Stiri: Finante

Evoluție BVB ianuarie - septembrie 2023.

Titluri de stat BVB 2023. Ministerul Finanțelor a atras 758,2 milioane lei

07.08.2023

Titluri de stat BVB 2023. Ministerul Finanțelor (MF) a atras 758,2 milioane lei si, respectiv, 329,1 milioane euro, (valori însumând aproape 2,4 miliarde lei – 483 milioane euro) prin a 12-a ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în ultimii patru ani prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).

12 runde de finanțare

Astfel, valoarea celor 12 runde de finanțare derulate, în perioada iulie 2020 – iulie 2023, la BVB de către Ministerul Finanțelor a ajuns la 20,5 miliarde lei (4,2 miliarde euro).

„Sumele investite în cadrul celei de-a doua ediții FIDELIS de anul acesta au demonstrat că românii sunt familiarizați cu programul și aleg titlurile de stat lansate de Ministerul Finanțelor pentru economiile lor, înregistrându-se o cerere importantă atât pentru tranșele în RON cât și pentru cele în EUR.

Tranșa specială pentru donatorii de sânge a atras mai multe subscrieri decât ediția precedentă, iar numărul mare de donatori care au venit la centrul mobil organizat la sediul nostru confirmă entuziasmul față de caracterul social al acestei campanii. În total, 1.300 donatori au investit 106 milioane de lei, față de 1.000 de donatori în campania precedentă. Împreună cu ROCK FM, care ne-au luat alături de ei în campania pentru promovarea donării, Ministerul Finanțelor oferă un parteneriat solid investitorilor care accesează aceste instrumente, dar și persoanelor care au nevoie de sprijin prin donarea de sânge. Vedem că ediția aceasta a dus la creșterea numărului donatorilor la nivel de București cu 35%, față de aceeași lună a anului precedent, de la 1.408 la 2.202 donatori”, a declarat Marcel Boloș, Ministerul Finanțelor.

Titluri de stat BVB 2023. Sume impresionante atrase

„Emisiunile recurente de titluri de stat FIDELIS sunt un succes luând în calcul atât sumele impresionante atrase, cât și faptul că aceste titluri de stat sunt indicate pentru cei care vor să facă primul pas în lumea investițiilor, oferind cel mai redus raport câștig – risc. Felicităm întreaga echipă implicată în susccesul acestei noi oferte, respectiv echipa Ministerului, consorțiul de intermediere și Rock FM, pentru că împreună au demonstrat că românii au sânge de investitor și donator”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Oferta primară

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul din:

  • BT Capital Partners&Banca Transilvania
  • Banca Comercială Română
  • BRD – Groupe Societe Generale
  • Alpha Bank România

De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin participanți eligibili.

Oferta a fost derulată în perioada 17 – 28 iulie, interval în care românii au plasat 19.156 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro.

Citește și Importanța angajamentului salariaților în dezvoltarea unei companii