Minerit

Top ţări zăcăminte aur

Topul ţărilor cu cele mai mari zăcăminte de aur

01.07.2021

Top ţări zăcăminte aur. Aurul a fost dintotdeauna privit ca fiind activul financiar suprem și ca o investiţie sigură, chiar şi în perioadele de criză economică sau de instabilitate financiară. Anual, la nivel mondial, se extrag aproximativ 3.500 de tone de aur, exploatarea metalului galben fiind o afacere extrem de profitabilă. Metalul galben este folosit atât la bijuterii sau la producţie de electronice, cât şi ca instrument de protecţie monetară sau ca investiţie financiară de refugiu cu riscuri mai reduse, chiar şi în perioadele de instabilitate.

Cei mai mari cumpărători de aur sunt băncile centrale care, în anul 2020, au achiziţionat peste 270 de tone. Nivelul achiziţiilor a fost însă influenţat în mod negativ de pandemia de coronavirus care a afectat întreaga lume. Comparativ, în 2018 şi 2019 băncile centrale au cumpărat nu mai puţin de 600 de tone.

În prezent, o uncie (28,34 grame) de aur costa puţin peste 1.800 de dolari

Topul ţărilor cu cele mai mari zăcăminte de aur

În ceea ce priveşte rezervele de aur la nivel mondial, clasamentul este condus de Australia şi Africa

Australia – 10.000 de tone

Australia este țara cu cele mai mari rezerve de aur din lume, acestea fiind estimate la aproximativ 10.000 de tone. Această ţară a fost al doilea cel mai mare producător de aur, după China, în anul 2019, după ce și-a crescut nivelurile de producție la 330 de tone.

Mina Cadia Valley din New South Wales este cea mai mare din ţară.

De asemenea, BHP, cea mai mare firmă minieră din lume, are sediul central în Melbourne, în timp ce a doua cea mai mare companie minieră, Rio Tinto, deţine mai multe mine în  Australia.

Cele mai mari zăcăminte de aur din lume se regăsesc în Australia, acestea fiind estimate la aproximativ 10.000 de tone

Rusia – 5.300 de tone

Rusia ocupă locul al doilea în clasamentul țărilor cu cele mai mari rezerve de aur din lume, cu 5.300 de tone, aproape jumătate din cantitatea deținută de Australia.

Deși este al treilea cel mai mare producător în 2019, producția sa a scăzut ușor, la 310 tone, de la 311 tone în 2018.

Mina de aur Olimpiada de la Polyus Gold din regiunea Krasnoyarsk din Siberia de Est este al treilea cel mai mare zăcământ de aur operațional din lume.

În plus, Rusia are 24 de milioane de uncii de rezerve de aur.

Mina de aur Olimpiada din Siberia de Est este al treilea cel mai mare zăcământ de aur operațional din lume

Africa de Sud – 3.200 de tone

Pe locul al treilea al topului celor mai mari rezerve de aur se află Africa de Sud, cu 3.200 de tone.

Aici se regăseşte mina de aur South Deep din Gold Field, care este cea mai mare instalație de acest gen din lume.

Până în 2006, Africa de Sud a fost cel mai mare producător de aur, iar în 1970 ţara a produs cele mai ridicate niveluri de aur din istorie, 995 de tone.

Însă, în prezent, a ajuns al doilea cel mai mare producător de aur din lume, după ce producția sa a scăzut de la 117 tone în 2018 la 90 de tone în 2019.

În Africa de Sud se regăseşte mina de aur South Deep din Gold Field, care este cea mai mare instalație de acest gen din lume

 Statele Unite – 3.000 de tone

Statele Unite deţin a patra cea mai mare rezervă de mine de aur din lume, estimată la 3.000 de tone.

În ciuda nivelurilor sale de producție, care au scăzut de la 226 de tone în 2018 la 200 de tone în 2019, este încă a patra cea mai mare națiune producătoare a acestui metal preţios.

Mina Carlin Trend din Nevada este a șasea cea mai mare instalație de aur din lume, în timp ce mina Barrez’s Cortez, care se află tot în Nevada, se situează pe locul 10 la nivel mondial.

În ciuda nivelurilor sale de producție, care au scăzut de la 226 de tone în 2018 la 200 de tone în 2019, SUA este încă a patra cea mai mare națiune producătoare de aur

Indonezia – 2.600 de tone

Indonezia ocupă locul cinci în clasamentul țărilor cu cele mai mari rezerve de aur din lume, cu 2.600 de tone.

Este al șaselea cel mai mare producător din lume, după ce producția sa a crescut semnificativ de la 135 de tone în 2018 la 160 de tone în 2019.

Mina Grasberg, din provincia Papua, este al doilea cel mai mare zăcământ de aur operațional din lume și a produs 2,69 milioane de uncii de metal în 2018.

Mina Grasberg din provincia Papua este al doilea cel mai mare zăcământ de aur operațional din lume

Aurul a fost dintotdeauna privit ca fiind activul financiar suprem și ca o investiţie sigură chiar şi în perioadele de criză economică sau de instabilitate financiară. În special în aceste perioade, prețul metalului galben a crescut extrem de mult, ajungând la noi niveluri record. Aşadar, aurul a fost şi va rămâne standard pentru stabilitate, preţul lui nefiind afectat de schimbări politice sau de probleme economice şi financiare. În plus, metalul galben este un activ lichid, putând fi convertit rapid în numerar.

Citeşte şi Metalele preţioase, refugiul investitorilor în vremuri de incertitudine