Producatori

TMK ARTROM

TMK-ARTROM, Inovație și produse High-Tech

01.10.2018

Prin investițiile în tehnologie, compania a ajuns lider pe piața europeană de producție a țevilor industriale. TMK-Artrom SA Slatina este în prezent unul dintre cei mai mari furnizori de țevi din oțel pe piața europeană și totodată compania principală a Diviziei Europene TMK. Este un brand apreciat pe piața țevilor industriale: industria constructoare de mașini, cilindrii și echipamente hidraulice, automobile, cuplaje și accesorii pentru industria petrolieră, conducte pentru sectorul energetic.

“Doar 15% din produsele noastre sunt vândute în România, restul de 85% fiind expediate către alte țări europene, Africa, America de Nord și America de Sud”, ne-a declarat dl Adrian Popescu, Directorul General al Diviziei Europene a TMK.

TMK-ARTROM este astăzi un furnizor de produse de înaltă tehnologie pentru inginerie mecanică și pentru producătorii de echipamente grele și utilaje de ridicare. Compania produce țevi din oțel fără sudură, cu un diametru exterior de 15.88 mm – 250,825 mm și grosimea peretelui de 1,5 – 60mm, utilizate în domenii cum ar fi construcția de mașini, industria de automobile, construcția de mașini pentru industria chimică, sectorul petrolier sau construcții.

Compania este un furnizor autorizat de nivel 1, Dacia, parte a grupului Renault, și produsele TMK-ARTROM au fost certificate ca Tier 2 pentru producătorii de componente Toyota. Clienții pentru produsele fabricii includ, de asemenea, o serie de companii majore de petrol și gaze.

Evoluția TMK-ARTROM SA a început în anul 1982, când compania a fost înființată ca întreprindere de stat. La data de 20 noiembrie 1995, societatea a fost listată la Bursa de Valori București, iar în 1999 a fost transformată într-o societate mixtă, cu capital public-privat, cu acționarul principal privat reprezentat de compania austriacă STARO GmbH. În prezent, TMK-ARTROM este unul dintre cei mai mari furnizori de țevi din oțel de pe piața europeană, și nu numai.

Investiții în tehnologie

În 2001, Artrom a fost preluată de compania germană Sinara Handel GmbH (ulterior redenumită TMK-Europe). Capacitatea anuală inițială de producție a Artrom a fost de 100.000 de tone. La privatizare, volumul anual real de producție al fabricii a fost de 26.000 tone iar începând cu anul 2001, Grupul TMK a început implementarea unui plan de modernizare la scară largă, care continuă şi astăzi. Înainte de 2004, laminorul ASSEL și-a restabilit capacitatea proiectată și, după punerea în funcțiune a CPE, a doua linie de producție pentru țevi fără sudură în 2007, TMK-ARTROM și-a dublat capacitatea anuală până la peste 200.000 de tone. Procesul de producție a fost completat prin achiziționarea TMK-REȘIȚA, cu scopul de a asigura sursa sigură de semifabricate necesare pentru capacitățile de producție din Slatina, având astfel garanția că produsele respectă standardele de calitate urmărite de companie.

Odată cu finalizarea primei etape a programului de investiții, a fost posibilă realizarea a două obiective-cheie. În primul rând, TMK-ARTROM și TMK-REȘIȚA au devenit un complex metalurgic unic, capabil să transforme materia primă în produse de înaltă tehnologie. În al doilea rând, TMK-ARTROM a obținut o poziție de lider pe piața europeană de producție a țevilor, în special în ceea ce privește conductele fără sudură pentru aplicații industriale.

TMK-ARTROM și TMK-REȘIȚA au devenit un complex metalurgic unic, capabil să transforme materia primă în produse de înaltă tehnologie

“În a doua etapă a programului de investiții, în 2015, am început să fabricăm noi tipuri de oțel și aliaje, cu valoare adăugată mai mare, și totodată am lansat producția de noi țevi premium pentru fabricarea cilindrelor hidraulici și telescopici”, a continuat Dl. Adrian Popescu, Director General. În 2016, după tendința de creștere a exportului de produse cu valoare adăugată ridicată pe piața americană, TMK-ARTROM și-a înființat propria subsidiară comercială la Houston, SUA.

