Stiri: Sanatate

Servicii medicale 2021.

Topul companiilor de servicii medicale private din România

12.02.2021

Top companii servicii medicale. Cifra de afaceri a pieței serviciilor medicale private din ţara noastră a crescut cu 18% față de 2018 și a fost cu aproape 330% peste nivelul din 2010, la aproximativ 14 miliarde de lei în 2019. Pentru 2020, specialiștii KeysFin estimează apropierea de pragul de 15 miliarde de lei. Avansul vine pe fondul procesului de testare și al cererii crescute de servicii din privat, în contextul direcționării eforturilor din spitalele publice către tratarea pacienților COVID 19.

Top companii servicii medicale. Cifra de afaceri

Topul celor mai mari companii după cifra de afaceri rămâne neschimbat în ultimii ani. Toți cei 3 jucători și-au majorat însă cota de piață, astfel că CENTRUL MEDICAL UNIREA SRL, cunoscut publicului sub numele REGINA MARIA, se află pe primul loc, cu o cifră de afaceri de 565 de milioane de lei și 4,1% din total, MED LIFE SA ocupă locul secund, cu venituri anuale de 465 milioane de lei și 3,3% din total, iar SANADOR SRL este ocupanta locului 3, cu 357,5 milioane de lei și 2,2% din total în 2019.

În total, top 10 companii care oferă servicii medicale private însumează aproape 21% din valoarea acestei piețe pe plan local.

Top companii servicii medicale. Rezultatul net

Rezultatul net (profit minus pierdere netă) al furnizorilor de servicii medicale private a crescut cu 30% față de 2018 și a fost de aproape 37 de ori (+3.570%) mai mare decât în 2010, la 2,6 miliarde de lei în 2019. Avansul a venit pe fondul condițiilor pe care pacienții români le găsesc în spitalele private:

  • calitatea serviciilor oferite
  • aparatura performantă
  • condițiile spațiilor de consult, tratament și intervenții

Românii pun mai mult preţ de sănătatea lor

„Românii pun mai mult preț pe sănătatea lor, dovadă fiind cifrele în creștere înregistrate de operatorii medicali privați, iar acest trend ascedent va continua pe termen lung, astfel că, putem spune cu siguranță că profesionalismul și investițiile în medicină vin la pachet cu business-uri sustenabile. Totuși, rămâne de văzut ce se va întampla cu sistemul public de sănătate, iar o schemă public-privată care să răspundă real, pe termen mediu și lung, cererii tot mai mari de servicii medicale este nu doar oportună, ci și necesară“, a declarat Roxana Popescu, Managing Director KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

Top companii servicii medicale. Numărul firmelor

Piața serviciilor medicale private este una dintre puținele în care numărul de companii a crescut substanțial, cu 10% față de 2018 și cu aproape 117% față de 2010, la aproape 21,3 mii de companii în 2019. În baza datelor de la Registrul Comerțului pentru 2020, analiștii estimează un avans de aproximativ 6%, până la 22,5 mii de companii.

Top companii servicii medicale. Pandemia de COVID-19

„Fie că este vorba despre dotarea cu echipamente de protecție, numărul de paturi sau ventilatoare sau de personalul medical, pandemia de COVID 19 a prins pe picior greșit majoritatea guvernelor europene”, conform analizei.

Însă potrivit ultimului raport Fiscal Monitor al Fondului Monetar Internațional, România a alocat măsurilor de combatere a efectelor COVID 19 (cheltuieli suplimentare, venituri la care statul a renunțat și datorii contingente din garanții) cel mai mic procent din PIB din regiune, doar 5,4% comparativ cu:

  • Bulgaria (6,7% din PIB)
  • Ungaria (8,5%)
  • Polonia (11,7%)
  • Cehia (20% din PIB)

Decalajul crește față de statele dezvoltate. Germania și Italia au alocat măsurilor fiscale de combatere a efectelor COVID 19 peste 30% din PIB.

Citeşte şi Magazine ProfiGo. Două noi unităţi, deschise în Timişoara