Constructii

TOBIMAR-SRL

TOBIMAR, 20 ani de experiență în piața echipamentelor electrice

01.11.2018

În colaborare Zumtobel şi Telekom, compania a implementat un sistem de iluminat inteligent în Şcoala Generală Nr. 7 „Mihai Eminescu” din Alba Iulia. TOBIMAR este o companie a cărei prezență pe piața românească s-a făcut remarcată începând cu anul 1998, reușind să devină una din cele mai apreciate firme furnizoare de materiale și echipamente electrice din țară. Indiferent că vorbim despre servicii de generare, dezvoltare și/sau consultanță pentru proiecte la cheie – segment profesional unde se investește masiv în resursa umană pentru creșterea competențelor tehnice și comerciale – TOBIMAR reușește ca, prin inovație, disciplină și pregătire excepțională să satisfacă cerințele clienților și să implementeze cu succes fiecare proiect în parte.

“Investim în latura umană a societății, astfel că ne-am creat o echipă de peste 90 angajați, oameni tineri, profesioniști în domeniu, pentru care inovația, performanța și disciplina constituie filosofia principală de business. Ghidul nostru pe parcursul evoluției societății l-a reprezentat satifacția clienților prin serviciile oferite și calitatea produselor; în acest sens, promovăm pe piață branduri cu renume în domeniul electric: Philips, Gewiss, Eaton, Zumtobel, ABB, Starke”, ne-a declarat Dl. Adrian Burtan, General Manager TOBIMAR SRL.

Activitatea TOBIMAR: 3 puncte de lucru, localizate în Alba-Iulia, Oradea și București; 4 canale de vânzare – Proiecte, Distribuție, Retail și Online; 28 de reprezentanți de vânzări și echipă de support; 4.000 de repere stocabile și mai ales de 20 ani de experiență în piața echipamentelor electrice.

Mai exact, serviciile TOBIMAR constau în consultanță pentru proiecte de eficiență energetică, acționând prin reducerea costurilor de execuție și utilizare. Aceasta se realizează prin proiectare luminotehnică, prin aplicarea conceputului de cost total de folosire pe durata funcționării sistemelor, prin realizarea de proiectare luminotehnică și management proiect, precum și prin oferirea de soluții pentru iluminat cu tehnologie LED de tip SMART pentru aplicații de interior (ex: iluminat în școli, birouri, spații de producție) și exterior (ex: iluminat stradal, arhitectural).

Iluminatul în școlile românești

Un exemplu practic de abordare proiect end-to-end este reprezentat de implementarea unui sistem de iluminat inteligent în cadrul școlii generale Mihai Eminescu din Alba Iulia, proiect pilot realizat de Tobimar în parteneriat cu Zumtobel și Telekom.

Sistemul educaţional românesc nu se reduce doar la actele de predare şi învăţare, ci, în pas cu evoluţia tehnologică, ţine cont tot mai mult de calitatea ambianţei de care se bucură elevii într-o şcoală, ambianţă de care depinde, în fond, alături de alţi factori, performanţele şcolare. Tobimar, în colaborare cu partenerii Zumtobel şi Telekom, a demarat implementarea unei soluţii de iluminat inteligent în Şcoala Generală Nr. 7 – „Mihai Eminescu” din Alba Iulia.

Acest proiect a luat naştere după ce municipalitatea Alba Iulia a solicitat câteva sfaturi privind iluminatul în școli. Aflând despre un studiu recent efectuat care a demonstrat că lumina poate reduce agitaţia din sala de curs, reprezentanții municipalității s-au arătat interesați de testarea acestui concept în propriile săli de clasă.

Pornind de la “regulile clasei” – lucrăm în liniște, suntem creativi, ascultăm când cineva vorbește – provocarea a fost: Putem cu ajutorul iluminatului să îi ajutăm pe elevi să îşi păstreze concentrarea?

Caracteristicile sistemului Dimlite School Kit

„Dimlite School Kit” – sistemul de iluminat inteligent LED pilotat de către Telekom în Şcoala Generală „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, presupune un control al intensităţii luminoase şi al fluxului luminos în şcoală, conform standardelor europene (SR EN 12464), precum şi un consum redus de energie electrică. Este un sistem inovator de iluminat inteligent, care vizează crearea atmosferei de iluminare ideală pentru sălile de curs şi care permite profesorilor să aleagă unul dintre scenariile de iluminat potrivite pentru timpul în care se desfășoară ora.  Controlul iluminatului inteligent contribuie la menținerea liniștii în sala de clasă, la calmarea copiilor atunci când sunt foarte energici, la mobilizarea acestora dacă sunt apatici sau la concentrare în timpul activităților solicitante.

