Petrol si gaze

rezerve de gaze naturale

Țarile cu cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume

01.06.2021

Top ţări zăcăminte gaze naturale. Cinci ţări controlează cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, deţinând un rol cheie în mixul energetic global. Gazul natural se numără printre produsele cele mai vândute la nivel mondial, iar statele cu rezerve consistente obţin venituri importante din exporturi şi au reuşit să îşi asigure o securitate energetică ridicată. Doar câteva ţări controlează cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, deţinând un rol cheie în mixul energetic global.

Gazul natural are o popularitate crescută datorită faptului că este mai puţin poluant decât combustibilii fosili şi mai ieftin decât petrolul.

Potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), gazul natural asigură aproape o treime din cererea globală de energie din ultimul deceniu, mai mult decât orice alt combustibil, și aproximativ 23% din cererea mondială de energie primară.

Gazul natural are o popularitate crescută datorită faptului că este mai puţin poluant decât combustibilii fosili şi mai ieftin decât petrolul

Top ţări zăcăminte gaze naturale. Producţia globală

Producția globală a crescut constant de la criza financiară din 2008 până în prezent, fiind stimulată de progresul exploatărilor de șist din SUA.

În contextul tranziției energetice la surse de energie cu emisii scăzute de carbon, gazul natural este adesea considerat drept un „combustibil de tranziție” care poate acoperi decalajul dintre combustibilii fosili cu consum mai mare de carbon – cărbune și petrol – și tehnologiile regenerabile care iau avânt, dar care nu sunt încă folosite la o scară care poate satisface cererea totală de energie.

În contextul tranziției energetice la surse de energie cu emisii scăzute de carbon, gazul natural este adesea considerat drept un „combustibil de tranziție”

Topul ţărilor cu cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume

În rândurile de mai jos am efectuat un clasament al țărilor care dețin cele mai mari rezerve de gaze naturale, la nivel global.

Rusia – 38 de trilioane de metri cubi

Rusia este ţara cu cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, conform BP Statistical Review of World Energy 2020. Cei 38 de trilioane de metri cubi echivalează cu aproximativ 19% din totalul rezervelor mondiale.

Majoritatea rezervelor de gaze naturale din Rusia sunt situate în Siberia, câmpurile Yamburg, Urengoy și Medvezh’ye fiind deosebit de productive.

Compania deţinută de stat, Gazprom, controlează aproximativ 71% din rezervele de gaze din țară și aproximativ 16% din totalul global.

Compania de stat Gazprom controlează aproximativ 71% din rezervele de gaze din țară și aproximativ 16% din totalul global

Top ţări zăcăminte gaze naturale. Iran – 32 de trilioane de metri cubi

Iranul deţine, în total, aproximativ 16% din rezerva mondială de gaze naturale.

Exploatarea acestor rezerve, majoritatea situate în largul țării, a fost împiedicată de sancțiunile economice internaționale impuse Iranului, în special din partea Statelor Unite, ca răspuns la tensiunile geopolitice și la programul de dezvoltare nucleară al Iranului.

Iranul împarte cu Qatar cel mai mare câmp petrolier din lume – South Pars / North Dome, situat în largul Golfului Persic.

Per total, Iranul produce proximativ 6% din totalul global de gaze naturale.

Iranul împarte cu Qatar cel mai mare câmp petrolier din lume: South Pars / North Dome, situat în largul Golfului Persic

Top ţări zăcăminte gaze naturale. Qatar – 24,7 trilioane de metri cubi

Qatarul deţine rezerve de gaze naturale de 24,7 trilioane de metri cubi, ceea ce reprezintă aproximativ 12% din totalul global.

Majoritatea acestor rezerve sunt situate în câmpul nordic offshore, care se întinde pe o suprafață aproximativ egală cu dimensiunea ţării, fiind cea mai mare rezervă de gaze naturale din lume.

Qatar este cel mai mare producător mondial de gaze naturale lichefiate (GNL) și cel mai mare exportator de GNL, urmat îndeaproape de Australia.

Operațiunile de gaze naturale din țară sunt în mare parte controlate de compania de stat Qatar Petroleum.

Qatar deţine, în total, rezerve de gaze naturale de 24,7 trilioane de metru cubi, ceea ce reprezintă aproximativ 12% din totalul global

Turkmenistan – 19,5 trilioane de metri cubi

Turkmenistan deţine cea de-a patra cea mai mare rezervă de gaze naturale din lume, totalizând 19,5  trilioane de metri cubi. Aceasta echivalează cu 9,8% din resursa globală.

Majoritatea rezervelor de gaze naturale deţinute de Turkmenistan sunt situate în bazinul Amu Darya din sud-est, bazinul Murgab în sudul ţării și în bazinul sudic al Mării Caspice din partea de vest a țării.

Dezvoltarea şi exploatarea acestor resurse abundente a fost împiedicată însă de lipsa investițiilor în infrastructură și acapabilității de export. Producția totală a ţării reprezintă doar 1,6% din totalul global.

Majoritatea rezervelor de gaze naturale din Turkmenistan sunt situate în bazinul Amu Darya din sud-est, bazinul Murgab în sud și bazinul sudic caspic din partea de vest a țării

Top ţări zăcăminte gaze naturale. Statele Unite – 12,9 trilioane de metri cubi

SUA dețin 6,5% din rezervele globale de gaze naturale. Producția a crescut în ultimul deceniu, determinată de aşa-numita revoluție a gazelor de șist. În plus, exploatările de gaze de şist au făcut ca Statele Unite să devină cea mai mare ţară producătoare de petrol din lume.

Producția de gaze naturale din Statele Unite a crescut în ultimul deceniu, determinată de aşa-numita revoluție a gazelor de șist

Statele Unite produc aproape un sfert din aprovizionarea mondială cu gaze naturale.

Majoritatea gazelor naturale din SUA sunt produse pe uscat prin tehnici de foraj orizontal și fracturare hidraulică. Texas și Pennsylvania sunt regiunile cu cea mai mare producție.

Cererea de gaz natural la nivel mondial va ajunge la 5,1 trilioane de metri cubi în 2035, cunoscând un avans considerabil în procesul de tranziţie de la combustibili fosili la surse de energie mai puţin poluante. Prin urmare, gazele naturale reprezintă o resursă de energie extrem de importantă, iar ţările care o dețin se pot bucura atât de o independenţă energetică, cât şi de venituri substanţiale obţinute din exporturi.

Citeşte Cum se extrage iodul şi importanța lui pentru organism