncă grea, însă există mai multe modalități diferite de a fi un bun manager. De fapt, liderii de succes se folosesc adesea de stiluri diverse de management în momente diferite, în funcţie de situaţia cu care se confruntă compania pe care o conduc.

Ceea ce este important de reţinut este reprezentat de faptul că nu există nicio metodă de management care să fie întotdeauna mai bună decât alte stiluri de conducere pentru o companie.

Cele mai bune tipuri de management sunt flexibile şi trebuie inter-schimbate pentru circumstanțele în care se regăseşte un lider. Aşadar, se poate spune că situațiile prin care trece o companie de-a lungul istoriei ei necesită tipuri de conducere diferite.

Un manager trebuie să ia în considerare mai multe lucruri atunci când decide să adopte un stil de management. Printre factorii care pot influența stilul de management se numără: tipul de afacere pe care o gestionează, volumul de muncă care trebuie finalizat în viitorul apropiat, personalitatea și calitățile personale ale managerului, precum şi personalitățile și atitudinile pe care salariații le adoptă.

Factorii care pot influența stilul de management :

  • tipul de afacere care trebuie gestionată;

  • volumul de muncă care trebuie finalizat în viitorul apropiat;

  • personalitatea și calitățile personale ale managerului;

  • personalitățile și atitudinile pe care salariaţii le adoptă.

Cinci stiluri de management pentru a fi de succes

Stilul de management democratic

Liderii care adoptă un stil de management democratic sunt dornici să își implice angajaţii în deciziile companiei. Dacă alegeți acest stil de leadership trebuie să le arătaţi salariaţilor că aveți încredere în ei și le respectați deciziile luate.

Acest tip de management funcţionează în situaţia în care un lider are nevoie de echipă pentru a obţine rezolvarea unor probleme sau atunci când caută modalităţi de implementare a unor proiecte. Trebuie să fiţi însă atenţi şi la faptul că managementul democratic are rezultate destul de slabe dacă echipa pe care o conduceţi nu este una bine închegată sau când timpul pe care îl aveţi la dispoziţie pentru a lua o decizie este prea scurt.

Managementul democratic are rezultate destul de slabe dacă echipa pe care o conduceţi nu este una bine închegată

Stilul de management transformațional

Aşa-numiţii manageri transformaționali au drept scop inspirarea angajaților. Obiectivul lor este de a inspira, de a motiva și de a efectua schimbări în cadrul companiilor pe care le conduc. Ei nu sunt întotdeauna prezenți în viaţa de zi cu zi a echipei, însă creează inițiative organizaționale și o atitudine generală care dă tonul schimbării.

Deseori, acești manageri au cerințe și așteptări foarte mari pentru angajații lor, iar viziunea lor este reprezentată de faptul că modul de lucru al echipei are nevoie de schimbare şi de integrare.

Managementul transformaţional poate funcţiona în situaţia în care aveţi de a face cu o echipă dezbinată, atunci când preluaţi alte firme şi trebuie să integraţi angajaţii în echipă sau când preluaţi funcţia de manager într-o organizaţie.

Managementul transformaţional poate funcţiona în situaţia în care aveţi de a face cu o echipă dezbinată

Stilul de management permisiv

Stilul de management permisiv sau laissez-faire, cum mai este numit, oferă angajaților un grad ridicat de autonomie în ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor și proiectelor.

Managerul care adoptă stilul permisiv rămâne în mare parte în afara proiectelor, responsabilităților și deciziilor de zi cu zi.

Acest stil de management funcţionează atunci când în firmă există o structură sau organigramă extrem de bine definită. Adică fiecare salariat ştie ce şi cum să facă.

Organigrama trebuie să conţină funcţii şi responsabilităţi clare, modalităţi de realizare a sarcinilor şi, de asemenea, trebuie să includă şi un sistem de sancţiuni şi recompense.

Managementul permisiv funcţionează atunci când în firmă există o structură sau organigramă extrem de bine definită.

Stilul de management autoritar

Deși extrem de criticat în ultimii ani, şi stilul de management autoritar poate să funcţioneze, în unele situaţii. În acest caz, angajaţii nu sunt consultaţi aproape în nici o privinţă la luarea deciziilor.

Acest tip de management poate funcţiona destul de bine atunci când liderul deţine competenţe profesionale foarte bune în domeniul respectiv şi atunci când compania trece printr-o criză. În plus, acest stil de conducere mai poate funcţiona când cea mai mare parte a salariaţilor nu deţin experienţă în domeniu.

Un manager autoritar trebuie să fie vizionar şi inovativ astfel încât să ofere direcții de dezvoltare pe termen lung pentru echipa sa.

Un manager autoritar trebuie să fie vizionar şi inovativ pentru a avea succes

Stilul de management inspirațional

Acest stil de management este extrem de eficient atunci când poate fi aplicat într-o companie. Tipul de management inspirațional necesită o serie de abilități de comunicare și o dorință sinceră de a ajuta angajații să se dezvolte în interiorul companiei.

În acest caz, angajații trebuie să fie auto-motivați, calificați și să deţină abilităţi pentru a rezolva problemele pe cont propriu.

Managementul inspiraţional poate fi aplicat atunci când echipele de angajați se dezvoltă sau trec prin transformări importante (avansări, schimbări de atribuţii şi funcţii). Unul din principalele avantaje ale acestui tip de management este următorul: angajații sunt extrem de mulţumiţi la locul de muncă atunci când consideră că managerul lor investește în ei.

Angajații sunt extrem de mulţumiţi la locul de muncă atunci când consideră că managerul lor investește în ei

Aşadar, un manager de succes trebuie să ştie să se adapteze din mers, să fie deschis la schimbarea strategiei atunci când situaţia o cere şi să îşi cunoască punctele forte şi punctele slabe.

Fiecare stil de management vine cu propriul set de norme. Cel mai important lucru este să aflaţi care este stilul de management care se potrivește cu personalitatea, echipa, situaţiile și afacerea pe care le coordonați.

Citește și Managementul doxastic oferă noi valenţe ale cunoaşterii