În februarie 2018, la TMK-ARTROM SA Slatina a avut loc lansarea oficială a complexului de tratamente termice pentru țevi din oțel care a încheiat cea de-a doua etapă a programului de investiții. Acest nou echipament permite companiei să crească ponderea producției Premium din portofoliul companiei. Proiectul de investiții la scară largă permite efectuarea de operațiuni de tratare termică cu țevi lungi, ceea ce este destul de rar în Europa, capacitatea anuală a noii linii fiind de peste 160 de mii de tone de țevi. Lucrările de inginerie și furnizarea de echipamente au fost realizate de către Grupul SMS, unul dintre liderii mondiali în domeniul echipamentelor de fabricare a industriei metalurgice.

O virtute suplimentară a liniei este consumul redus de gaze naturale, care nu numai că va spori linia de bază a fabricii, dar va și diminua impactul asupra mediului. Echipamentele de ultima generație vor reduce semnificativ emisiile de oxizi de azot și dioxid de carbon.

Noua unitate de tratare termică acoperă o suprafață de peste 12 mii de metri pătrați. Este alcătuită dintr-o linie principală Assel nr. 1, o stație de tratare a apei și o centrală electrică principală, care sunt adăpostite separat lângă clădirea principală. Facilitatea este proiectată să gestioneze 165.000 de tone de țevi pe an, indiferent de combinația de operațiuni de tratare termică.

TMK-ARTROM își consolidează prezența pe piața țevilor industriale Premium pentru aplicații mecanice și pentru industria de petrol și gaze și își mărește portofoliul de investiții cu încă 36 milioane USD prin achiziționarea unei linii de tratare termică a țevilor și a tuburilor din oțel, destul de rar întâlnită în Europa.

Portofoliul de produse și servicii asigurate pentru industria auto

TMK-ARTROM oferă țevi roluite și alezate la interior (SRB) cu o lungime de până la 12 m, precum și tuburi precise care sunt tăiate cu înaltă precizie și productivitate ridicată, în condițiile tehnice și procedurale cerute de industria automobilelor. Mai mult, tuburile pot fi realizate prin prelucrare mecanică cu comandă mecanică CNC și finisate pentru linii de asamblare pentru automobile conform cererii clientului, TMK-ARTROM devenind astfel Tier 1 și Tier 2 în industria de automobile.

Din anul 2015, TMK-ARTROM a crescut proporția produselor high-tech pentru industria mecanică și a început să producă noi tipuri de oțel și aliaje cu valoare adăugată mai mare, lansând producția de elemente Premium pentru fabricarea cilindrelor hidraulici și telescopici, precum și pentru automobile

TMK-ARTROM continuă să crească proporția produselor Premium din portofoliul de comenzi. Din anul 2018, noua instalație de tratare termică oferă o gamă completă de servicii de tratare termică, cum ar fi temperarea și călirea, normalizarea, recoacerea moale și îndreptarea la cald pentru țevi lungi.

Capitalul uman și investițiile în dezvoltarea profesională continuă

În prezent, în TMK-ARTROM sunt angajate aproximativ 1.490 de persoane, iar împreună cu cei 780 de angajați din TMK-Reșița, complexul metalurgic industrial TMK din România are un efectiv ce depășește 2.270 de angajați. “Personalul nostru specializat beneficiază de continuarea instruirii, atât opționale, cât și obligatorii din punct de vedere juridic”, a mai precizat Dl. Director General, Adrian Popescu.

Formarea profesională efectuată în interiorul companiei vizează familiarizarea angajaților nou angajați cu regulile corporative și cultura companiei, precum și cu specializări și specificații suplimentare ale locului de muncă.

Actualizările periodice și recalificarea sunt obligatorii în cadrul TMK-ARTROM. De asemenea, compania susține eforturile personalului de a se dezvolta în continuare și de a obține calificări suplimentare, aducând astfel o mai mare valoare muncii lor.

