Agricultura

Submasura Investitii in exploatatii agricole 2021

Topul ţărilor cu cea mai mare producţie agricolă

01.06.2021

Top ţări agricultură. Patru dintre cele mai mari ţări producătoare de alimente se clasează în primele zece țări din lume ca suprafață geografică. Domeniul agricol reprezintă la nivel mondial unul din principalele sectoare economice, însă doar extrem de puţine ţări se pot lăuda că deţin o semnificație importantă în acest sector. Deşi acum se pune accent pe agricultura de precizie, în care fiecare plantă este îngrijită şi tratată astfel încât să aibă un randament maxim, cultivarea de produse agricole necesită suprafeţe mari de teren. De fapt, patru dintre cele mai mari ţări producătoare de alimente – China, India, SUA și Brazilia – se clasează, de asemenea, în primele zece țări din lume pentru suprafața geografică deţinută.

Mult timp, Statele Unite a fost o superputere pe piețele alimentare și este, în continuare, unul dintre cei mai mari exportatori de alimente din lume. China și India sunt, de asemenea, mari producători de alimente, însă aceste state consumă mult mai mult decât produc, în contextul în care au şi cele mai numeroase populaţii. Brazilia este, de asemenea, un alt mare producător de alimente.

Deşi Rusia este cea mai mare țară din lume în ceea ce privește suprafața terestră și găzduiește cea de-a noua cea mai mare populație din lume, nu este una dintre cele mai mari ţări producătoare de alimente din cauza climatului dur din nordul ţării. Aşadar, un procent mare din teritoriul său nu poate fi cultivat şi nici folosit pentru pășunat.

Aşadar, care este topul celor mai mari producători agricoli din lume?

Top ţări agricultură. China

Nu este o surpriză faptul că China este unul dintre cei mai mari producători, importatori și consumatori de produse alimentare din lume. În timp ce o mare parte din teritoriul Chinei este prea muntos sau prea arid pentru agricultură, solurile bogate din regiunile estice și sudice sunt extrem de productive.

China are, de asemenea, una dintre cele mai numeroase forțe de muncă din lume în acest sector. Se estimează că, în această ţară, 315 milioane de persoane lucrează în sectorul agricol.

China excelează în domeniul agriculturii când vorbim de orez, grâu, cartofi, salată verde, ceapă, varză, fasole verde, broccoli, vinete, spanac, morcovi, castraveți, roșii, dovleci, pere, struguri, mere, piersici, prune și pepeni verzi, lapte de oaie, carne de pui, porc, miel, capră și pește, arahide, ouă şi miere de albine.

Top ţări agricultură. China ocupă locul I în lume la producţia de mere, varză, morcovi, conopidă, broccoli şi orez

Top ţări agricultură. India

În timp ce India este unul dintre cei mai mari producători de alimente din lume, productivitatea sa este mult mai mică decât cea întâlnită în țări precum ​​China, SUA sau Brazilia.

În plus, mulți dintre locuitorii Indiei sunt prea săraci pentru a cumpăra mâncarea pe care ţara o produce. Au existat progrese majore în ultima perioadă pe măsură ce economia indiană începe şi ea să se dezvolte, însă mulţi analişti își fac griji că populația indiană crește mai repede decât economia.

Produsele de top din agricultura Indiei includ orez, leguminoase, grâu și, de asemenea, iută, un tip special de fibră textilă pe care țara o produce în cantități mari.

India este cel mai mare producător agricol de banane, năut, ghimbir, lămâi şi mango

Top ţări agricultură. Statele Unite

Unul dintre cele mai eficiente şi performante sisteme agricole din întreaga lume este cel din SUA. În ciuda faptului că are o forță de muncă semnificativ mai mică decât cea din China, producția agricolă totală din Statele Unite este aproape la fel de mare ca cea a Chinei.

În plus, multe companii americane domină piața exporturilor de alimente, care se datorează, parțial, unui sector agricol din ce în ce mai productiv. Principalele destinații de export ale produselor alimentare din SUA includ Canada, Mexic, China, Japonia sau Germania.

Printre produsele alimentare cu cele mai mari exporturi se numără porumbul, soia și grâul. De asemenea, SUA mai exportă şi migdale, bumbac, cartofi și carne de pui.

Statele Unite ocupă locul I în clasamentul celor mai mari producători agricoli cu produse ca migdalele, afinele, porumbul şi soia

Top ţări agricultură. Brazilia

Din punct de vedere istoric, economia Braziliei s-a axat întotdeauna pe agricultură, în special asupra trestiei de zahăr. Aproximativ 34% din suprafața totală a Braziliei este folosită în sectorul agriculturii, în principal pentru a produce:

  • cafea
  • trestie de zahăr
  • soia
  • porumb

Brazilia este, de asemenea, un producător major de portocale, ananas, papaya și nuci de cocos. În plus, această ţară ocupă locul I la nivel mondial în ceea ce priveşte producţia de carne de vită.

Brazilia ocupă locul I în lume la producţia de trestie de zahăr, portocale, cafea și carne de vită

Turcia

Turcia este unul dintre cei mai mari exportatori din lume, mai ales la nivelul Uniunii Europene, atunci când vorbim despre agricultură.

Fructele, orzul și porumbul sunt, de asemenea, culturi de top produse în Turcia. Țara este un exportator important pe piața mondială, în special pentru categoria de nuci (alune şi castane).

Top ţări agricultură. Turcia se clasează pe locul I la producţia de caise şi cireşe

Există mulți factori care influențează producţia agricolă dintr-o țară, inclusiv clima, tipurile de vegetație naturală și cultivată și viabilitatea economiei generale a țării. La acestea se adaugă şi modul în care se face agricultura în acea ţară. Astfel, ţări care deţin o suprafaţă destul de limitată pentru necesităţile agricole au ajuns să aibă o producţie ridicată datorită agriculturii de precizie.

Citeşte şi Auchan susţine producătorii locali