Stiri: Finante

Titluri de stat TEZAUR februarie 2023

Titluri de stat FIDELIS 2021: Anunţul făcut de BVB

07.10.2021

Titluri de stat FIDELIS 2021. Ministerul Finanțelor listează la BVB o nouă emisiune de titluri de stat FIDELIS, cu trei scadențe diferite și în valoare cumulată de aproape 943 milioane lei. Ministerul Finanțelor (MF) a atras 650,5 milioane lei și, respectiv, 59 milioane euro, (valori însumând 943 milioane lei – 190,5 milioane euro) prin a cincea ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în ultimele 15 luni prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).

Titluri de stat FIDELIS 2021. 8 miliarde de lei

Astfel, valoarea celor cinci runde de finanțare derulate în ultimele 15 luni la BVB de către Ministerul Finanțelor se apropie de 8 miliarde lei (1,6 miliarde euro).

Ce spune preşedintele CA al BVB?

„Ultimii doi ani au demonstrat pe deplin că Bursa este un canal viabil pentru finanțare, fie că vorbim de companii private sau de Statul Român, prin Ministerul Finanțelor. Dovadă sunt cele 70 de runde de finanțare, în valoare de peste 2,5 miliarde euro, derulate prin intermediul pieței de capital, atât de Ministerul Finanțelor, prin emisiunile de titluri de stat FIDELIS, cât și de companii antreprenoriale. Putem spune că ofertele pentru vânzarea de titluri de stat FIDELIS sunt un succes luând în calcul sumele atrase și estimările cu privire la evoluția inflației în România, dar și faptul că aceste titluri de stat sunt indicate pentru cei care vor să facă primul pas pe piața de capital, oferind cel mai redus raport câștig – risc”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Titluri de stat FIDELIS 2021. Anunţul făcut de directorul general al Bursei

„Prin continuarea emisiunilor de titluri de stat FIDELIS cu o cadență trimestrială, precum și prin dialogul constructiv pe care-l avem pe alte subiecte, Ministerul Finanțelor dovedește angajamentul de a contribui la dezvoltarea pieței de capital, fiind unul dintre principalii noștri parteneri în această direcție. Uitându-ne la cele aproape 8.000 ordine de subscriere din această ofertă de titluri de stat, aproape două treimi sunt pentru sume de până în 61.000 de lei, ceea ce demonstrează că din ce în ce mai mulți români aleg să economisească folosind titlurile de stat. Ne-am propus să oferim investitorilor cât mai multe instrumente pentru a tranzacționa și pentru a-și administra portofoliile, iar odată cu lansarea Contrapărții Centrale, gama de astfel de instrumente se va diversifica și mai mult”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție) și Banca Comercială Română și BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari).

De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin participanți eligibili.

Listarea titlurilor de stat este realizată cu sprijinul BT Capital Partners.

Subscrieri

În cadrul celei de-a cincea oferte, derulată în perioada 13 septembrie – 1 octombrie, românii au plasat 7.908 ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturități de unu, respectiv trei ani, și o emisiune în euro, cu scadența la cinci ani.

Citeşte şi Titluri de stat septembrie 2021. Anunţul făcut de Ministerul de Finanţe