„Dimlite School Kit” include toate componentele pentru un control inteligent şi optim al iluminatului într-o sală de clasă. Soluţia de control poate fi setată pentru scenarii diferite, pentru ca iluminatul clasei să poate fi controlat la nevoie şi pentru a se plia pe fiecare activitate în parte care se desfășoară într-o sală de curs

Sistemul a fost iniţial instalat doar în două săli de la școala „Mihai Eminescu”, iar alte două clase au format grupul de control. În acest fel, s-a putut compara calitatea ambianţei şi performanțele elevilor în raport cu sistemul inteligent de control al iluminatului. Ulterior, întregul sistem de iluminat din școală a fost înlocuit cu soluția inteligentă Dimlite School Kit: 28 de clase beneficiază acum de iluminat inteligent cu LED, fiecare cu propriul sistem de gestiune al scenariilor de aprindere: zi însorită, zi înnorată, semi-zi şi semi-noapte, şi proiectare lumină specială pe tablă atunci când se folosește videoproiectorul.

 Specificațiile tehnice ale sistemului

Sistemul se compune din corpuri de iluminat pe baza de LED şi soluţia smart „Dimlite School Kit” care cuprinde Dimlite multifuncțional 4 canale; Circle control point/ Buton central de control; ED-EYE daylight management/senzor de gestionare a luminii naturale și ED-SENS for PIR detection/senzor de management al mişcării.

Sistemul este dezvoltat de către furnizor şi este personalizat pentru fiecare tip de încăpere. Poate fi acţionat de către orice persoană din cadrul instituţiei de învăţămant, zonele periculoase din punct de vedere electric fiind protejate cu sisteme de închidere speciale.

Beneficii pentru școală și actul educațional

Beneficiile oferite de acest sistem școlii, elevilor, dar și întregului sistem educațional sunt reprezentate de faptul că el creează atmosfera potrivită pentru învățare, astfel încât elevii își păstrează concentrarea în timpul orelor de curs. De asemenea, sistemul permite cadrelor didactice să aleagă unul dintre scenariile configurate, setări ce pot fi folosite pentru a calma copiii dacă sunt foarte energici, pentru a-i mobiliza dacă sunt apatici sau pentru a-i ajuta să se concentreze în timpul activităților.

Sistemul de iluminat inteligent creează atmosfera potrivită pentru învățare astfel încât elevii își păstrează concentrarea în timpul orelor de curs

Controlul fluxului luminos pe tot parcursul zilei presupune armonizarea luminii din clasă cu cea naturală, astfel că, la începutul zilei se crează un echilibru între lumina exterioară și cea interioară pentru o atmosferă plăcută, în timpul zilei; controlul luminii interioare în momentul în care lumina naturală este suficientă, în timpul pauzelor; automatizarea opririi luminilor iar, la sfârșitul zilei, creșterea nivelului de lumină caldă pentru îmbunătățirea concentrării.

Pentru că vorbim de un sistem de iluminat inteligent, vorbim bineînțeles de consum redus de energie electrică – costuri de întreţinere a sistemului de iluminat. Există și posibilitatea de ajustare a nivelului de iluminat în funcție de aportul luminii naturale în fiecare încăpere, în mod separat.

Rezultatele proiectului de implementare

Atât copiii, cât şi profesorii au apreciat noul sistem de iluminat, care a fost implementat la un nivel restrâns în faza inițială, iar când studiile realizate și profesorii au demonstrat că nivelul de concentrare a crescut, proiectul a fost extins în întreaga unitate școlară.

 “Începem activitatea dimineaţa cu un iluminat puternic care stimulează energia şi, în mod normal, încheiem ziua cu un iluminat cald care calmează şi linişteşte, asigurând o ambianţă în care putem derula discuţii de calitate sau activităţi creative”, a afirmat Dl. Adrian Burtan, General Manager TOBIMAR SRL.

Această schimbare a iluminatului realizată prin parteneriatul dintre Tobimar, Zumtobel și Telekom, este apreciată atât de elevi cât şi de profesori și reprezintă doar una dintre modalitățile prin care tehnologia poate veni în sprijinul procesului de învățare, atât prin îmbunătățirea ambianței din școli, cât și prin deschiderea apetitului tinerei generații către posibilitățile nelimitate pe care le au astăzi la dispoziție pentru a învăța, explora și a pune în aplicare cele mai îndrăznețe idei.