Slide

Stiri: Social

Tonitza, Luchian și Grigorescu în topul celor mai bine vânduți artiști

04.09.2015

La 5 ani de la înființarea casei de licitații AraArt istoricii de artă și experții evaluatori din cadrul companiei susțin că cei mai bine vânduți artiști sunt: Tonitza, Luchian, Grigorescu, Aman și Petrașcu. Reprezentanții AraArt sunt cu atât mai surprinși de topul artiștilor din moment ce casa de licitații a luat naștere oarecum la inițiativa moștenitorilor lui Tonitza.

Îmi amintesc în amănunt, fiindcă era 18 septembrie, onomastica mea, Galeria Art exista de 5 ani, însă  episodul moștenirea Tonitza m-a motivat în a extinde activitatea comercială în sfera licitațiilor de artă. Aveam 111 lucrări semnate de cel ce fusese supranumit cel mai mare pictor al generației sale, pe care deținătorii doreau să le pună în vânzare cât mai repede. Cum s-ar fi putut face acest lucru legal, decât deschizând și o casă de licitație? Așa a apărut AraArt, adăugând diminutivul de la numele Ariadna alături de Art. Nu investiție, nu împrumut la bancă, ci numai artă adevărată și profesionalism onest” rememorează episodul Prof. Dr. Ariadna Zeck, istoric de artă și expert evaluator AraArt.

În 5 ani de activitate casa de licitații AraArt a reușit să vândă 117 lucrări semnate de Nicolae N. Tonitza. Lucrarea cu cea mai mare valoare s-a vândut pentru prețul de 57.500 de euro în luna mai din 2013.

Pe poziția a doua ca și număr de lucrări vândute se plasează artistul Ștefan Luchian. AraArt a reușit să vândă 16 lucrări de ale artistului. Tabloul cu cea mai mare valoare, mai exact ”Ulcica cu garoafe”, s-a vândut pentru suma de 37.000 de euro în luna decembrie a anului trecut.

Pe locul trei în topul licitațiilor AraArt se regăsește celebrul Nicoale Grigorescu cu 10 lucrări vândute. Una dintre cele mai bine vândute lucrări semnate Grigorescu este ”Moara”, adjudecată pentru suma de 20.000 de euro în anul 2012.