Stiri: IT&C

Topul aplicatiilor folosite de romani

Topul aplicaţiilor folosite de români

14.05.2021

Topul aplicaţiilor folosite de români. Pandemia și restricțiile de circulație i-au făcut pe români să fie mai conectați ca oricând la tehnologie şi la mediul digital. Dincolo de munca de acasă, folosirea smartphone-ului a devenit o parte importantă a vieții cotidiene. Potrivit unui barometru realizat de Frames la comanda FACTORY 4.0, în topul celor mai folosite aplicații mobile se află cele de știri, social media, filme și monitorizarea sănătății.

“Într-o lume în care accesul la internet a devenit, pentru mulți, la fel de important ca și curentul electric, smartphone-ul a ajuns un obiect indispensabil, iar pe fondul pandemiei, smartwatch-ul sau brățara de fitness au urcat și ele în topul gadgeturilor esențiale”, se arată în studiul citat.

68,3% dintre românii chestionați într-un barometru de opinie Frames & FACTORY 4.0, intitulat ,,RomanianApp. Cum au influențat aplicațiile mobile viața românilor’’ și realizat la începutul acestei luni, au afirmat că față de perioada dinainte de pandemie folosesc cu mult mai mult telefoanele mobile.

Topul aplicaţiilor folosite de români. Pandemia de COVID-19

Pe fondul temerilor legate de pandemia de coronavirus, aplicațiile de știri se află pe primul loc în topul preferințelor, urmate de cele de:

 • social media
 • filme & seriale
 • utilitare (calendar, ceas, mesaje etc.)

,,Criza COVID i-a făcut pe tot mai mulți români să caute informații, să încerce să fie la curent cu știrile, cu evoluția situației, asta în condițiile în care restricțiile le-au schimbat complet viața. Restricțiile de circulație, teama de îmbolnăvire, stress-ul social creat de pandemie au dus aplicațiile de știri în topul accesărilor, alături de cele care țin de interacțiunea online și petrecerea timpului mai mult în casă, cum sunt cele de filme și seriale’’, arată rezultatele barometrului.

În topul celor mai utilizate aplicații, pe locurile următoare s-au clasat cele de:

 • shopping (cumpărături)
 • productivitate (email, documente, tabele)
 • muzică
 • jocuri
 • mâncare (food delivery, rețete online etc.)
 • fitness
 • stil de viață
 • cursuri online
 • călătorii
 • dating

Topul aplicaţiilor folosite de români. Stil de viaţă sănătos

“Dincolo de shopping-ul online, care a crescut spectaculos în anul pandemiei, de food delivery și gaming, este de remarcat atenția tot mai mare pe care românii o acordă aplicațiilor de fitness & stil de viață. Pe fondul temerilor legate de starea de sănătate – evoluția impredictibilă a virusului COVID aflându-se în prim-plan, românii au devenit mult mai atenți la informațiile legate de starea de sănătate. Aplicațiile de monitorizare a stării fizice, din telefon dar și din smartwatch-uri și brățări inteligente, au atras tot mai mulți utilizatori interesați să își verifice date privind pulsul, greutatea, nivelul de stress, numărul caloriilor consumate, al pașilor parcurși etc”, se precizează în concluziile Barometrului Frames & Factory 4.0

Potrivit sondajului, majoritatea celor chestionați (51,7%) folosesc aplicațiile mobile care îi conectează cu propriul corp, 18,7% cu mașina și 14% cu casa.

,,Internet of Things a devenit realitate în România. Românii au acceptat cu o deschidere extraordinară noile tehnologii, dovadă stau vânzările de gadgeturi inteligente, de la smartwatch-uri, brățări de fitness, aplicațiile și tehnologiile pentru mașină și casă. Pe fondul extinderii gamei de produse și a scăderii prețurilor, televizoarele smart, de exemplu, au devenit o prezență obișnuită în casele românilor, alături de electrocasnicele smart, sistemele de supraveghere video sau dispozitivele pentru automatizarea casei.” afirmă Marius Hărătău, managerul FACTORY 4.0.

Încrederea în noile tehnologii

Popularitatea în creștere a aplicațiilor mobile vine pe fondul încrederii pe care majoritatea o arată în noile tehnologii.

Pe lângă subiectele de tip can-can, de senzaționalul teoriilor privind ,,Big Brother’’ & vaccinarea și 5G, pentru marea majoritate a celor chestionați (87%), folosirea datelor personale de către aplicațiile mobile nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Acest lucru poate fi pus și pe seama slabei conștientizări a pericolelor legate de securitatea cibernetică și atitudinea generală față de protecția datelor cu caracter personal și a reputației în mediul online.

Doar 7,3% dintre respondenți s-au arătat preocupați de securitatea datelor, iar 5,7% au evitat să răspundă, considerând că nu au informațiile necesare.

57,8% au declarat că, atunci când accesează aplicațiile mobile, o fac în primul rând de pe rețele wi-fi, iar 42,2% de pe rețelele mobile.

,,Dacă acum câțiva ani, românii se conectau pe telefon, la internet, mai ales de pe rețelele wi-fi, procentul acestora a scăzut semnificativ pe măsură ce pachetele de date mobile au devenit tot mai generoase, iar acoperirea cu semnal a atins și mediul rural. În condițiile implementării 5G, nu este exclus ca procentele să se inverseze, iar accesul la internet, de pe telefon, să treacă în mare proporție pe rețeaua de date mobile’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Topul aplicaţiilor folosite de români. Educația online

Dincolo de shopping, de plățile uzuale, de filme, social media, health și alte asemenea aplicații, aplicațiile mobile au mai adus un plus semnificativ. A crescut interesul românilor pentru educația online.

Conform rezultatelor barometrului, 62,2% dintre cei chestionați au declarat că atunci când își caută un loc de muncă sau când vor să se perfecționeze într-o nouă activitate, caută o aplicație mobilă care să-i ajute.

“Înainte de pandemie datele statistice poziționau România pe ultimul loc în Europa în cazul participării adulților la programe de formare continuă. Restricțiile de mobilitate și oferta de cursuri online gratuite extrem de generoasă din această perioadă au dus la o participare crescută a adulților la aceste mijloace de formare. Nu sunt multe aspecte pozitive de reținut din această perioadă, dar sunt convins că aceste experiențe vor dinamiza puțin participarea adulților la programele de educație continuă.’’ a declarat Marius Hărătău.

Citeşte şi Cele mai bune aplicaţii pentru elevi