Stiri: Companii

Tranzactie bancara

Top 10 cele mai mari tranzacţii din România în 2016

10.05.2017

Achiziția activelor SAB Miller, în valoare de 700 milioane dolari, a fost cea mai mare tranzacție care a avut loc în 2016 în România, potrivit EY Romania M&A Barometer. Pe locul al doilea se clasează achiziția KMG International, în valoare de 680 milioane dolari, iar pe poziţia trei – achiziția lanțului de magazine Profi (564 milioane dolari).

„Achiziția Profi a reprezentat cea mai mare tranzacție făcută de un fond de private equity în România. Anul acesta, e posibil ca sectorul financiar să facă primele tranzacții semnificative cu băncile grecești. În rest, activitatea de M&A va fi similară cu cea de anul trecut – sectorul bunurilor de consum își va continua dezvoltarea și va exista o consolidare a sectorului serviciilor medicale”, a afirmat Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.

Cele mai mari tranzactii din 2016, EY România

Per total, anul trecut, valoarea pieței locale de fuziuni și achiziții a fost 3,54 miliarde dolari (în scădere cu 3% față de 2015), iar numărul tranzacțiilor a fost 113, în scădere cu 8% față de 2015. În schimb, s-a înregistrat o creștere a tranzacțiilor interne, cumulând 41% din numărul total, față de 35% în 2015. Valoarea medie a tranzacțiilor de sub 100 milioane dolari a fost 24 milioane dolari, conform EY România.

Cele mai atractive domenii

După numărul de tranzacţii, cele mai atractive domenii au fost cel de producție (cu 20 de tranzacții), sectorul serviciilor (cu 12 tranzacții), urmate de IT și cel alimentar și de băuturi (cu câte 11 tranzacții fiecare).

Comparativ cu anul 2015, când predominanți au fost investitorii din Statele Unite, cei mai importanți investitori străini au fost europeni în 2016: Germania – 12 tranzacții, Franța – 7 tranzacții, Polonia – 5 tranzacții. Numai 3 din tranzacțiile înregistrate au fost făcute de investitori români care au achiziționat ţinte externe.

Majoritatea investitorilor au fost strategici (81%), numărul tranzacțiilor efectuate de aceștia fiind similar cu cel din 2015 (83%).

„Comparativ cu anii anteriori, tranzacțiile în care EY România a fost implicată în 2016 au avut un grad ridicat de succes și s-au încheiat într-un timp relativ scurt, ceea ce înseamnă că vânzătorii şi cumpărătorii au fost motivaţi să încheie tranzacţia și evaluarea a fost adecvată pentru ambele părţi.”

Estimări pentru 2017

Pentru anul în curs, în afară de sectorul bancar, continuă să fie active domeniile unde s-a observat tendința consolidărilor şi în 2016. În investiţiile imobiliare, interesul se îndreaptă cu precădere către centre comerciale şi birouri, prin fondurile de investiţii imobiliare prezente în piaţă (NEPI, Globalworth şi GTC/Lonestar), dar există și semne de reviriment timid pe zona rezidenţială. Serviciile medicale vor fi active datorită celor doi jucători privaţi (Medlife şi Regina Maria), care vor continua creşterea afacerilor şi prin achiziții. În sectorul retail, este de aşteptat ca achiziţia Profi de către Mid Europa Partners să genereze consolidări în sector.

„Nu vor rămâne mai prejos sectoarele care au generat şi până acum fuziuni şi achiziţii: domeniul produselor de consum (în principal sectorul produselor alimentare şi al băuturilor) şi cel al produselor industriale diverse (pentru auto, construcţii, energie etc.), dar şi al serviciilor pentru companii cu o componentă IT (integratori, dezvoltatori). O altă tendinţă a ultimilor ani reprezintă investițiile româneşti în afara ţării, în special în regiunea imediat adiacentă. Există jucători locali – unii pentru prima dată – care se uită la ţinte din afara României,” spune Liliana Bușoiu, director executiv, EY România.