Agricultura

Top Seeds

TOP SEEDS își consolidează poziția în zona de vest a României

01.04.2022

Fondurile atrase în urma listării la bursă vor fi folosite pentru investiții în noua fermă localizată în Arad, având ca scop modernizarea fluxurilor de producție. TOP SEEDS, companie cu capital românesc specializată în furnizarea de soluţii integrate în domeniul agricol, a continuat recent investițiile în spațiile de depozitare din zona de vest a țării, fiind în prezent în mijlocul procesului de achiziționare a unei ferme de exploatație de 500 de hectare recoltă mare în județul Arad și a unui spațiu de depozitare cereale autorizat de 20.000 de tone.

Practic, TOP SEEDS continuă să își întărească poziția pe zona de vest, zona Transilvaniei, prin intermediul unei echipe extrem de bine pregătite de 12 reprezentanți zonali. În același timp, activitatea companiei a fost dezvoltată suplimentar și în centrul țării (Sibiu, Târgu Mureș, Cluj) prin intermediul unei echipe de patru reprezentanți de vânzări. Activitatea a fost extinsă și prin înființarea unui punct de lucru în Bacău și a unui spațiu de depozitare de 1.000 de metri pătrați pentru semințe certificate și îngrășăminte.

TOP SEEDS continuă să își întărească și consolideze poziția pe zona de vest prin intermediul unei echipe extrem de bine pregătite de 12 reprezentanți zonali

În zona Moldovei, TOP SEEDS deține o echipă de 10 reprezentanți de vânzări. În plus, în fiecare zonă, compania a alocat câte un trader de cereale cu ajutorul căreia echipa învață să achiziționeze cereale și să ofere asistență cât mai personalizată fiecărui fermier în funcție de zonă, de tendințe și alte aspecte specifice. Compania a finalizat investiția din zona Viziru, iar în 2021 au fost introduse în portofoliu și produse brand propriu, mai exact pesticide și fertilizanți foliari.

FMC„Am introdus în portofoliu o secțiune de private label care asigură o profitabilitate sporită. În paralel, s-a început procesul de listare la bursă a acțiunilor companiei. Acest proces a fost planificat încă din 2021, însă listarea propriu-zisă se preconizează a fi realizată la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie 2022”, ne-a declarat Dl. Daniel Bâja, Administrator și Director General TOP SEEDS.

Atragerea de capital prin listarea la bursă

Chiar dacă, în prezent, încă ne confruntăm cu efectele pandemiei COVID-19, compania este încrezătoare în evoluția viitoare. Planul TOP SEEDS era acela de a atrage circa 12-13 milioane de lei prin listarea la bursă, fonduri ce vor fi folosite pentru investiții în noua fermă localizată în Arad, dar și în alte locații sau depozite, avându-se în vedere eficientizarea activității și modernizarea fluxurilor de producție.

În prezent, în cadrul companiei activează circa 35 de reprezentanți de vânzări și o echipă de 10 promotori. Această echipă de promotori a fost înființată la finalul anului 2021, din momentul în care compania și-a dezvoltat suficient portofoliul de produse brand propriu. În acest fel, se pune accent pe promovarea produselor proprii dezvoltate de companie, dar se are în vedere și promovarea brandului TOP SEEDS în piață, în fiecare zonă nouă în care activitatea este extinsă, astfel încât produsele și serviciile companiei să devină cunoscute în cel mai scurt timp, în folosul fermierilor.

TOP SEEDS pune accent pe promovarea produselor proprii dezvoltate, dar se are în vedere și promovarea brandului în piață

„Acoperirea noastră actuală regională se extinde la nivelul tuturor zonelor importante din țară. Cu toate acestea, în momentul de față încă există mulți fermieri care consideră că TOP SEEDS se ocupă doar cu distribuția de semințe. Acesta este motivul pentru care compania pune un accent deosebit pe promovarea pachetului complex de produse și servicii – de la comercializarea de semințe, îngrășăminte, pesticide, până la partea de trading, transport, depozitări. Cel mai nou proiect al TOP SEEDS vizează producerea semințelor proprii”, precizează Administratorul companiei.

