Stiri: Finante

Drepturile de preferinta MAMAR01

Topul celor mai bune plasamente pe Bursa de Valori Bucureşti

06.02.2017

Un clasament estimativ al celor mai bune plasamente pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după criteriul randamentului dividendelor, realizat de Tradeville, plasează pe primele locuri Banca Transilvania, Fondul Proprietatea şi Transgaz.

Astfel, conform clasamentului, locul întâi este ocupat de Banca Transilvania, care este recunoscută pentru dividendele sale generoase din anii anteriori.

Pentru 2017, analiştii Tradeville estimează o combinaţie de acţiuni gratuite şi dividende.

Locul doi este ocupat de Fondul Proprietatea, de la care se aşteaptă un randament al dividendului de 11,3% pentru acest an, în timp ce o parte dintre SIF-uri – aflate şi ele în top 10 – ar putea beneficia de distribuţia extraordinară efectuată anul trecut de Banca Transilvania.

Locul al treilea este ocupat de Transgaz, o companie de stat care ar putea să ofere, potrivit Tradeville, cel mai consistent randament al dividendului dintre companiile aflate în portofoliul statului.

Companiile de stat prezintă anul acesta o atenţie aparte pentru investitori, deoarece, la finele lunii ianuarie, Guvernul a aprobat un memorandum prin care impune reprezentanţilor săi în Adunările Generale ale Acţionarilor să propună şi să voteze în favoarea unei distribuţii de minimum 90% din profitul din 2016, pentru a se colecta mai mulţi bani la bugetul de stat. De această decizie vor beneficia şi acţionarii cu participaţii la companii ale statului, atât mici investitori, cât şi fonduri de investiţii.

„Dividendele reprezintă una dintre cele mai importante teme pentru piaţa BVB, respectiv un ciclu sezonier de creştere a preţului acţiunilor, în perioada iarnă-primăvară, la companiile cu tradiţie în plata unor dividende generoase. Pentru acest an, ne aşteptăm ca marile companii să ofere randamente ale dividendelor mult peste rata inflaţiei şi peste dobânzile oferite pentru depozitele în lei în sistemul bancar. Ştim că investitorii au nevoie de un clasament realizat profesionist, pentru a şti ce strategie de piaţă să abordeze în perioada următoare şi considerăm că această analiză vine în întâmpinarea celor care vor să fie pregătiţi cu luni înainte de ultima zi în care mai pot cumpăra acţiuni pentru care pot încasa dividende”, a declarat Călina Mihali, analist investiţii Tradeville.