Cooperativa Agricolă Tomatina are în plan abordarea unui nou canal de distribuție. Lipsa fructelor și legumelor sănătoase, crescute fără chimicale, de pe piețe și din marile rețele de magazine a contribuit la conturarea unui proiect de fermă agricolă ecologică. Astfel a luat naștere Cooperativa Agricolă Tomatina, care producea inițial doar pentru cei șase cooperatori. Ulterior producția a crescut, cooperativa începând activitatea de distribuție și vânzare.
„Suntem un grup de cooperatori compus din 6 membri, cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, cu experiență mai veche în diverse domenii (vânzări, marketing, logistică, etc.) și cu experiență ceva mai nouă în agricultură, dar cu toții preocupați de un mod de viață sănătos, de mâncarea cu gust, de fapt ceea ce ne și leagă și ceea ce a și dat scânteia acestui tip de business”, ne-a declarat Marian Radu, unul dintre fondatorii Cooperativei Agricole Tomatina.
Nașterea unei ferme ecologice
Proiectul Tomatina a început cu un hectar de teren arendat, o fostă bază a CAP Moara Vlăsiei, care nu mai fusese cultivat de 22 de ani până atunci. În urma analizelor solului și apei, efectuate de fondatori, acest teren s-a dovedit a fi unul fertil, propice culturilor agricole ecologice.
Astfel, cu o investiție de aproximativ 50.000 de euro, împărțiți între irigații, solarii, utilaje și activitatea de distribuție, Tomatina a debutat cu soiuri achiziționate de la diverse instituții de profil, de la Institute de Cercetare până la bănci de semințe de la Suceava, și de la firme care se ocupau de comercializarea semințelor ecologice, în principal din țară, dar și externe.
„Acum am ajuns să păstrăm o mare parte dintre semințe și le folosim direct. Am avut sprijinul a diverși specialiști cu experiență în domeniu, spre exemplu domnul director al institutului de legumicultură Buzău, dl dr. Ing. Vânătoru, dar și colaborări cu specialiști în domeniul agriculturii ecologice”, susține Marian Radu.
Tomatina cultivă aproape toate gamele de produse care pot fi obținute în mediul nostru climatic, de la roșii, ardei, vinete, castraveți, până la dovlecei, broccoli, rucola sau varză kale
Drept urmare, în grădina Tomatina sunt cultivate aproape toate gamele de produse care pot fi obținute în mediul nostru climatic, de la roșii (14 soiuri), la broccoli, ardei gras, capia, vinete, castraveți, gogoșari, varză, dovlecei. În plus, începând de anul trecut, Cooperativa a lărgit gama tradițională de verdețuri, precum salata și spanacul, cu soiuri internaționale – varza kale, rucola, mangold.
„Completăm oferta noastră prin colaborarea cu diverși producători locali, în special ferme organice, cu soiuri care pot fi păstrate chiar și peste iarnă, cum ar fi cartofi, sfeclă, morcovi, ceapă. Și mai mult, pentru produse exotice cum ar fi citrice, ananas și banane, dar și pe cele pe care datorită sezonalității nu le mai găsim peste iarnă local, importăm de la ferme organice din Grecia și Italia”, adaugă fondatorul cooperativei.
Produsele sănătoase – principala preocupare
Activitatea desfășurată de Tomatina are ca scop sprijinirea celor care își doresc o alimentație sănătoasă. De aceea, pentru a asigura o gamă cât mai largă de produse, dar și pentru că nu toate produsele comercializate de cooperativă pot fi produse în zona noastră, Tomatina colaborează cu foarte multe ferme ecologice atât din România, cât și din afara țării.
Totodată, solul, apa, aerul și fauna trebuie protejate, motiv pentru care Tomatina își desfășoară activitatea în concordanță cu acest principiu. Astfel, cooperativa folosește resursele în mod responsabil, cu atât mai mult cu cât terenul cultivat de Tomatina se află în vecinătatea unui sit natural.
Modelul de business Tomatina
Modelul de livrare practicat de Tomatina constă în livrări în București și Ilfov, însă cooperativa livrează și în restul țării prin intermediul unui partener logistic. De curând, Tomatina a lansat și o aplicație on-line foarte avansată, care permite clienților să lanseze comenzi on-line și chiar să afle exact costul de livrare.
Comanda minimă de produse Tomatina este de 50 de lei, livrările în București și Ilfov fiind gratuite pentru comenzi peste 80 de lei, iar cele sub 80 de lei au un comision de livrare fix de 15 lei.
Prin modelul de business adaptat de Tomatina, lanțul logistic este redus prin livrarea directă către consumatorul final, generând astfel costuri mai mici și timp de livrare redus. Toate aceste aspecte, împreună cu prospețimea produselor, care sunt culese în ziua livrării, și efectuarea de livrări în fiecare zi a săptămânii, inclusiv sâmbăta, reprezintă avantaje competitive care diferențiază Tomatina de alte cooperative agricole.
În plus, distanța foarte mică față de București – principala piață pentru produsele ecologice în România – și ușurința în plasarea comenzilor – telefonic, de pe site și din aplicație, de pe telefon sau tabletă – completează atuurile Tomatina de care se bucură clienții.
Planuri pentru anul în curs
Cu vânzări de aproximativ 300.000 lei înregistrate în 2016, Tomatina are în plan, în primul rând, lărgirea gamei de produse. Acest obiectiv va fi atins pe de o parte prin lărgirea capacității proprii de producție, ca urmare a achiziționării unei suprafețe mai mari de teren, și prin extinderea colaborării cu parteneri locali și externi, pe de altă parte.
„Încercăm să identificăm cât mai mulți producători locali care înțeleg principiile agriculturii organice și care o și aplică, și încercăm să ne unim forțele. Suntem adepții fair trade-ului, adică suntem de părere că fructele nu trebuie să călătorească kilometri întregi până la consumator și mai mult, că producătorii trebuie să primească valoarea justă pentru munca lor”, adaugă Marian Radu, unul dintre fondatorii Cooperativei Agricole Tomatina.
„Observăm o tendință în identificarea de produse de calitate și în ultima perioadă observăm că nu prețul este ceea ce primează”, susține Marian Radu, fondator al Cooperativei Agricole Tomatina.
Un alt plan, la fel de important, este intrarea pe un alt canal de distribuție, precum restaurante și instituții de învățământ. Acest segment a fost deja atins, însă există o oportunitate și mai mare datorită tendinței clienților de a alege calitatea în detrimentul prețului.
Bazându-se pe aceste investiții, de la extinderea gamei de produse până la creșterea notorietății și a activității desfășurate, Tomatina estimează vânzări în creștere pentru anul 2017, de peste 500.000 de lei.