Stiri: Finante

Titluri de stat septembrie 2022

Titluri de stat pentru populaţie: Anunţul făcut de Ministerul de Finanţe

06.11.2020

Titluri de stat pentru populaţie. BT Capital Partners&Banca Transilvania, BCR și BRD vor pune în vânzare începând de luni, 9 noiembrie 2020, a doua serie din acest an de titluri de stat pentru populație în lei și titluri de stat denominate în euro, care vor fi listate automat la Bursa de Valori București, având maturități de 1 si 3 ani pentru moneda națională și de 5 ani pentru euro.

Titluri de stat pentru populaţie. Dobânzi

Dobânzile anuale oferite în lei sunt de 3,5% pentru scadența de 1 an și 4,0% pentru scadența la 3 ani, iar titlurile în euro au o dobândă anuală de 1,85%. Aceste dobânzi acordate peste nivelul actual al pieței scad riscul investițional până la maturitate și oferă oportunitatea lichidării imediate și cu minimum de costuri pentru populație în cazul unor nevoi imediate prin vânzarea acestora pe piața secundară.

Oferta din cadrul programului Fidelis se derulează în perioada 9 – 27 noiembrie 2020.

Titluri de stat pentru populaţie. Ce spune ministrul Finanţelor Publice?

“Am promis românilor că vom încerca să venim periodic cu instrumente sigure de economisire pentru populație, instrumente guvernamentale lichide. Cred că aceste momente de criză în sănătate și economie sunt un prilej pentru a arăta coeziunea și o șansă pentru populație de a face investiții sigure și cu randamente bune, care nu vor fi erodate în anii următori. Succesul din vară a fost o primă dovadă că am procedat corect”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Sumele atrase în vară

În tranșele lansate la mijlocul verii, Ministerul Finanțelor Publice a atras de la populație suma lunară record de peste 2 miliarde de lei (1,22 miliarde lei și, respectiv, 168,4 milioane euro). Oferta primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) s-a derulat în perioada 15 iulie – 7 august.

Pentru subscrierea inițială a titlurilor nu se aplică comisioane de către băncile intermediare. Veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.

Titluri de stat pentru populaţie. Valoarea nominală

Valoarea nominală a unui titlu de stat este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de Euro pentru emisiunea în Euro. Pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de Euro. În emisiunea FIDELIS pot investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani, până la data închiderii Ofertei, inclusiv.

Citeşte şi Cât costă noile modele Dacia Logan şi Sandero? Anunţ important