Portofoliul de clienți

Cu peste 600 de clienți în Europa și încă 60 de clienți în SUA și Canada – cei mai mulți dintre aceștia fiind cumpărători finali cu nevoi în continuă schimbare, cu cerințe proprii privind conductele, calitatea țevilor, prețurile și termenii de livrare – compania trebuie să se adapteze permanent la cerințele pieței și totodată să livreze la timp aceste comenzi. “Specialiștii din departamentul european al TMK studiază cu atenție nevoile fiecărui client. Apoi ne adaptăm tehnologiile, procesele de producție și logistica la nevoile lor. TMK-ARTROM a lansat noul complex de tratament termic al țevilor ca urmare a comunicării cu clienții. Managementul și inginerii le-au transformat dorințele și sugestiile în tehnologiile existente în fabricile noastre”, a explicat Dl. Adrian Popescu.

În ultimii 5 ani, au fost dezvoltate tehnologii, concepte și servicii ale clienților pentru a pregăti compania pentru orice provocări viitoare pe piețele țintă. Cu parteneri de afaceri pe trei continente, iar majoritatea dintre ei parteneri de afaceri pe termen lung, unii dintre ei de 15-20 de ani, TMK–ARTROM își datorează succesul relației pe termen lung cu clienții strategici importanți.

Politica de mediu a companiei

Prin utilizarea de echipamente și tehnologii moderne de producție, TMK-ARTROM este o companie cu un impact minim asupra parametrilor de mediu. Compania a implementat și certificat, încă de la începutul anului 2003, un sistem eficient de management al mediului planificat în conformitate cu ISO 14001, care a fost integrat cu sistemul de management al calității existent, certificat conform ISO 9001. Din ianuarie 2008 a fost integrat și Sistemul de Management al Sănătății și Securității Ocupaționale, implementat conform OHSAS 18001.

Sistemul integrat de management este planificat, menținut și dezvoltat permanent prin îmbunătățirea continuă a proceselor sale și auditat periodic și evaluat de către organismul Lloyd’s Register Certification.

TMK-ARTROM a obținut autorizația IPPC (o prevenire și control integrat al poluării în conformitate cu Directiva 96/61 / CE), autorizația Green House Gases și autorizația de gestionare a apei, iar furnizorul de oțel TMK-REȘIȚA a obținut certificarea IPPC și autorizația Green House Gases.

TMK – ARTROM – aniversare de 36 de ani în Septembrie 2018

TMK-ARTROM –avanpostul Diviziei Europene – a marcat celebrarea a 36 de ani în septembrie 2018. Privind înapoi, se poate afirma că această companie românească a crescut în permanență.

În 2006 a devenit parte a TMK, iar în urmă cu opt ani, a stat la baza creării Diviziei Europene a Companiei, care a unificat activele de producție TMK-ARTROM și TMK-RESIȚA, după care au apărut companiile comerciale TMK-Europe și TMK-Italia. Anul trecut, odată cu inaugurarea unității de vânzări ТМК Industrial Solutions în America de Nord, a ajuns pe alt continent.

Divizia europeană TMK, în general, și în special TMK-ARTROM sunt cunoscute în prezent în Europa ca fiind un producător flexibil și dinamic, care poate furniza țevi clienților chiar și la o săptămână de la data comenzii, dacă este necesar. Acest lucru a devenit posibil tocmai prin modificarea modului de gândire și prin alegerea unei noi căi evolutive pentru ambele unități de producție.

O altă realizare importantă este crearea unui lanț de producție end-to-end la cele două fabrici de producție. După un program ambițios de investiții, TMK-REȘIȚA s-a transformat, dintr-o operațiune în faliment, într-o companie modernă și eficientă care realizează produse de calitate superioară. Un alt avantaj este reprezentat de unitatea si abilitățile profesionale ale echipei companiei: “Cea mai mare realizare personală pe parcursul acestor ani este crearea unei echipe puternice și profesioniste, capabile să facă afaceri nu numai în Europa, ci și în alte părți ale lumii”, ne-a declarat, în încheiere, dl. Adrian Popescu, Directorul General al Diviziei Europene a TMK.