Top consumatori petrol. Domeniile care consumă cel mai mult petrol şi perspectivele pe piața petrolului pentru următorii ani. Prima jumătate a anului a fost una foarte tumultoasă pentru piaţa petrolului. Preţurile au ajuns, pentru prima dată în istorie, pe teritoriu negativ, în condiţiile în care cererea de petrol s-a redus drastic din cauza pandemiei de coronavirus care a „oprit” aproape întreaga lume.
În prezent, preţul petrolului se tranzacţionează în jurul valorii de 35-40 de dolari, mai ales că cererea încă nu cunoaşte o redresare prea rapidă. În plus, temerile privind al doilea val de coronavirus îi determină pe investitori să fie precauţi atunci când vine vorba de aşa-numitul aur negru şi să aleagă active mai sigure şi mai puţin volatile în această perioadă.
Top consumatori petrol. Scădere istorică a cererii de petrol în 2020
Datele publicate în luna iunie de către Agenţia Internaţională pentru Energie arată că, în acest an, se va înregistra cel mai mare declin al cererii de petrol din istorie. Cu toate că există semne că piaţa ar putea ajunge la o anumită stabilitate în lunile următoare, acest lucru depinde doar de modul în care pandemia de COVID-19 va evolua, la nivel mondial.
Agenţia Internaţională pentru Energie arată că cererea de petrol din trimestrul al doilea din 2020 a fost cu 17,8 milioane de barili pe zi mai redusă faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Aşadar, în perioada în care au fost impuse cele mai multe restricţii, scăderea cererii de ţiţei a fost una fără precedent. Cu toate acestea, reducerea a fost puţin sub aşteptările Agenţiei Internaţionale pentru Energie.
În perioada în care au fost impuse cele mai multe restricţii, scăderea cererii de ţiţei a fost una fără precedent
Top consumatori petrol. 2021 ar putea aduce o creştere remarcabilă
Pentru întreg anul, cererea de petrol va scădea cu 8,1 milioane de barili pe zi. Totuşi, se estimează că în anul următor cererea va avansa cu 5,7 milioane de barili pe zi.
Prin urmare, scăderea estimată a cererii de petrol pentru 2020 va fi cea mai mare din istorie. În acelaşi timp, şi creşterea preconizată pentru 2021 ar fi cea mai mare raportată vreodată în decursul unui singur an.
Creşterea estimată pentru 2021 ar fi cea mai mare raportată vreodată în decursul unui singur an
Top consumatori petrol. Principalele domenii care consumă cel mai mult petrol
Conform datelor Statista, la nivelul ţărilor membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, domeniul care consumă cel mai mare procent de petrol este cel al transporturilor rutiere. Acest sector consumă nu mai puţin de 50,1% din totalul de petrol produs la nivel mondial.
Pe locul al doilea se află industria petrochimică, cu aproximativ 14,3%. Sectorul rezidenţial, comercial şi agricultura ocupă locul al treilea, cu puţin peste 9% din consumul anual pe petrol. Domeniul aviatic se află pe locul al patrulea, cu peste 7,8%, urmat de cel maritim cu peste 3,3%.
Generarea de energie consumă doar 2,3% din producţia mondială pe petrol, în timp de transportul feroviar consumă doar 1,5%. De asemenea, diferenţa de aproape 11% revine altor sectoare industriale.
Topul consumatorilor de petrol
Transporturi rutiere
Industria petrochimică
Sectorul rezidenţial, comercial şi agricultura
Sectorul aviatic
Sectorul maritim
Top consumatori petrol. Există un optimist pe piaţa petrolului
Chiar dacă transporturile au fost grav afectate de pandemia de coronavirus, există un optimist pe piaţa petrolului. Recent, Bank of America a decis să majoreze estimările privind preţul petrolului în 2020 şi în 2021. Această decizie a fost luată în contextul în care cererea pentru petrol a început să crească, producţia s-a redus, iar o nouă carantină generală impusă din cauza pandemiei de COVID-19 nu este prea posibilă, existând mai mult tendinţa de a izola regiuni sau zone unde apar focare noi de coronavirus.
Aşadar, Bank of America estimează că petrolul va avea un preţ mediu de 43,7 dolari în 2020.
Bank of America estimează că petrolul va avea un preţ mediu de 43,7 dolari în 2020
Estimarea este în creştere faţă de previziunea anterioară a băncii, de doar 37 de dolari.
Pentru anul 2021 şi 2022, Bank of America estimează un preţ mediu de 50 de dolari, respectiv 55 de dolari.
Top consumatori petrol. Redresarea nu este încă una prea sigură
Deşi există acest optimism, analiştii financiari spun că redresarea pieţei este departe de a fi una sigură, în condiţiile în care nu avem nici mai mai mică idee despre ceea ce urmează să se întâmple cu pandemia de coronavirus sau cu al doilea val al acesteia.
Conform acestora, singura concluzie care poate fi trasă în aceste condiţii incerte este că preţul actual al petrolului încă este departe de a fi unul determinat pe baza cererii şi a ofertei. Aşadar, creşterea din ultima perioadă a cererii nu provine din faptul că ar exista un avans real venit din partea celor care consumă petrol, ci dintr-un rulaj mai mare al rafinăriilor care aleg să profite și să îşi facă acum stocuri, beneficiind de preţuri relativ reduse.
Preţul actual al petrolului încă este departe de a fi unul determinat pe baza cererii şi a ofertei
Aşadar, perspectivele pieţei petrolului atât în 2020, cât şi în anul următor, depind atât de modul în care ţările vor putea să ţină sub control focarele de coronavirus, cât şi de modul în care acestea abordează posibilul impact al pandemiei asupra activităţilor economice.
Citeşte şi Ce se întâmplă cu prețul petrolului pe plan mondial?