Sanatate

Top tari vaccinare COVID

Topul țărilor în care s-au efectuat cele mai multe vaccinări anti-COVID

01.05.2021

Top ţări vaccinare COVID. Pentru ca virusul SARS-CoV2 să nu se mai răspândească, rata de vaccinare ar trebui să fie cuprinsă între 70% și 85%. Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început încă de anul trecut şi, la nivel mondial, milioane de persoane au fost deja imunizate. Cele mai multe se află în Statele Unite, în Europa, precum şi în Israel, Chile sau India. Din păcate, distribuţia vaccinurilor nu este deloc echitabilă la nivel mondial, ţările bogate cumpărând mult mai multe vaccinuri decât statele sărace sau în curs de dezvoltare.

În tot acest timp, numărul de cazuri de coronavirus continuă să crească. Per total, în lume, s-au raportat peste 145 de milioane de infectări cu COVID-19. Numărul deceselor a ajuns, de asemenea, la peste 3 milioane.

Ţara cu cea mai mare rată de vaccinare

Topul ţărilor cu cea mai mare rată de vaccinare este condus, de departe, de Israel. Peste 5 milioane de israelieni din totalul de 9 milioane de locuitori ai țării au primit ambele doze de vaccin împotriva COVID-19. Această ţară a demarat în urmă cu cinci luni o campanie agresivă de vaccinare, iar autorităţile spun că modul în care se desfăşoară imunizările reprezintă o realizare importantă pentru sistemul medical şi pentru cetăţeni.

Pentru Israel, rezultatele vaccinării masive au început să se vadă. Zilnic, ţara înregistrează doar câteva sute de noi cazuri, în contextul în care, în luna ianuarie, infectările erau de ordinul miilor. În urma scăderii numărului de cazuri, şi restricţiile au fost ridicate. Astfel, masca nu mai este obligatorie în aer liber, iar călătoriile sunt acum permise şi pentru străinii vaccinaţi.

Peste 5 milioane de israelieni din totalul de 9 milioane de locuitori ai țării au primit ambele doze de vaccin

Statele Unite, cele mai multe doze de vaccin administrate

În ceea ce priveşte numărul de vaccinuri administrate, Statele Unite conduce detaşat clasamentul. La o populaţie de aproape 330 de milioane de locuitori, s-au administrat 135 de milioane de vaccinuri. Procentul celor vaccinaţi cu ambele doze este de aproape 27%, în timp ce peste 40% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin.

În plină campanie de vaccinare, numărul de infectări din Statele Unite rămâne ridicat, de peste 60.000 de cazuri pe zi, însă comparativ cu nivelul de acum câteva luni, când se înregistrau peste 200.000 de cazuri, se remarcă o scădere drastică a infectărilor.

În SUA, procentul celor vaccinaţi cu ambele doze este de aproape 27%

În SUA, au fost vaccinaţi cu prioritate bătrânii şi persoanele vulnerabile.

Clasamentul ţărilor în care s-au administrat cele mai multe vaccinuri din Europa

Topul ţărilor în care s-au administrat cele mai multe vaccinuri din Europa este condus de Marea Britanie, cu peste 33 de milioane de doze administrate. Şi acolo au fost vaccinați în special vârstnicii, iar peste 10 milioane de persoane au primit deja ambele doze ale vaccinului.

Succesul programului de vaccinare se bazează pe o planificare extrem de atentă.

Marea Britanie a vaccinat prioritar persoanele de peste 50 de ani, la care se adaugă persoanele vulnerabile și medicii. Din luna aprilie a început şi vaccinarea persoanelor care au sub 50 de ani.

În Marea Britanie s-au administrat peste 33 milioane de doze de vaccin anti-coronavirus

Pe locul al doilea la nivel european în funcţie de numărul de persoane vaccinate se află Germania, cu aproape 18 milioane de doze administrate. În viitorul apropiat, campania de imunizare din această ţară va lua amploare, întrucât vaccinul anti-Covid va putea fi administrat și de cabinetele medicilor de familie.

Topul ţărilor din Europa cu cele mai multe vaccinuri administrate:

  1. Marea Britanie – 33 de milioane de doze

  2. Germania – aproape 18 milioane de doze

  3. Franţa – 13 milioane de doze

  4. Italia – 11,5 milioane de doze

  5. Spania – aproape 10 milioane de doze

Locul al treilea este ocupat de Franţa cu 13 milioane de doze de vaccin anti-coronavirus administrate, ţară care are în vedere o accelerare a campaniei de vaccinare. În plus, în Franța procentul bătrânilor vaccinaţi este de peste 70%.

În Italia s-au administrat până acum 11,5 milioane de doze. În aprilie, această ţară a accelerat campania de vaccinare, amplasând centre de imunizare în biserici şi muzee. Italia, cu o populaţie de peste 60,3 milioane de locuitori, şi-a stabilit obiectivul de a imuniza 80% din populaţia naţională până la sfârşitul verii.

Locul al cincilea în clasamentul ţărilor europene care au administrat cele mai multe vaccinuri anti-COVID-19 este completat de Spania, cu aproape 10 milioane de doze. Ţara, cu o populaţie de 47 de milioane de locuitori, intenţionează să vaccineze 70% din populaţie până la sfârşitul lunii august.

Aproape 3 milioane de persoane vaccinate în România

În ceea ce priveşte cifrele din România, până acum au fost imunizate per total aproape 3 milioane de persoane, dintre care peste 1,7 milioane au primit ambele doze de vaccin. Ţara noastră deţine capacitatea de a imuniza în jur de 90.000 de persoane pe zi, însă autorităţile vor să ajungă la peste 100.000 de români vaccinaţi în fiecare zi.

Până în prezent, în România s-au administrat peste 4,5 milioane de doze de vaccin

Top ţări vaccinare COVID. Când vom scăpa de pandemie?

Renumitul epidemiolog american, Anthony Fauci, spune că pentru ca virusul SARS-CoV2 să nu se mai răspândească, rata de vaccinare ar trebuie să fie cuprinsă între 70% și 85% din populație. Conform acestuia, dacă rata de vaccinare nu creşte la nivel mondial, planeta va ajunge la nivelul menţionat mai sus, din păcate, peste şapte ani. Aşadar, pentru ca vieţile noastre să revină la normal, trebuie să ne vaccinăm!

Citeşte şi Noi vaccinuri anti-COVID au ajuns în România