Dezvoltarea brandului TOP SEEDS

Începând cu acest an, TOP SEEDS a demarat un proiect de producție a semințelor proprii. În momentul de față, compania deține un proiect de producere a semințelor de grâu, punând la dispoziția fermierilor semințele, urmărind toate etapele de dezvoltare a culturilor în teren, după care se trece la procesarea efectivă într-o stație localizată în Viziru. În cadrul aceste stații s-au pus bazele producerii de semințe, însă compania are în plan investiții suplimentare care să permită o dotare tehnică și tehnologică corespunzătoare, astfel încât să se obțină o capacitate mult mai mare de procesare.

Între timp, cu ajutorul echipei de promotori, TOP SEEDS își dorește să facă cunoscută activitatea companiei, punând bazele unor parteneriate solide, în beneficiul ambelor părți.

Cu ajutorul echipei de promotori, TOP SEEDS își dorește să facă cunoscută activitatea companiei

„TOP SEEDS are în plan crearea unei aplicații accesibile oricărui fermier, punând astfel la dispoziția acestora o gamă extrem de cuprinzătoare de informații cu privire la prețurile la cereale, la îngrășăminte, motorină, dar și informații legate de cele mai noi tendințe din domeniu. Mai exact, această aplicație va oferi toate informațiile necesare și ultimele noutăți referitoare la acest domeniu de activitate, care vor permite desfășurarea acestei activități în cele mai bune condiții. Prin intermediul acestei aplicații, fermierii vor avea acces la produse și servicii complexe și complete oferite de TOP SEEDS, mai exact de tot ceea ce ține de domeniul agribusinessului”, afirmă reprezentantul companiei.

Rezultatele ajustării permanente la condițiile din piață

Chiar dacă în 2020 a fost secetă accentuată în zona de Sud a României, fiind afectate nouă județe importante, TOP SEEDS s-a adaptat la noile condiții și provocări, redefinindu-și strategia pe parcurs. În aceste condiții, compania a diminuat activitatea de trading, însă a insistat pe sectorul de vânzări și și-a îmbunătățit profitabilitatea.

TOP SEEDS s-a adaptat la noile condiții și provocări, redefinindu-și strategia pe parcurs, chiar și în condiții nefavorabile de secetă

2021 în schimb a fost un an bun pentru domeniul agribusiness, astfel încât și TOP SEEDS a obținut rezultate foarte bune. Cu toate acestea, activitatea a fost în permanență ajustată la condițiile din piață, o atenție deosebită fiind acordată în continuare tradingului de cereale, întrucât a survenit o creștere neașteptată de prețuri. 2021 a fost încheiat cu o cifră de afaceri de 254 de milioane de lei, un EBITDA de 17 milioane și un profit de 8 milioane de lei.

Pentru 2022, estimările companiei vizează depășirea cifrei de afaceri din 2019 și atingerea pragului de 300-350 de milioane de lei, un EBITDA de 25 de milioane și un profit de 10-15 milioane de lei.

Planuri de extindere

Pentru perioada imediat următoare, compania vizează o consolidare mult mai sănătoasă și dublarea capacităților de depozitare pe partea de cereale. În plus, acordă o atenție deosebită serviciilor de asistență oferite fiecărui fermier, indiferent de suprafața pe care o are în exploatare, astfel încât să ajungă în topul primelor patru-cinci companii din România.

În ceea ce privește planurile de viitor, în încercările sale de a proteja mediul, compania dorește să introducă o serie de produse bio, mai exact pesticide și fertilizanți bio. În plus, TOP SEEDS este extrem de atentă la măsurile ce țin de protecția mediului înconjurător, motiv pentru care a dezvoltat un proiect de preluare a ambalajor de la fermieri, pentru a reduce cantitatea de deșeuri.

„Compania vizează în perioada următoare ieșirea pe piețele externe și deschiderea unei sucursale în Ungaria. Se are în vedere pregătirea unei echipe de reprezentanți de vânzări pentru această zonă, vizându-se promovarea produselor proprii și deschiderea unor noi piețe, interne și externe. Astfel, dorim să oferim fermierilor soluții complexe și complete, de încredere și îndelung testate, ale unei companii cu o bogată experiență în domeniul agribusinessului”, a încheiat Dl. Daniel Bâja, Administrator și Director General TOP SEEDS.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/top-seeds-pasiune-transpusa-in-rezultate-pentru-fermieri/